Granskningarna du inte får missa

Linköping
Lästid cirka 9 min

Se varför vd:n lämnar intervjun med Corren. Hör chefernas förklaringar till konferensresor i besparingstider. Här kan du läsa om Liu-forskarnas bidragsbolag, 14-åringen som mördades när kommunen hade ansvaret, 13-åringen som sköts med en elpistol, hunden som attackerades i villakvarteret, patienten som blev förlamad på operationsbordet och barnfamiljen som blir vräkt av kommunen - och hur du kan påverka vad vi granskar nästa gång.

I höstas startade Correns grävgrupp. Här är några av årets granskningar och reportage. I januari publicerade vi en granskning av det kommunala elbolaget Bixia som ledde till att två höga chefer avgick. Här förklarar Correns reporter vad granskningen handlar om:

Elmiljonerna som försvann

Granskningen avslöjade att det kommunala elbolaget tog ut tio miljoner ur en av sina elpooler genom att höja elpriset för poolens kunder - utan att kunderna fick veta det. 

El-miljonerna som försvann

Politikernas krav: Betala tillbaka pengarna, Bixia!

Bixias kunder: "Vi borde gå ihop och stämma dem"

undefined
23 januari 2024. Klas Gustafsson väntar i stadshusets foajé tillsammans med Bixias vd och produktchef. Samma dag avslöjar Corren att det redan finns en oberoende utredning som kritiserar ledningens agerande - men det ska Klas förneka efter mötet. En vecka senare kräver flera kommunpolitiker som lyssnade på Bixas ledning ordentliga svar.

Vi avslöjade också att kommunen dolde ett visselblåsartips och att en oberoende utredning slagit fast att Bixias agerande inte hade stöd i avtalet med kunderna. 

I den här intervjun får en besvärad styrelseordförande svara på våra frågor om det:

Utredning visar: Bixia agerade fel

Här lämnar Bixias ordförande intervjun

Efter att Bixias vd avgick avslöjade vi att bolagets styrelseordförande godkänt ett avgångsvederlag på 840 000 kronor, trots att han sagt upp sig på egen begäran. 

Bixias avgående vd får avgångsvederlag

Efter den publiceringen avgick även styrelseordföranden.

Granskningen startade en politisk diskussion om elbolagets framtid. Elbolaget ska också kontakta alla berörda kunder och fråga om de vill få ersättning.

undefined
Rebecka Karlmans hund Eno vill inte längre följa med ut på promenad i villaområdet i Ljungsbro. Han blev attackerad av en hund och svårt biten. Samma hund har tidigare skadat flera andra hundar och Länsstyrelsen har därför beslutat om en åtgärd riktad mot hundägaren: Hundägaren måste hålla hunden kopplad. "Det ska väl alla hundar vara", säger Rebecka.

Hundattackerna - en attack i veckan

I februari följde vi upp vår hundgranskning - och kunde berätta om ännu ett anmärkningsvärt fall.  

Eno blev hundens fjärde offer

Correns granskning visar att en majoritet av de anmälda hundägarna struntar i länsstyrelsens krav - och att deras hundar därför biter igen. 

Granskningen visade också att tillsynsmyndigheten använder tillsynslagen som en trappa: Minsta möjliga åtgärd. Det fungerar inte när en majoritet av de anmälda hundägarna har dömts för annan allvarlig brottslighet. 

Kriminella ägare bakom majoritet av hundattacker

Adoptionerna

I februari publicerade vi också reportage och en minidokumentär om adoptioner – personligt berättat.

undefined
Reportern Julia Djerf grävde i sin egen historia: Varifrån kommer egentligen hennes adopterade bror? Svaren hon hittade anknyter till den aktuella adoptionsdebatten om stulna barn.

70-åriga okända dagböcker blottar adoptionens vagga

Correns reporter: ”Jag DNA-testade min bror i smyg”

Lena förlamades på operationsbordet

I mars avslöjade vi att en neurokirurg på Universitetssjukhuset i Linköping tillåtits operera trots att han dömts för grovt rattfylleri och bedömdes olämplig att köra bil eftersom han inte kunnat bevisa sin nykterhet.

Lena förlamades av trött kirurg: “Det är så hemskt”

Lena Huss från Jönköping blev förlamad i armen på kirurgens operationsbord – bara veckor efter att alkolåset avinstallerats eftersom kirurgen misstänktes ha manipulerat med det. 

Här kan du höra Lenas berättelse:

Larmet inifrån US - kirurg opererar när han är onykter

Kirurgchefen: "Jag har inte mörkat någonting"

Granskningen visade att vårdpersonal under flera år larmat om att kirurgen verkat påverkad på arbetstid. Ansvariga chefer kallades till operationssalen bara dagar innan Lena opererades. Ändå fick han fortsätta operera patienter.

Granskningen ledde till att kirurgen blev avstängd och polisanmäld och att frågan lyftes politiskt i både Östergötland och Jönköpings län. 

Kirurgen avstängd från sina arbetsuppgifter

Patienten Lena polisanmäler neurokirurgen

Publiceringarna ledde till starka reaktioner från läsare och patienter. Ärendet ligger nu på Socialstyrelsens bord.

Reaktionerna efter granskningen: Ha alkolås i operationssalen”

Explosioner och gängkriminalitet

Grävgruppen bidrar även med research vid nyhetshändelser, bland annat genom att göra sökningar i offentliga och egna databaser. 

Misstänkte trippelmördaren bodde i huset som small

Vid explosionen i Johannelund kunde vi därför avslöja att misstänkte trippelmördaren har bott i huset, och blev därmed nyhetsledande.

undefined
7 mars 2023. En kraftig explosion i Johannelund ledde till stora skador på fasad och byggnader. Corren kunde snabbt berätta att en 17-årig pojke, misstänkt för trippelmord, har bott i flerfamiljshuset där sprängningen skedde och där polisen har haft övervakning och kameror.

Vi fick också stort gensvar från läsarna när vi kunde berätta att gängkriminella letar efter unga tjejer i alla typer av stadsdelar.

Gängkriminella letar efter nya barn i alla stadsdelar

Det låsta flickhemmet  - Kalles sista tid

I mars publicerade vi en granskning om det uppmärksammade dödsfallet på Sis-hemmet Folåsa när en 14-åring tog sitt liv på en låst avdelning. 

undefined
Kalle, 14, hade vård i enskildhet i 41 av de 61 dagar som han var placerad på Folåsa. Den 6 augusti hittas han livlös i sitt rum på den låsta avdelningen där han lämnats ensam. "Han omhändertogs ju för att socialtjänsten ville skydda honom och skulle övervakas tätt av personal - hur kunde han ändå dö?" frågar sig Kalles mamma - och svaren förvånar, både henne och experter.

Granskningen avslöjade att en del av de uppgifter ledningen gick ut med i samband med dödsfallet inte stämmer - och att det skett flera fel och till och med lagbrott.

Här kan du läsa första delen av ett granskande reportage i tre delar: 

Kalle, 14, dog på Sis-hem: Dold inspelning avslöjar lagbrott - del 1

Här är ett videoreportage där du får följa med Kalles mamma in på det låsta boendet och höra förklaringarna som chockade henne:

Här kan du lyssna på en podd med psykologen Bo Hejlskov Elvén om granskningen:

Publiceringarna ledde till fler tips och nyhetsuppföljningar. 

I april avslöjade vi att polisen sköt en 13-åring med elpistol inne på en låst avdelning på Sis-hemmet, en nyhet som fick stort genomslag i andra medier. 

Polisen sköt “Alicia”, 13, med elpistol “Hela jag skakade”

Det låsta flickhemmet - de andra ungdomarna

I maj publicerade vi en andra omgång av granskningen - nu med fokus på andra brister.

Vi berättade att flera ungdomar på boendet under lång tid är isolerade från andra ungdomar och att en del då sover på madrasser i allrum med tända lysen.

Agnes: “Jag vill att hela världen ska veta att det sitter barn ensamma inlåsta helt själva.”

Filippa, 14, sov på golvet i 4 månader - Ivo: Så ska barn inte bo

undefined
Här bodde ett barn i fem månader på Sis-hemmet Folåsa: Vissa barn som har vård i enskildhet har en ökad tillsyn genom kameraövervakning - då låser personalen dörren till sovrummet eftersom det saknas kameror där. I stället får de sova på golvet på madrasser i rummet där kameror finns.

Vi kunde avslöja att boendet inte undanröjt suicidrisker trots att flera barn försökt ta sitt liv på samma sätt - och att inget av de 13 suicidförsöken förra året anmäldes till tillsynsmyndigheten.

Lina och Elsa ville dö när de låstes in på Sis-hemmet

Vi avslöjade att det förekommit återkommande fel kring mediciner som kan få livshotande konsekvenser.

Personal ger flickor fel mediciner: ”Min kompis sov i tre dygn”

undefined
12-åriga Lilly fick fira födelsedagen i ensamhet på grund av ungdomshemmets poängsystem som flera ungdomar, anställda och även IVO:s inspektörer menar används bestraffande.

Vi berättade också om poängsystemet som används på ett otillåtet bestraffande sätt.

Straffet för Lilly, 12: Fick fira sin födelsedag i ensamhet

Jennifer, 33, jobbade på Folåsa: ”En tjej blev nollad”

Här kan du läsa en öppen artikel som sammanfattar granskningen: 

I hemlighet chattar tjejerna på ungdomsboendet med Correns reporter

undefined
Ungdomshemmet Folåsa utanför Linköping är ett av de tre ungdomshem som hade flest suicidförsök förra året, totalt 13 fall. Correns granskning visar att inget av dessa fall har rapporterats till tillsynsmyndigheten.

Regionresor och offentlighetsprincip

Artikeln om att regionen köpte resor för mångmiljonbelopp mitt i krisen fick stort gensvar från läsare – och följdes sedan upp med ett reporterdrivet videoreportage med glimten i ögat.

Regionen köpte resor för mångmiljonbelopp mitt i krisen

76 000 kronor för fakturakopior – Offentlighetsprincipen: En dyr historia

Blåljuspersonal och adhd

I maj publicerade vi första artikeln om blåljuspersonal med adhd. Fallet lyftes politiskt på riksnivå och anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen. 

Brandmannen Tobias har adhd – nekas jobb som rökdykare

I juni berättade vi att polisutbildningen inte antar personer som tar adhd-medicin, trots hårt kritik från DO för några år sedan.

Blivande poliser betalar för att bli av med sin adhd

Williams minnesplats

En uppföljande artikel om William, som fick permission från psykiatrin och direkt tog sitt liv, engagerade läsarna. 

Pappa Claes förtvivlad: Williams minnesplats måste städas bort

Sargonia-fallet - de nya vittnena

Under våren har Corren varit nyhetsledande kring rättsfallet om Linköpingstjejen Sargonia Dankha, ett försvinnande som många Linköpingsbor har starka minnen och frågor kring:

Vart tog hennes kropp vägen? Varför åtalades aldrig expojkvännen i Sverige?

undefined
Sargonias bror och mamma fick flyga till Italien för att vittna i Italiensk domstol om den jobbiga tiden kring Sargonias försvinnande.

21-åriga Sargonia försvann 1995 och hennes expojkvän misstänktes och häktades, men åtalades aldrig i Sverige - eftersom polisen inte hittat någon kropp. För ett år sedan togs fallet upp av en italiensk domstol, där den misstänkte mannen numera bor.

I den här videon berättar vi om Sargonias sista tid - och vart expojkvännen bott sedan dess:

Corren var på plats när rättegången inleddes i höstas och har under året avslöjat flera nya uppgifter. 

Sargonias pojkvän hotades med vapen: “Hon var rädd” - berättar för första gången

Vittnet: “Sargonia berättade att hon var gravid”

Efter sommaren ska flera Linköpingsbor vittna från en rättssal i Linköping - i den italienska rättegången. 

Sargoniafallet: Vittnen ska höras i Linköping

Mordet på 14-åriga Layth

I maj publicerade vi en granskning av fallet Layth, den 14-åriga pojke från Linköping som mördades i Stockholmsområdet medan han var omhändertagen av Linköpings kommun.

Mördad 14-åring bodde med langare – socialtjänsten kände till men flyttade inte Layth

Utifrån ett omfattande källmaterial kunde vi dra slutsatsen att Layth inte var inblandad i något kriminellt innan han omhändertogs av socialtjänsten i Linköping. 

Här berättar Correns reporter om det:

Blev Layth en barnsoldat i socialtjänstens vård?

Det slutliga svaret får vi när åtalet kommer och förundersökningsprotokollet blir offentligt, men allt tyder på att Layth mördades av ett kriminellt nätverk. 

Här är pojkarna och männen som misstänks ha mördat 14-åriga Layth

Kommunen vräker barn

Vi publicerade ett berättande reportage om att kommunen vräker en barnfamilj som har hyreskontrakt via kommunen - trots att kommunens uppgift är att förebygga att barnfamiljer vräks.

Kommunen är Daniels hyresvärd – nu vräks han och barnen

Granskningen visade att kommunen drivit igenom vräkningen trots att de känt till att familjen ansökt om och fått hjälp, bland annat en god man. 

God man vädjar: ”Vräk inte! Vart ska barnen ta vägen?”

Politiker vill stoppa vräkning av barn: ”En skandal”

Regionens neddragningar

I samband med en presskonferens om regionens neddragningar publicerade vi en nyhetsanalys, ett för oss nytt sätt att ge sammanhang som vi tänker utveckla för att tydligare profilera våra grävreportrar. 

ANALYS: Den östgötska vården har kniven mot strupen

Forskarna och bidragsbolagen

Vi publicerade en genomgång av forskarna som startar bolag med hjälp av bidragspengar. Den tog sin utgångspunkt i AI-entreprenören Jens Nylanders kritik, men landade i en skildring av ett bidragssystem som ger stort utrymme för fusk.

Han misstänker omfattande bidragsmygel på LiU – forskare pekas ut

Konferenserna

I juni publicerades också granskningen om kommunens konferensresor - några av årets mest lästa grävartiklar som fick väldigt mycket kommentarer och reaktioner. 

Correns granskning visar att hösten 2023 var konferenstät i kommunen, samtidigt som flera förvaltningar tvingades dra i bromsen ekonomiskt. 

Badhotell och ”fri lek” – Corren har granskat dyra konferenserna

Granskningen visar också att kommunen i flera fall går emot sina egna regler och avtal när man bokar konferenser.

Kommunens utgifter under konferenserna: Skytte och Crazy race

Vi fick redan första dagen starka reaktioner som ledde till ännu en artikel - och till att nya tips strömmade in.

Ilskan efter konferensgranskningen: ”Grymt signalvärde”

undefined
I avgiften för utbildningsförvaltningens ledningsdagar på Vildmarkshotellet i Kolmården ingick ett tillägg för havsutsikt på 7 800 kronor.

Vad ska vi granska?

Vad tycker du att vi ska granska eller titta närmare på nästa gång? 

Här berättar vi om dina rättigheter att tipsa oss. Du kan tipsa via en krypterad tjänst eller mejla grävgruppens reportrar direkt:

tina.enstrom@corren.se

jenny.eriksen@corren.se

jasmine.hubinette@corren.se

Här kan du läsa om förra årets granskningar (öppen artikel).