Kirurgen avstängd från sina arbetsuppgifter

Efter Correns granskning har en neurokirurg på Universitetssjukhuset i Linköping stängts av från sina arbetsuppgifter. Kirurgen, som tidigare dömts för grovt rattfylleri, fick fortsätta operera patienter från tre regioner samtidigt som Transportstyrelsen bedömde att han inte kunde köra bil. För två år sedan förlamades en patient och Ivo har konstaterat att kirurgen då begick ett allvarligt fel.

Enligt Correns källor ska chef ha tillkallats när kirurgen har verkat påverkad under en operation. Bilden är arrangerad.

Enligt Correns källor ska chef ha tillkallats när kirurgen har verkat påverkad under en operation. Bilden är arrangerad.

Foto: Albin Wiman

Linköping2024-03-12 17:00

Granskningen visade att kirurgen tilläts operera patienter samtidigt som Transportstyrelsen bedömde att han inte kunde köra bil – eftersom han misskött sitt alkolås. Trots att vårdpersonal larmade om att kirurgen uppträdde berusat stoppade klinikledningen inte operationer och en patient blev i samband med det förlamad, en händelse som har kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Verksamhetschef Carina Folkesson sa i en intervju med Corren att det har funnits en rehabiliteringsplan med anledning av neurokirurgens alkoholvanor, men hon menade att Transportstyrelsens uppgifter var nya för henne.

Nu har ledningen beslutat att ta neurokirurgen ur tjänst.

"Utifrån ny information som kommit till min kännedom i samband med Correns rapportering har berörd medarbetare tagits ur tjänst. Eftersom det handlar om ett enskilt personalärende kan jag inte gå in på detaljer eller ge ytterligare kommentarer", skriver verksamhetschef Carina Folkesson i ett mejl till Corren.

Här kan du se den tidigare intervjun med verksamhetschefen:

Neurokirurgen, som nu har tagits ur tjänst, dömdes för grovt rattfylleri efter att ha kört bil berusad en decembermorgon 2019. Enligt Ivo var han då i tjänst på sjukhuset. För att få köra bil ansökte då neurokirurgen om alkolås, som Transportstyrelsen beviljade. 

Ett par veckor efter att alkolåset installerats, i november 2020, reagerade Transportstyrelsen på att han vid flera tillfällen missat slumpmässiga blåskontroller som skulle visa att han var nykter under färd. Neurokirurgen ska vid flera tillfällen ha försökt starta bilen med för hög promillehalt i utandningsluften. När han inte heller lämnade in läkarintygen som Transportstyrelsen krävt som bevis för hans nykterhet beslutade myndigheten att dra in villkoret om alkolås och neurokirurgen förbjöds därmed att köra bil.

Under hela den här perioden fortsatte kirurgen att operera patienter från regionerna Östergötland, Kalmar län och Jönköpings län.

undefined
I Ivos utredning framkommer att personal påtalat till chefer att läkaren inte var "som vanligt" dagen före operationen som förlamade en patient. Bilden är arrangerad.

Knappt tre veckor efter att alkolåset hade avinstallerats, en söndag i mars 2022, opererade neurokirurgen en kvinna från Jönköping. Efter den operationen förlamades kvinnans ena arm eftersom kirurgen felaktigt skruvat igenom en nervrot. 

Ivo har utrett händelsen. I Ivos utredning framkommer att personal påtalat till chefer att läkaren inte var "som vanligt" dagen före operationen. Enligt Correns källor ska kirurgen då ha verkat påverkad, han "kunde inte fokusera med blicken" och "sluddrade". 

I sitt yttrande till Ivo menar kliniken att felen neurokirurgen begick berodde på trötthet som i sin tur orsakats av depression. Senare har verksamhetschefen Carina Folkesson uppgett till Corren att kirurgen tidigare har haft en rehabiliteringsplan för sina alkoholvanor, men att företagshälsovården hade bedömt att den kunde avslutas.

Carina Folkesson, som själv inte var i tjänst när operationen skedde, säger att hon blev uppringd dagen innan eftersom vårdpersonal slagit larm. Enligt henne gjordes bedömningen att kirurgen kunde vara kvar i operationssalen och inte förrän efter helgen tog hon neurokirurgen ur tjänst. Då hade han hunnit genomföra fyra operationer. Den förlamade kvinnan var en av patienterna.

Eva-Lena Zetterlund, som är chef för Sinnescentrum på US och därmed Carina Folkessons närmaste chef, kommenterar beslutet att nu ta kirurgen ur tjänst så här:

– Beslutet har tagits i samråd med HR och mig utifrån uppgifterna som Corren har förmedlat. Nu ser vi över helheten i ärendet och lägger upp en plan tillsammans med HR. Sedan kan jag inte gå in mer i ärendet eftersom det är ett personalärende, säger Eva-Lena Zetterlund i samband med att neurokirurgen tagits ur tjänst.

undefined
Verksamhetschef Carina Folkesson var själv inte i tjänst när en patient förlamades, men säger att hon blev uppringd dagen innan eftersom vårdpersonal slagit larm.

Neurokirurgen har tidigare sagt till Corren att han aldrig har varit alkoholpåverkad på jobbet och menar att uppgifterna kan vara en del i en smutskastningskampanj. Han uppger att han har lämnat alkoholprover utan anmärkning efter domen om grovt rattfylleri.

I augusti 2023 yrkade Ivo att Socialstyrelsens ansvarsnämnd (HSAN) skulle besluta om prövotid på tre år för att neurokirurgen ska få behålla sin läkarlegitimation. HSAN har ännu inte fattat något beslut.

Under sommaren 2023 fick neurokirurgen tillbaka körkortet med villkoret att han måste lämna in läkarintyg. Senast i januari 2024 skulle intyget ha inkommit till Transportstyrelsen, men intyget har fortfarande inte lämnats in till myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!