Kriminella ägare bakom majoritet av hundattacker

Majoriteten av ägarna till attackerande hundar har begått brott – och struntar i kraven från myndigheterna. Deras hundar fortsätter därför att attackera och bita nya djur och människor. Det visar Correns granskning av länets alla anmälda hundattacker.

Correns kartläggning visar ett mönster av hundägare som struntar i länsstyrelsens krav. Av de 32 granskade hundägarna har två tredjedelar, 23 ägare, tidigare fått flera anmälningar mot sig – utan effekt.

Correns kartläggning visar ett mönster av hundägare som struntar i länsstyrelsens krav. Av de 32 granskade hundägarna har två tredjedelar, 23 ägare, tidigare fått flera anmälningar mot sig – utan effekt.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2023-11-13 18:00

Corren har granskat samtliga tillsynsärenden där länsstyrelsen i Östergötland har fattat beslut mot hundägare under 2020-2023, för att deras hundar attackerat människor eller djur. Totalt har vi undersökt 61 ärenden.

I fyra av fallen har hundarna bitit mindre barn. I flera fall har barnen blivit anfallna när de har cyklat förbi hundar som varit lösa eller slitit sig. Det är också vanligt med incidenter i trappuppgångar eller när man går förbi en mötande hund.

Två tredjedelar återkommer

Vår kartläggning visar ett mönster av hundägare som struntar i länsstyrelsens krav. Av de 32 granskade hundägarna har två tredjedelar, 23 ägare, tidigare fått flera anmälningar mot sig – utan effekt.

Länsstyrelsen har till exempel ställt krav på att hunden ska ha koppel, bära munkorg, förbud mot att hunden rastas av vissa personer och eller med andra hundar i rastgård.

undefined
Tre av hundägarna som Corren har granskat har vardera fått fyra olika beslut mot sig – för att de inte har följt tidigare krav och tillsägelser.

Fyra beslut mot samma ägare

Tre av hundägarna har vardera fått fyra olika beslut mot sig – för att de inte har följt tidigare krav och tillsägelser.

I några fall har länsstyrelsen till sist omhändertagit hunden. Då har hunden ibland omplacerats hos en annan ägare. 

I några fall har ägaren fått tillbaka sin hund med villkoret att ägaren uppfyller olika krav. Men eftersom länsstyrelsen inte gör några uppföljande kontroller så vet myndigheten inte om kraven följs, om det inte avslöjas genom nya anmälningar och utredningar.

Krav på lydnadskurs som inte följs

I två fall har länsstyrelsen krävt att hundägaren ska gå en lydnadskurs med hunden. I det ena fallet skulle ett kursintyg lämnas in som bevis, men det visar sig att kursintyget inte har lämnats in. 

I minst två fall har länsstyrelsens utredningar lett till beslut om avlivning. Men ett av besluten upphävdes efter att ägaren hade kontaktat länsstyrelsen. Hundägaren fick då tillbaka sitt djur med restriktioner.

undefined
Correns granskning visar att en majoritet av hundägarna, som struntar i förelägganden om hur de ska hantera sina djur, också har dömts för annan brottslighet, till exempel grov misshandel, sexualbrott, rån och olaga förföljelse.

Grov misshandel, rån, narkotikabrott och penningtvätt

Parallellt med dokumentationen från länsstyrelsen har vi granskat de 32 hundägarnas brottsliga bakgrund genom att kontrollera om de förekommer i domar hos tingsrätter och hovrätter. 

Vår granskning visar att en majoritet av hundägarna, som struntar i förelägganden om hur de ska hantera sina djur, också har dömts för annan brottslighet än den som är kopplad till själva hundattacken. 

Det rör sig om allvarliga brott som grov misshandel, sexualbrott, penningtvättbrott, rån och bokföringsbrott. Det förekommer också bland annat narkotikabrott, rattfylleri och olaga förföljelse.

Av de 32 granskade hundägarna har 21 ägare (66 procent) dömts för annan brottslighet än hundrelaterad.

Av dessa 21 kriminellt belastade ägare har 13 personer (62 procent) återkommit som tillsynsärenden hos länsstyrelsen då deras hundar återigen attackerat människor eller djur.

Skulder och god man

De som inte klarar att sköta sina hundar enligt lagens krav har också svårt att sköta sin egen ekonomi: Av de 32 granskade ägarna har 17 ägare tunga skulder till kronofogden, i många fall på hundratusentals kronor per person. I två fall har hundägarna fått förvaltare eller god man utsedd.

Vid flera tillfällen viftar hundägaren bort händelsen, trots att andra hundar och personer har skadats, och säger att hunden bara ville leka eller menar att det var den andra hunden eller hundägaren eller passerande person som provocerade. I minst ett fall gjordes en motanmälan mot drabbad hundägare.

Kamphundsraser vanligast

Granskningen visar att det är ovanligt att sällskapsraser attackerar. Av de 32 granskade fallen handlar nio fall om hundar av så kallad kamphundstyp; amstaff, american bully, dogo canario och liknande. 

Sex andra hundägare har hundar av brukshundstyp: Rottweiler, grand danois, tolling retriever, jack russel terrier och boxer. Det vill säga kraftfulla hundar som kräver mycket stimulans och en fast hand.

Tio fall rör blandrashundar. I fem av dessa fall har vi fått fram information om vilka raser som ingår i blandningen; bland annat schäfer, rottweiler, malinois, stövare, doberman, amstaff. Även här kraftfulla och krävande raser. I de övriga fem fallen har vi inte fått fram information om vilka raser som hundarna är blandning av.

I de resterande sju granskade fallen har vi ingen information om vilka raser eller blandningar som hundarna är.

undefined
I två fall har länsstyrelsen krävt att hundägaren till attackerande hundar ska gå en lydnadskurs med hunden. I det ena fallet skulle ett kursintyg lämnas in som bevis, men det visar sig, när Corren frågar, att kursintyget inte har lämnats in. Foto: Stein Björge/SCANPIX
Hundattackerna blir fler

Attacker där hundar dödar människor är få i Sverige, men ökar. Från tidigare en gång på tre–fyra år, till 1–2 per år.

Mellan 1997 och 2021 avled 13 svenskar efter attack av hund, nio av dem efter 2015. Hösten 2022 dödades en kvinna av sin egen hund. I de tre senaste fallen var hundarna av raserna amerikansk bulldogg, amstaff/rottweiler-korsning, samt amstaff.

Icke dödliga hundskador där människor sökt vård ökar också. Från tidigare 3 600–3 850 per år, registrerades 4 302 fall under 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!