Tipsa Correns grävgrupp – du skyddas i grundlagen

Vad vill du att Correns grävgrupp ska granska nästa gång? Tveka inte att tipsa oss. Dina rättigheter som tipsare är skyddade i grundlagen.

Corren granskar

Corren granskar

Foto: Julia Djerf, Victor Bomgren, Tina Enström

Östergötland2024-06-18 15:05

Corren grävgrupp bildades i höstas och har sedan dess publicerat flera omtalade granskningar. Vad vill du att vi ska berätta om nästa gång? Det här gäller när du tipsar oss:

Meddelarfrihet

Meddelarfriheten finns inskriven i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen och innebär att du i vissa fall kan lämna normalt sekretessbelagda uppgifter för publicering i massmedier. 

En kommun eller en myndighet kan inte avtala bort meddelarfriheten, det vill säga hävda att du har skrivit på ett avtal som innebär att du inte får lämna uppgifter till massmedia. 

Även om det finns en policy i organisationen där journalister hänvisas till informatörer har du som anställd rätt att lämna tips och att tala med journalister.

Om du är offentliganställd, exempelvis i en kommun eller regionen, kan du dessutom ha rätt att göra undantag från tystnadsplikten för att lämna uppgifter till en journalist i syfte att offentliggöra dem. 

Efterforskningsförbud

Efterforskningsförbudet innebär att myndigheter, kommuner eller regioner inte har rätt att efterforska vem som har lämnat ut uppgifter med stöd av meddelandefriheten.

Om du är privat anställd får du lämna uppgifter till media och vara anonym, men du skyddas inte av efterforskningsförbudet, det vill säga din arbetsgivare får försöka ta reda på vem som tipsat.

Om du vill tipsa oss anonymt så tänk därför på att inte mejla från din jobbmejl eller att ringa från din jobbtelefon. Du kan vara helt anonym även i kontakten med oss, men det kan vara bra för oss att veta varifrån tipset kommer eller att kunna kontakta dig för att ställa frågor.

Källskydd och anonymitet

Den journalist som tar emot sådana uppgifter har tystnadsplikt och får inte avslöja tipsarens identitet. Det kallas källskydd eller anonymitetsskydd. Det är straffbart för den som har tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

Krypterade tips kan skickas genom att gå in på corren.newsleaks.se.

Vill du mejla direkt till någon av våra reportrar i grävgruppen är det följande mejladresser som gäller (ej krypterat): 

tina.enstrom@corren.se

jenny.eriksen@corren.se

jasmine.hubinette@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!