Tidigare har den italienska domstolen i Sargoniafallet velat flytta rättsprocessen till Sverige under en period för att kunna höra de svenska vittnena, men på tisdagen blev det klart att det inte blir så. Svenska myndigheter kommer istället att hjälpa till med vittnesförhör, men via videolänk från Linköpings tingsrätt. Tidigare har det saknats tolkar när vittnen ska höras och rättegångsdagar har därmed fått ställas in.
Sargonia Dankha skulle precis fylla 21 år när hon försvann från Linköping i november 1995. En krögare som hon tidigare haft en relation med misstänktes tidigt för mordet, men Sargonias kropp har fortfarande inte återfunnits och mannen åtalades aldrig i Sverige. Krögaren lämnade landet i början av 1996, strax efter att han släppts från svenskt häkte och nu är han sedan många år bosatt i sitt ursprungliga hemland Italien, där han också är medborgare.
Under många år hände ingenting i fallet, inte förrän förra året – över 27 år efter att det misstänkta mordet ägde rum – togs det upp igen, men nu tickar istället klockan.
Den mordmisstänkte krögaren greps i juni 2023 och har suttit häktad sedan dess eftersom rätten bedömt att det annars finns risk för att han flyr landet. I oktober inleddes rättsprocessen i den italienska domstolen Tribunale di Imperia. I Italien kan en misstänkt hållas häktad i högst 18 månader, vilket innebär att krögaren måste släppas ur häktet senast i december.
I Italien är rättsprocesserna i domstol betydligt mer utdragna än vad vi är vana vid i Sverige, de kan pågå ett år eller två. När rättsprocessen inleddes i höstas höll Tribunale di Imperia en eller ett par rättegångsdagar per månad, vilket anses normalt. Nu tvingas domstolen i Imperia öka tempot med flera rättegångsdagar per månad för att ha en chans att hinna innan den misstänkte släpps ut ur häktet.
Rättsprocessen bygger på den svenska polisutredningen som gjordes i Linköping 1995 och som sedan översatts till italienska. Därför bygger också det italienska rättsfallet på svenska vittnesmål. Döms han riskerar han livstids fängelse. Krögaren nekar till brott.