Efter Correns granskning meddelade Bixias vd i måndags att han slutar – på egen begäran. Enligt anställningsavtalet ska han därför inte få något avgångsvederlag. Det betalas bara ut om den anställde slutar på företagets uppmaning.
Ändå får Bixias avgående vd Pär Kaller nu ett avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner, motsvarande cirka 840 000 kronor. Den överenskommelsen undertecknades av Pär Kaller och Bixias styrelseordförande Klas Gustafsson söndagen den 28 januari.
Det här innebär att Pär Kaller får drygt 1,5 miljoner kronor utbetalt under ett år efter att han arbetsbefriats. Dels är han anställd till och med juni utan att behöva arbeta. Dels får han utöver det alltså ett avgångsvederlag på sex månadslöner.
I den nya överenskommelsen, som Corren har tagit del av, står att avgångsvederlaget "skall utgå trots att uppsägningen sker från arbetstagarens sida". Pär Kaller får även behålla förmånsbilen under ett helt år.
Om Pär Kaller får andra inkomster under tiden när avgångsvederlaget betalas ut ska avgångsvederlaget minskas med motsvarande summa.
– Som styrelseordförande i Bixia har Klas stora befogenheter, så att göra ett avtal när någon slutar är inga konstigheter, kommenterar Maria Almesåker (M), ordförande i styrelsen för Tekniska verken som äger Bixia.
Bixias styrelseordförande Klas Gustafsson, som skrev under överenskommelsen om avgångsvederlaget, har valt att svara på Correns frågor skriftligt via mejl:
Har du eller någon annan uppmanat Pär Kaller att avgå?
"Nej. Pär Kallers motiv till att avsluta sin anställning redovisades av honom i pressmeddelandet som gick ut i måndags."
Vad är i så fall anledningen till att Pär Kaller ändå får ett avgångsvederlag på sex månadslöner?
"Pär Kaller och jag hade en villkorsförhandling utifrån hans anställningsavtal, och att han sedan det skrevs har arbetat i sju år och levererat i enlighet med hans uppdrag på ett föredömligt sätt."
Har du förankrat beslutet att ge Pär Kaller ett avgångsvederlag med Bixias styrelse?
"Som styrelseordförande i Bixia ingår det i mina arbetsuppgifter att förhandla vd:s villkor. Styrelsen informerades sedan om de överenskomna villkoren."
Varför gjordes överenskommelsen om avgångsvederlaget redan på söndagen den 28 januari, dagen före Bixias styrelsemöte, istället för att lyfta frågan med styrelsen?
"Därför att Pär Kaller under söndagen meddelade att han avsåg säga upp sig och ville diskutera villkoren kring detta."
Bixia och Tekniska verken ägs av Linköpings kommun och styrs via moderbolaget Stadshus AB. Varken Stadshus vd Paul Håkansson eller Stadshus ordförande Niklas Borg (M) vill kommentera avgångsvederlaget. Det är en fråga för bolagets styrelse, anser de.
I Tekniska verkens pressmeddelande om Pär Kallers avgång står att han redan i somras "började bli redo att gå vidare", men att han ville invänta en pågående utredning kring företagets avtalsvillkor. Det står även att han "upplever att det inte finns ett hundraprocentigt stöd för företagsledningen i samtliga delar av Bixia".
Många har kopplat samman hans avgång med Correns granskning av Bixias uttag ur en elpool som gjordes utan kundernas vetskap. Veckan före hans avgång berättade vi om en oberoende utredning som kritiserar ledningens agerande.