Hit gick kommunens pengar: Konferenserna som sticker ut

Linköping
Lästid cirka 6 min

Badhotell, skytte, matlagning, bilbana, tigerguidning och hotellrum med tillägg för sjöutsikt. Corren har granskat kommunens konferensbesök och hittat flera som går emot kommunens egna regler. "Vi kände ett behov av att vara på ett ställe där vi skulle vara ensamma", förklarar en chef som bokat in skytte och matlagning på en anläggning som kommunen inte har avtal med.

Correns genomgång visar att hösten 2023 var konferenstät inom många förvaltningar i Linköpings kommun. Granskningen visar också att kommunen i flera fall går emot sina egna regler när man bokar konferenser. Läs mer om granskningen och chefernas förklaringar här. Starka reaktioner på granskningen.

SKYTTE OCH MATLAGNING

Virå Bruk, Sörmland, 2022. Tio personer i miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens stab i Linköpings kommun anländer. Enligt sin egen beskrivning är Virå en anläggning som erbjuder ”spännande jaktupplevelser och smakfulla möten”.

Virå finns inte med i Linköpings kommuns avtalsdatabas över mötes- och konferensanläggningar. 

undefined
Virå Bruk.

Kommunens interna regler och policy för inköp av material, måltider och lokaler säger att anställda ska visa avtalstrohet: Man ska köpa tjänster och material från företag som finns med i avtalsdatabasen. Avsteg från reglerna kan göras om upphandlade anläggningar är fullbokade, enligt kommunens egen upphandlingschef.

På Virå startar de tio stabspersonerna med lunch och följer därefter upp med arbete. På fakturan finns poster för matlagningsaktivitet, vapenhyra, skytteaktivitet, badtunna, chark, snacks och snittar.

Samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg beskriver att inget annat ställe passade stabsgruppens tidpunkt och syften. Det kan vara svårt att byta ett planerat datum, säger Lindberg, och upplägget, som var ledarutveckling, krävde en mindre anläggning.

undefined
Faktura som skickades från anläggningen till Linköpings kommun.

– Vi kände ett behov av att vara på ett ställe där vi skulle vara ensamma, med anledning av de aktiviteter som vi gjorde under tiden, när vi jobbade med oss själva. Vi ville vara i en miljö när vi inte var tillsammans med andra konferensgäster.

Finns det inte mindre anläggningar bland de upphandlade?

– Om det gör det, så hade de inte i så fall möjlighet att ta emot oss. I grunden ska vi självklart använda våra upphandlade anläggningar, bara de kan ta emot oss och de fyller våra behov.

Skytteaktiviteten, matlagningen och de övriga kostnaderna för konferensen passade in i ledningsgruppens koncept, beskriver Leif Lindberg.

– Konferensen var till för att jobba med ledningsgruppsutveckling. Vi gjorde saker som vi upplevde tillsammans, positiva och roliga förenande erfarenheter. Virå hade ett passande erbjudande, att få prova på att skjuta. På någon annan anläggning hade vi kunnat prova något annat.

Totalt kostar vistelsen 37 950 kronor, exklusive moms och transportkostnader.

Nu har Leif Lindbergs förvaltning dragit i bromsen för övernattningar. Läs mer om det här. 

BAD- OCH SPAANLÄGGNING

Tranås, Småland, 2022. En grundskola i Linköping åker med 50 medarbetare till Badhotellet i Tranås – som inte heller finns med bland kommunens upphandlade anläggningar. De stannar över dagen.

I juni 2023 åker en gymnasieskola till samma ställe med 87 medarbetare. Detta sällskap övernattar. Linköpings kommun får räkningar på totalt 288 145 kronor för de två besöken.

CRAZY BILBANA

Borensberg, 2022. En gymnasieskola åker till Torpa gård Konferens och Event, som inte är en upphandlad anläggning. Sällskapet ägnar sig åt att köra och tävla på en bana för specialbyggda bilar, i så kallat ”Crazy race”. De leker även ”Fångarna på Torpa”. Resan bokförs som konferens men då Corren frågar finns inget konferensprogram. Vi får sedan svar från ekonomiavdelningen att det inte är en konferens. Arrangemanget kostar 35 680 kronor.

undefined
Crazy race är en aktivitetet där deltagare får köra ombyggda, bland annat felstyrda, bilar på en speciell bana.

HAVSUTSIKT

Kolmården, 2022. Utbildningsförvaltningen hyr in sig på Vildmarkshotellet med 39 deltagare, enligt fakturaunderlaget är det enhetschefer, rektorer, avdelningschefer och sakkunniga, som har chefs- och ledningsdagar. På fakturan finns tillägg för havsutsikt med 200 kronor per person, totalt 7 800 kronor. Konferensen innehåller bland annat föreläsning om ledarskap och översyn av löner. Den kostar totalt 115 877 kronor.

undefined
I avgiften för utbildningsförvaltningens ledningsdagar inkluderades tillägg för havsutsikt på 7 800 kronor.

KORTA PROGRAM

Villa Fridhem, 2022. En personalgrupp från en grundskola, 51 personer, hyr in sig för konferens i två dagar där första dagens program visar samarbetsövningar mellan 17-18.30 och därefter följer programpunkten ”Fri lek (tillgång till spa/bastu)”. På kvällen äter personalgruppen middag och konfererar nästa dag mellan 8.15-10. Sedan åker de tillbaka till Linköping. Räkningen till kommunen blir 150 275 kronor. I summan ingår avbokningskostnad på 14 125 kronor för deltagare som fått förhinder.

undefined
Konferensprogram för grundskola.

Ett par månader senare hyr en annan personalgrupp från grundskolan in sig på samma anläggning med 39 medarbetare, som dag ett konfererar mellan 14-16, enligt programmet. Därefter kommer punkterna ”Teamkampen/trivselaktivitet” följt av ”fri aktivitet” och sedan middag. Dag två innehåller bland annat hjärt- och lungräddning. Här blir slutnotan 165 534 kronor, inkluderat 15 500 kronor för avbokningar för personal med förhinder.

OTYDLIGA PROGRAM

Flera av de konferensprogram som Corren tar del av har punkter där utomstående kan ha svårt att bilda sig en uppfattning om vad deltagarna arbetade med.

undefined
Program för socialförvaltningens konferens för ledningsdagar.

Ett exempel är byggavdelningens tvådagarskonferens för verksamhetsplanering hösten 2023. På programmet står den första dagen två timmars ”Omvärldsanalys” följt av en timme ”Storgrupp”. Senare finns punkten ”Roliga halvtimmen”. Dag två ägnas åt workshops och storgrupper före lunch och hemfärd.

undefined
Byggavdelningen diskuterade i små och stora grupper och gjorde avbrott för att vila deltagarnas hjärnor en stund.

Sebastian Monell, chef för byggavdelningen, förklarar på Correns fråga att ”Roliga halvtimmen” var ett avsiktligt roligt avbrott.

– Något som bryter tankebanan helt. När man har suttit i fyra timmar och tänkt på politiska mål och liknande så vill vi bryta, så att man tänker på något annat, och sedan kommer tillbaka, säger Sebastian Monell.

Storgrupper innebar uppföljning av tidigare arbete i smågrupper, beskriver Monell; ett vanligt sätt att jobba med analys av egna styrkor och svagheter.

Konferensen kostade 123 633 kronor, exklusive moms och transportkostnader.

TIGERKUNSKAP

Kolmården, 2023. Miljöavdelningen är inhyrda på Vildmarkshotellet med 55 medarbetare för att ha planeringsdagar. Enligt programmet diskuterar man bland annat medarbetarskap och Agenda 2030. En ”Tiger Tour”, en guidning om arten tiger och information om djurparkens arbete för att bidra till att bevara den, bokas också. Den kostar 20 000 kronor. Slutsumma för planeringsdagarna blir 191 069 kronor.

LÄS MER: Skolchefernas förklaringar -Därför lägger vi mest pengar på konferenser.

REAKTIONERNA: "Så arg så jag får ont i magen"

HÖR AV DIG: Vad tycker du om kommunens konferenser? Vilka erfarenheter har du själv? Mejla jenny.eriksen@corren.se och tina.enstrom@corren.se och berätta. Du kan också tipsa oss om andra saker vi bör granska - här kan du läsa mer om hur det går till. 

undefined
Tigerns levnadsförhållanden var ett inslag i miljöavdelningens konferens.

Om granskningen

Corren har tagit del av transaktionslistor med 13 900 fakturaposter för 2022 och 2023 och granskat ett 60-tal fakturor, program och deltagarlistor. Vi har sorterat fakturaposter och delat upp kostnader på olika förvaltningar. Vi har även gått igenom fakturaposter på fyra av kommunens konton för att undersöka om kostnader bokförts fel.

I den här granskningen redovisas samtliga belopp exklusive moms eftersom kommuner i efterhand kan få momsersättning från staten för vissa inköp. De belopp som konferensanläggningarna har fakturerat Linköpings kommun är därför 12-25 procent högre än vad som anges här (olika tjänster har olika momssatser). Vissa inköp, som representation, måste kommunen betala moms för. Det är Skatteverket som avgör hur mycket kommunen får tillbaka. 

Inga transportkostnader ingår i beloppen som anges i den här granskningen.