Hundattackerna: Eno blev hundens fjärde offer

Linköping
Lästid cirka 7 min

Rebeckas hund blev allvarligt biten av en hund som har attackerat förut. Efter tre attacker utfärdade länsstyrelsen ett koppeltvång. "Varför gör inte Länsstyrelsen mer?" Correns granskning visade att en majoritet av hundägarna struntar i Länsstyrelsens krav. Idag presenterades en utredning som förslår lagändring.

Hunden Eno försöker gång på gång slicka sårkanterna på halsen som binds ihop med stora stygn. Hans ögon tittar vädjande på matte när hon trär tratten över hans huvud. Det är bara några dagar sedan promenaden i villaområdet som slutade med en akut resa till jourveterinären där Eno blev nedsövd, sydd och fick dränage. 

– Jag har svårt att minnas exakt vad som hände. Det var mörkt och det hände så snabbt. Jag hörde hundägaren ropa "släpp" och minns blodet och hur vi försökte dra isär dem. Jag ville bara bort därifrån, det var hemskt, säger Rebecka Karlman som bor i Ljungsbro utanför Linköping.

undefined
Rebecka Karlman drar försiktigt i kopplet och lockar men Eno vill inte längre gå på promenader. Efter attacken när han skadades svårt är han rädd och ser sig oroligt omkring innan han kissar mot en buske. Han vill helst också slippa bära den stora plasttratten.

Hon tar fram en tygkasse och radar upp salvor, tabletter, desinfektionsmedel och kompresser på bordet. Morgon och kväll ska Enos sår vid halsen, örat och ögat göras rent.

I snitt en hundattack i veckan har anmälts i Östergötland hittills i år. Ett barn blev biten för andra gången. En hund dog på platsen. Flera personer behövde uppsöka sjukhus. Läs om alla attacker längst ner i den här artikeln.

Efter hundattacken skrev Rebecka ett inlägg på facebook och fick kontakt med flera andra personer som hade blivit drabbade av samma hund. 

– Varför gör inte länsstyrelsen mer? frågar sig Rebecka Karlman.

Corren publicerade i november förra året en granskning av länets alla anmälda hundattacker. Kartläggningen visade ett mönster av hundägare som struntar i länsstyrelsens krav. Av de 32 granskade hundägarna hade två tredjedelar, 23 ägare, tidigare fått flera anmälningar mot sig – utan effekt.

En statlig utredning föreslår nu att lagen ska ändras. Utredaren anser att länsstyrelserna fattar för få beslut som får konsekvenser för hundägarna, i förhållande till antalet anmälningar som kommer in.  Även Polisen får kritik i rapporten eftersom man är för återhållsam med att omhänderta hundar när det har skett en incident. 

undefined
När Eno fick komma hem från veterinären fick Rebecka en lång lista på läkemedel som Eno ska få dagligen. Såren ska rengöras flera gånger varje dag och hon kan inte lämna Eno ensam hemma.

Hunden som attackerade Rebeckas hund hade attackerat tre hundar förut - utan krafttag från Länsstyrelsen eller Polisen. Här är alla tidigare attacker:

Attack nummer 1:

"Jag är nästan utanför porten när jag ser att hunden kommer lös", skriver hundägaren i ett sms till Rebecka. "Allt går så otroligt fort, jag hade två små hundar och han slet i den ena och höll honom i munnen. Jag drar hunden i svansen så att den släpper min."

Dagen efter, hos veterinären, är hunden blå, svullen och chockad - och hundägaren väljer senare att flytta. Största anledningen är, enligt sms:et till Rebecka, att hunden som attackerade fortsatte att vara lös och attackera andra hundar i området. 

undefined
Så här såg den första hunden ut efter attacken.

Attack nummer 2:

En annan drabbad hundägare berättar för Correns reporter: 

– Det var en lördagkväll i juni, sista kvällsrundan runt kvarteret. Jag såg mellan husen hur hunden stod där uppe på kullen, stilla. Plötsligt kommer den springande bakifrån och hugger tag i halsen på min hund. När ägaren kommer springande har min hund redan gett upp och lagt sig på rygg. Dagen efter valde jag att låta honom somna in hos veterinären, han hade förlorat så mycket blod.

undefined
"Det måste ändras", säger Rebecka Karlman om tillsynslagen. Hon tycker det är märkligt att samma hundar kan attackera gång på gång utan att polis och länsstyrelse agerar kraftfullt. Hennes hund Eno blev svårt skadad av en hund som tidigare skadat tre andra hundar.

Attack nummer 3:

Hunden är lös och attackerar en annan hund som är kopplad. Ingen anmälan görs, men Länsstyrelsens handläggare har fått information om händelsen.

Ingen av dessa tre hundägare vill ställa upp med namn och berätta, av rädsla för att det ska få konsekvenser.

Efter den andra attacken, som polisanmäls av den drabbade hundägaren, väljer polisen att lägga ner förundersökningen mot den attackerande hundens ägare. 

Men polisen håller ändå ett förhör - med den drabbade hundens ägare. 

– Då hade hundägaren till den attackerande hunden motanmält mig för djurplågeri eftersom jag inte åkte direkt till veterinären med min hund. Poliserna ställde en massa frågor till mig, säger hundägaren som vill vara anonym.

undefined
Dränage, stygn och nedsövning. Skadorna efter hundattacken på Eno blev omfattande.
undefined
Så här såg Rebeckas hund ut efter attacken.
undefined
Hunden Eno efter attacken.

Attack nummer 4:

Polisanmälningar om hundattacker hamnar automatiskt hos länsstyrelsen. I det här fallet startades en utredning kring hundägaren. Länsstyrelsens handläggare får information om alla tre attacker. Åtgärden blir att kräva att hunden alltid ska hållas kopplad utomhus. Ändå attackerar hunden alltså igen - en fjärde gång, och nu är det Rebeckas hund Eno som blir rejält illa biten.

– Koppeltvång! Vad är det för åtgärd? Alla hundägare är ju skyldiga att ha tillsyn över sina hundar och hålla dem kopplade, säger Rebecka Karlman.

undefined
Hunden Eno attackerades och skadades allvarligt av en hund som tidigare angripit tre andra hundar.

Även hon har gjort en polisanmälan och Länsstyrelsens handläggare har gjort ännu en utredning. Den har ännu inte avslutats. Den här gången överväger tillsynsmyndigheten att kräva att hunden ska ha munkorg.

undefined
Så här står det i Länsstyrelsens beslut om hunden som attackerade hunden Eno. Efter flera hundattacker beslutar Länsstyrelsen: Hunden ska hållas kopplad. Efter attacken på Eno överväger man nu att även kräva munkorg.

Rebecka Karlman har sedan attacken mot Eno försökt att få kontakt med ägaren till den angripande hunden, genom att knacka på, ringa och skicka sms.

– Man känner sig maktlös, som att man är fånge i sitt eget bostadsområde och hela tiden måste se sig över axeln. Jag är inte ute efter någon snyfthistoria om mig och min hund nu när jag pratar med Corren. Jag vill att Länsstyrelsen gör något - så att det här inte händer igen, säger Rebecka Karlman.

undefined
Rebecka Karlman tycker att det är märkligt att en hund som attackerat och skadat flera andra hundar allvarligt kan fortsätta att skada fler hundar. Hundägaren har fått koppeltvång. "Men alla normala hundägare har väl sin hund i koppel", säger hon.

Årets hundattacker i länet

Bet barn - för andra gången

2023 slutade med en anmäld hundattack i ett villaområde i Linköping. Ett barn blir bitet av en hund – som bitit barnet vid tidigare tillfällen, enligt anmälan. Ägaren har flera hundar.

Sjukhusvård efter bett i handen

5 januari, Skärblacka, bensinstationen. En man som rastar sin hund möter en hundägare med två hundar. Ägaren tappar, enligt polisanmälan, kopplen och de två hundarna kommer springande mot anmälarens hund. Mannen lyckas fösa undan den ena hunden och lyckas skydda sin hund, men blir biten i handen och tvingas söka vård på sjukshus.

Blodigt attack - trots tidigare anmälningar

8 januari, Norrköping, Kungsgatan. På väg in i mataffären blir en man, enligt anmälan, påhoppad av en hund som biter honom i ena benet. För polisen beskriver mannen att hundägaren tittar åt andra hållet och inte visar intresse för vad som händer. Mannen blöder från benet och byxorna har gått sönder. Han söker vård och får en stelkrampsspruta. Den här hundägaren har tidigare fått förelägganden från länsstyrelsen om att hålla hunden kopplad och ha munkorg på hunden utomhus. Hunden har också tidigare varit omhändertagen för observation. Enligt länsstyrelsen valde ägaren att låta avliva hunden efter händelsen på Kungsgatan. 

Hunden Eno blir fjärde offret

8 februari, Ljungsbro, i närheten av kanalen. En hund, som tidigare bitit tre hundar, attackerar Rebeckas hund Eno. Läs hennes berättelse i reportaget här ovanför.

Attack vid Resecentrum

15 januari, Linköping, Resecentrum. En kvinna blir biten i baksidan av låret av en hund som passerar förbi. Enligt anmälan frågar hundägaren ”om det gick bra” och försvinner sedan utan att lämna kontaktuppgifter. När kvinnan kontrollerar benet blöder hon och måste uppsöka en vårdcentral.

"Sorry" efter bett i hundens ansikte

17 januari, Norrköping, parkområde. En man rastar sin unghund, en större ras, drygt ett år gammal, när en annan hund – enligt anmälan en amerikansk bulldog – blir aggressiv, sliter sig från sin ägare och attackerar unghunden genom att bita sig fast i hundens ansikte. Hunden håller enligt anmälan fast sitt grepp i uppemot en minut innan den släpper. Ägaren sa enligt anmälan ”sorry” och lämnade sedan platsen.

Hunden dör på platsen

22 januari, Norrköping, Idrottsgatan. En man rastar sina två mindre hundar. När han är på väg åt andra hållet hör han en hundägare ropa på sina hundar. Sedan attackeras hans hund. ”Hunden bet över hela kroppen, mage och bröst” står det i polisanmälan. När den attackerande hunden drar sig tillbaka lyfter mannen upp sin hund men den dör på platsen. Enligt ägaren till den angripande hunden har den aldrig agerat på liknande sätt tidigare.

"Var tvungen att slå hunden med mina nycklar" 

23 januari, Linköping, Vasavägen. En man rastar två hundar i närheten av biblioteket då en lös hund, enligt anmälan en bullterrier, kommer springande och hugger tag i en av hundarna. Mannen försöker få bort hunden men lyckas inte och beskriver i sin anmälan att han skriker till ägaren att göra något för att få stopp på angreppet. ”Jag var tvungen att slå hunden i huvudet med mina nycklar” skriver mannen i sin anmälan och uppger att hans hund ”ruskades som en vante, det kunde slutat med döden”. Till sist lyckas han få loss sin egen hund från den bitande bullterriern och ”slungar iväg” den från den aggressiva hunden. Mannens andra hund har vid angreppet fått panik och sprungit iväg. När polis kommer till platsen blöder den bitna hunden och behöver veterinärvård. Polispatrullen får ta med den skadade hunden till djursjukhuset medan mannen ger sig ut för att leta efter sin bortsprungna andra hund. Han hittar den inte, men blir senare kontaktad via sociala medier av en person som hittat och tagit hand om hunden.