Brandmannen Tobias har adhd – nekas jobb som rökdykare

Linköping
Lästid cirka 7 min

Tobias Bäckmark är godkänd rökdykare. Och han har jobbat på Norrköpings flygplats. Ändå nekades han jobb som rökdykare på Linköpings flygplats. Orsak: Adhd-diagnosen. Men enligt Arbetsmiljöverket behöver diagnosen inte vara ett hinder.

Det är tyst i det trånga fikarummet på Norrköpings flygplats. Några bläddrar i tidningen. Andra äter choklad och prasslar med godispapper. Plötsligt drar Tobias Bäckmark ett kvickt skämt som får flera att brista ut i skratt. 

Så är han, säger kollegorna. Tobias eller "Tobbe", som kollegorna kallar honom, är en person som kan lyfta stämningen i ett rum. 

Han stack ut redan från början. Med sin energi och sina ledaregenskaper. 

Mateusz Ochoa Marin, räddningschef på Norrköpings flygplats, säger att Tobias är en kompetent kollega som tar hand om alla. Mycket beror på att Tobias har adhd, tror Mateusz. 

–Det är sådana personer man vill ha som polis och brandmän. Det är personer som agerar kallt i heta situationer. 

undefined
Tobias Bäckmark har jobbat som flygplatstekniker på Norrköpings flygplats i snart ett år. Han har även jobbat som brandman och är redan godkänd rök- och kemdykare inom Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG). Ändå menade Linköpings flygplats att reglerna hindrar honom att jobba som just det.

Inom räddningstjänsten är det få som öppet delar med sig att de har adhd. Det säger flera brandmän som vi har pratat med. Man vågar inte. För du kan bli sedd som någon med dålig impulskontroll eller känslig för stress. 

Bilden behöver inte stämma in på dig. Alla med adhd är olika. Men det spelar ingen roll. Du riskerar ändå att inte få jobbet. Så en osynlig regel för att behålla ditt jobb är: Håll käften om din adhd. 

– Jag är säker på att många i de här blåljusyrkena har adhd, men att de inte går ut med det offentligt, säger Mateusz. 

undefined
Mateusz Ochoa Marin, räddningschef på Norrköpings flygplats, säger att flera personer med adhd är kompetenta och behövs inom räddningstjänsten.
undefined
Bianca Bernhardsson jobbar också på Norrköpings Flygplats. Hon ser upp till honom och tycker att han är en bra kollega.

Tobias önskar att han hade följt den regeln och varit tyst. 

Han har ett tungt CV som rök- och kemdykare på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG), deltidsbrandman och minröjare för försvaret. På Norrköpings flygplats jobbar han som flygplatstekniker. 

Nu spelar han gång på gång upp samtalet i huvudet, när han för första gången berättade om sin adhd för en arbetsgivare. 

Samtalet som förändrade allt. 

– Jag ångrar att jag var ärlig. Då blev jag straffad för något jag har tagit hand om och lärt mig leva med dagligen. 

undefined
Ett av momenten som ska göras inför varje flygning är att fylla bagageutrymmet med väskor. Den här dagen ska 109 väskor stuvas in i det trånga utrymmet.

Redan i tonåren försökte Tobias dölja sin adhd. Sedan dess har han lärt sig att hantera den och nu i vuxen ålder är diagnosen en tillgång för honom. Att ha ett starkt fokus i pressade lägen och en energi som inte avtar. 

– Jag har vuxit och mognat i diagnosen. 

undefined
Tobias Bäckmark känner ett pirr i magen varje gång ett flygplan lyfter.

För några månader sedan flyttade han och sambon till Sturefors utanför Linköping. För att slippa pendla sökte han jobb på Linköpings flygplats. Men då fick han nej. 

Du behöver kunna rök- och kemdyka för att jobba på Linköpings flygplats. Det kräver att du arbetar lugnt och metodiskt i pressade lägen. En företagsläkare behöver ge dig ett tjänstbarhetsintyg för att du ska kunna utföra det. 

Tobias är redan godkänd rök- och kemdykare på RTÖG. Ändå blev han nekad att få ett tjänstbarhetsintyg när han sökte ett jobb på Linköpings flygplats. 

Enda anledningen: Han har en adhd-diagnos. 

– Jag var jätteintresserad av honom. Han hade fina meriter. Jag hade ett samtal med honom men vi gjorde aldrig färdigt vår säkerhetsprövning på honom, säger driftchefen Rickard Thisell. 

undefined
Bilden visar ett mejl Tobias Bäckmark fick från driftchefen Richard Thisell på Linköpings flygplats. Där står det att han inte gick vidare i urvalet på grund av diagnosen.

Linköpings flygplats har anlitat vårdföretaget Falck. Enligt Richard Thisell förklarade Falcks företagsläkare att man inte kan få ett tjänstbarhetsintyg om man har en adhd-diagnos. Läkaren hänvisade, enligt Thisell, till Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS) om rök- och kemdykning. Enligt paragraf 14 måste man vara fullt frisk och företagsläkaren bedömde att personer med adhd inte är det. 

Men det stämmer inte.

Tobias fick godkänt att jobba som rök- och kemdykare på RTÖG av en företagsläkare som kände till diagnosen. Corren har även fått uppgifter om andra fall där personer med adhd har blivit godkända som rök- och kemdykare av läkare.

Enligt Ingemar Rödin, specialist i yrkes- och miljömedicin och handläggare på Arbetsmiljöverket, misstolkas paragraf 14 i flera fall. Flera personer med adhd har hört av sig till Arbetsmiljöverket då de har blivit nekade att jobba som rök- och kemdykare av företagsläkare med hänvisning till paragraf 14. 

– Våra regler kan vara orsaken till att det här tjänstbarhetsintyget inte skrevs, men där står ingenstans att en adhd-diagnos i sig är ett hinder, säger han och fortsätter:

– Bara för att en person har adhd så betyder det inte att de inte kan komma i fråga alls. 

Ingemar Rödin förklarar att personer med adhd ofta förknippas med att ha dålig koncentrationsförmåga, impulskontroll och därmed inte tolkas som "fullt friska" enligt reglerna. Men han förklarar att det är en individuell bedömning som behöver göras från fall till fall. 

– Flertalet av de med adhd kommer inte att bli aktuella för rökdykning men det betyder inte att någon med diagnosen inte kan bli godkänd. Det är läkaren som måste avgöra från fall till fall.

undefined
Tobias Bäckmark har lärt sig hantera sin adhd och tycker att han numera kan vända den till en fördel.

Vi har varit i kontakt med flera brandmän som har adhd eller vill utredas för det. De berättar att de känner att det är nödvändigt att dölja diagnosen för att få stanna kvar på sina jobb. 

Hade jag bara varit tyst och hållit det hemligt då hade jag fått jobbet. Det är så jävla märkligt.

En av dem kan vi kalla för Malte. I dag jobbar han som brandman och i hans arbetsuppgifter ingår det att rök- och kemdyka. I nästan tio år har han jobbat som brandman. Nu vill han utreda sig för adhd. En utredning kan hjälpa honom att fungera ännu bättre. 

Men han får en varning. 

När han ställer en allmän fråga till företagsläkaren om adhd får han svaret att det finns en risk att man inte längre får rök- och kemdyka om arbetsgivaren vet att man vill utreda sig. 

– Nu ska jag inte utreda mig, jag vågar inte. 

undefined
I tonåren försökte Tobias Bäckmark dölja sin adhd-diagnos. Han säger att han har jobbat mycket med sig själv och i dag är diagnosen en tillgång för honom i jobbet.

De senaste åren har Brandmännens Riksförbund (BRF) fått samtal från både medlemmar och anhöriga vars släktingar med adhd uppgett att Räddningstjänsten inte kan eller vill anställa dem. Det berättar Magnus Krantz, ombudsman på Brandmännens Riksförbund. 

Orsaken: Diagnosen gör att de inte anses vara lämpade för jobbet. 

– Bara för att du har adhd innebär det inte per automatik att du inte kan vara rök- och kemdykare. Därför anser BRF att det behöver införas förändringar i regelverket så att personer med ADHD kan ges en individuell och mer utökad bedömning. 

Hjärnforskaren och psykiatrikern Anders Hansen konstaterar: 

– Det stämmer att personer med adhd har svårt med koncentrationen, men det är också så att de här personerna har en enorm koncentrationsförmåga när tillvaron väl blir tillräckligt intressant. Då kan de ha ett brännande fokus och har man hittat det, då kan man fokusera mer än någon annan. Så därför kan nog, paradoxalt, någon som har adhd kanske vara den mest fokuserade av alla rökdykare. 

undefined
”Paradoxalt nog kan någon som har adhd kanske vara den mest fokuserade av alla rökdykare", säger Anders Hansen är hjärnforskare, psykiatriker och författare.

När driftchefen Rickard Thisell nås av uppgifterna att diagnosen egentligen inte behöver vara ett hinder för Tobias blir han förvånad. Han har varit i kontakt med flera företagsläkare som tydligt berättat motsatsen. 

– Alla säger samma sak, det är glasklart enligt AFS att den som rök- och kemdyker ska vara fullt frisk. Har man en diagnos, då menar läkarna att man inte är fullt frisk, säger han och fortsätter:

– Jag har sökt så mycket jag kan själv på nätet. Jag har inte hittat ett enda undantag för rökdykare. Så den här faktan är jätteny för hela räddningstjänsten i Sverige.

Corren har försökt få en intervju med företagsläkaren på Falck. Företaget har valt att, via presskontakten Sandra Ahlstrand, bemöta våra uppgifter:

– Vi har av sekretesskäl inte möjlighet att kommentera enskilda ärenden. Men självklart kommer vi att gå igenom vad som skett och se över om det är någonting i våra rutiner som har brustit i denna fråga. Vi är en stor medicinsk verksamhet med tydliga rutiner för hur vi genomför medicinska kontroller enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, samt hur vi följer upp eventuella avvikelser. 

undefined
Vi har varit i kontakt med flera brandmän som har adhd eller vill utredas för det. Alla känner sig tvugna att dölja diagnosen för att få behålla sina jobb.

Istället för att jobba på Linköpings flygplats hittade Tobias ett annat jobb: Nu reparerar han hissar. 

– Hade jag bara varit tyst och hållit det hemligt då hade jag fått jobbet på flygplatsen. Det är så jävla märkligt. 

Tobias säger att han hela livet har dolt sin diagnos. Nu vill vara öppen och väljer därför att träda fram och berätta i tidningen med namn och bild. Han vilar i vetskapen att det kanske kan göra skillnad för andra.