Kommunens sociala kontrakt finns för de som av olika skäl inte kan få en vanlig hyresrätt. De ska förhindra att barnfamiljer hamnar på gatan.
Under lördagen berättade vi om Daniel och hans barn som riskerar att vräkas från ett sådant kontrakt. Motiveringen är att han misskött hyrorna och inte vill ta emot hjälp.
Daniel är ensamstående och har lidit av psykisk ohälsa i många år. Psykiatrin tror att han har en npf-diagnos, men enligt socialtjänsten vägrar han ta emot hjälp. Familjen ska vara ute den 1 juli och ingen ny bostad finns redo.
– Vi försöker förmå honom hela tiden att tacka ja till hjälp, men när föräldrar tackar nej så finns det inget lagligt stöd för oss att göra mer. Det är jättesorgligt, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.
I själva verket kände socialtjänsten till att Daniel ansökt om hjälp i form av en god man redan i november. Sen i mitten av maj har han en god man som kan hjälpa honom med räkningarna.
Liberalerna ser allvarligt på Correns granskning, skriver Susanna Kellgren Lundberg, ledamot i social- och omsorgsnämnden i ett mejl till tidningen. Hon understryker att kommunen och myndigheter har ett större ansvar att ta hänsyn till hur barnen påverkas i sådana här beslut sen FN:s barnkonvention blev lag 2020.
– Det är inte rimligt att en kommun i Sverige 2024 gör barn hemlösa.
– Det är inget annat än en skandal och här måste den styrande majoriteten ta sitt ansvar och ändra sitt arbetssätt. Inga barnfamiljer ska vräkas från sina hem, skriver Stefan Alström, ledamot i social- och omsorgsnämnden för Vänsterpartiet.
Beslutet strider mot Barnkonventionen, menar han, och tycker att kommunen borde tänka om.
– Här måste Linköpings kommun backa och hitta andra vägar för att ge familjen det stöd de behöver. Vad jag förstår har till och med vissa stödinsatser redan kommit på plats. Låt oss ge familjer trygghet och tid att hantera den här situationen utan att skapa hemlöshet.
Det är politikens ansvar att se till att inga barnfamiljer vräks från sina hem och att Linköping följer landets nollvision mot vräkningar av barnfamiljer, skriver Stefan Alström:
– Jag skäms över att vår kommun, en av Sveriges rikaste kommuner, inte kan garantera alla barn ett tryggt hem.
Emelie Gustafsson (C) är vice ordförande i social- och omsorgsnämnden. Hon är inte insatt i det specifika fallet men tycker att det är viktigt att det finns en tydlig plan efter vräkningen.
– Att flytta på barn i onödan är inget som någon vill, inte vi heller.
Nu ser det ut att hända i det här fallet, vad tänker du om det?
– Jag har fullt förtroende för att förvaltningen jobbar vräkningsförebyggande så långt man kan, men det blir ju en knepig situation när man vräker någon och sen ändå måste ordna tak över huvudet någon annanstans.
Ska kommunen gå vidare med den här uppsägningen?
– Nu är den redan igång, men det hade väl varit bra om man inte hade behövt göra det här.
Miljöpartiets gruppledare i Linköping Maria Moraes tycker inte att kommunen ska kunna vräka en barnfamilj utan en ny bostad redo.
– Vi tycker att det är väldigt dåligt och att det går emot konceptet "Bostad först", som är en motion vi fick bifall för, som kommunen menar att de nu följer, säger hon.
– Vi tycker även att styret måste komma ihåg att Barnkonventionen är lag i Sverige och att detta helt går i strid med den.