Regionen köpte resor för mångmiljonbelopp mitt i krisen

Under 2023 köpte Region Östergötland resor för en summa som motsvarar årslönen för över 100 undersköterskor. "Inte en anmärkningsvärd hög kostnad", enligt regiondirektör Mikael Borin.

Nästan 64 miljoner kronor har Region Östergötland köpt resor för under 2023.

Nästan 64 miljoner kronor har Region Östergötland köpt resor för under 2023.

Foto: Albin Wiman, Victor Bomgren

Östergötland2024-04-05 05:00

"Region Östergötlands ekonomi är i fritt fall", sa regiondirektör Mikael Borin när regionledningen höll pressträff för att presentera varslet av 900 heltidstjänster. Med ett underskott på 1,5 miljarder kronor för 2023 är det svåra tider för regionen.

Under 2023 har regionens resebyrå skickat 12 676 fakturor till Region Östergötland. Det motsvarar nästan en faktura per anställd. Totalt har regionen köpt resor för närmare 64 miljoner kronor.

Corren har begärt att få ta del av samtliga fakturor för att granska regionens resekostnader, men för att göra det skulle Corren behöva betala 76 000 kronor plus porto, enligt Region Östergötland.

Enligt offentlighetsprincipen har vem som helst rätt att ta del av dokument för att få insyn i regionens verksamhet. Men Corren har fått till svar att fakturorna i så fall kommer att maskeras så att inga namn syns och att även beloppen på fakturorna ska döljas med hänvisning till att det kan vara företagshemligheter.

– Jag upplever att det saknas en krismedvetenhet i organisationen, sa den då nytillträdda regiondirektören Mikael Borin till Corren i höstas.

Vi kontaktar regiondirektören Mikael Borin för att få veta hur han ser på resekostnaderna.

"I beloppet 64 miljoner kronor ingår moms som regionen får tillbaka samt även kostnader för externa deltagare som regionen fått ersättning för. Om dessa belopp räknas bort är beloppet 49 miljoner kronor och inkluderar utbildnings- och konferenskostnader, biljetter och kost och logi", skriver Mikael Borin i mejl till Corren.

Om man räknar utifrån regiondirektörens uppgift om att de faktiska resekostnaderna varit 49 miljoner kronor så motsvarar det en genomsnittlig årslön för 102 regionanställda undersköterskor.

"En stor del av beloppet avser utbildning och fortbildning för stora grupper såsom ST/AT-läkare. Totalkostnaden ligger på samma nivå 2023 som 2022. Med tanke på att regionen är en stor organisation med många antalet anställda som behöver resa i tjänsten och få olika former av kompetensutveckling är min bedömning att ca 3000 kronor per år och medarbetare inte är en anmärkningsvärd hög kostnad", skriver Mikael Borin och avslutar med:

"I den omställning som regionen nu genomför granskas dock alla kostnader."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!