Sjuksyrran som drog till Sydpolen
Det började med en kajaktur. Efter det ville Johanna Davidsson bara högre, brantare och längre. Till slut gav hon sig i kast med expedition Davidsson mot Goliat. Att ensam skida till Sydpolen.
David, 38, vill bli allas vikarie
Han är Sveriges sämsta affärsman och lever i fel tidsålder. David Eriksson behöver dra in 12 500 netto per månad för att klara ekonomin. Nu vill han bli "allas vikarie".
Butiksodlingen som fick näring från Plantagon
Brukar du handla på Ica Maxi? Visste du att din utandningsluft hjälper plantorna i affärens växthus? Pierre Mohlin är VD för hightechföretaget som odlar på höjden – inomhus och utan jord. Men det var först när de knäckte vattenkoden som de förstod att det här, det kan bli riktigt stort.
"Prylar görs bara för att hålla lagom länge"
Förr ärvde vi saker och när de gick sönder hittade vi på nya användningsområden. Vi måste tillbaka till det tänket om jordens resurser ska räcka, säger Mattias Lindahl, professor i ekodesign.
Finsnickaren som blev modeexpert
Det här är berättelsen om hur en tämligen modeointresserad möbelsnickare kom att äga ett klädvaruhus mitt i ingenstans. Möt Thomas Andersson, mannen bakom Klädhuset i Falerum.
Hon blev lurad till sin stora kärlek
Bulliga bakar, runda barmar, öppna famnar. ”Män är också fina, men inget slår kvinnokroppen. Den är så vacker och jag älskar att hylla den”, säger Sissi Stahli, snart 60 år ung.
"Vi måste våga trotsa hederskulturen"
Lärare som tillåter att föräldrar från hederskulturer dikterar sina barns villkor i skolan begår tjänstefel. Det anser Marléne Stenman, Mjölbyläraren som nyligen överrumplades med stående ovationer på Berns salonger.
Han hamnade i en "Knutbyskandal”
Han är rapp i munnen, flexibel i tanken och kan prata om vad som helst. Smaklökar, driv, människokärlek, nyfikenhet och mod. Eller om Norrköpings egen ”Knutbyskandal” på 90-talet och hur han nästan blev pastor. I kandelaberns sken: mångsysslare Lasse Fredriksson.
”Tänk på skorna som ditt eget ansikte”
”Det handlar om hudvård. Skinnskor ska vårdas på samma sätt som kvinnor vårdar sina ansikten.” Möt Ender Dag, civilingenjören som knappt rört en sko när han över en helg sadlade om och tog över sin svärfars skomakeri.
Telefonen ringde – sedan rasade allt
Linköping 19 år gammal blev hon föräldralös och stod ensam med två minderåriga systrar och ett hus. Chocken gav många ärr, men nu har livet vänt för 32-åriga Gabriella Eriksson.
Direktören som vågade hoppa av
Det var längs de spikraka, milslånga vägarna i Australien hon fattade beslutet: hon måste lämna sin högavlönade position i Linköpings kommun. Annars skulle hon gå under. I dag har Catarina Thuning ”hållbart arbetsliv” som födkrok.
"Djur har samma känslor som vi har"
En brutalt nackad höna påverkade sannolikt hans yrkesval och en natt med So-Ellen 1983 gör honom rörd än i dag. I höstas kom hans bok ”Djurens känslor”. Känner en höna empati? Är en gris medveten om sin egen existens? Har en hund tidsuppfattning? Självklart, svarar etolog Per Jensen.
"Underlivet – inte vilken kroppsdel som helst"
Hon tycker det är skandal att kvinnor tvingas till vårdcentralen med sina gynbesvär. Hon hade gärna varit medicinhäxa på 1500-talet. Hon har hjälpt tre generationer östgötska kvinnor under sina 53 år i yrket. Möt gynekolog Ann-Margreth Wirén.
Tvångstankarna tog över Pelles liv
Tvångstankarna höll på att kosta honom livet. Men samma professor som tänkte sätta en kniv i hans hjärna kom att rädda norrmannens liv. Lusten att fälla ut armarna, leka flygplan och mullra dovt som en Boeing finns dock kvar. Men i dag har Pelle Sandstrak lärt sig tygla den. Möt Mr Tourette.
Vanliga frågan till Pontus: Säljer du droger?
Succé vid schackbrädet världen över, men också förföljd av en oförblommerad rasism. ”Som svart står du lägst i rang vart du än kommer. Tack och lov är schackpubliken lite smartare och beter sig civiliserat”. Möt Pontus Carlsson, schackproffset som med en kombination av sin analytiska hjärna – och sitt bultande hjärta för samhällets skuggsida – gör skillnad.
”Av allt elände så är hedersvåldet det värsta”
Han går i pension nu, professorn i kriminologi. Men det betyder inte att våldsbrottslingarna kan andas ut. Tvärtom. Möt mannen som stått öga mot öga med landets värsta mördare, som vill se mer jädrar anamma, som älskar djur och som har nära till gråt: Henrik Belfrage.
Jerry Prütz: Vi behöver mer humor i länet
En troende, hårdrockande frimurare. Som tar stor plats och vill bli en bättre människa. Som gillar fasta handslag och ogillar syltryggar. Möt Linköpingsprofilen Jerry Prütz.
Rollen som galande tupp ledde till akuten
Som teaterapa redan i lekis och med ett 100-tal teaterproduktioner bakom sig är det gestaltningen av tuppen Jussi som etsat sig fast. Den fick honom inlagd på neurokirurgen med svåra nacksmärtor. I strålkastarljuset: Niclas Angerborn.
Gripen på dagarna – hårdrock på kvällarna
På jobbet är det Gripens metall, på fritiden rumänsk metal. En trumvirvel för slagverkaren som just nu gör Europasuccé: Uffe Tillman.
Hon jobbade 13 dagar och var ledig två
Hon sa upp sig, tog ett snack med sönerna, packade 90 kilo, gjorde sig av med resten och flyttade till Spanien. "Modigt? Nej, det tycker jag inte".
Om gröna vågen, åldrande och hudhunger
"Pensionär! Tro inte att du vet bäst och att allt var bättre förr. Då blir du mossig i förtid." Möt Linköpingsprofilen Margareta Carling.
"Min superkraft både hjälper och stjälper"
Hon är tillverkad på beställning och kände sig inte hel förrän hon mötte det ryska vemodet. Hon skådespelar, musicerar och är suverän på att slåss. Möt Alexandra Ekelöf.
"Jag såg rakt in i min chefs pistolmynning"
1996 blev han siktad på, med sin chefs laddade vapen. Han är mångfaldigt prisad för sin pricksäkerhet. Han har brunnit för jobbet, men nu är han lite less. Möt Thomas Agnevik, polis i 40 år.
"Jag grupputvecklar gärna hela akademien"
En fredagskväll äter hon helst ostbågar och dricker cola. Ett drömuppdrag vore att grupputveckla Svenska akademien. Plats på scen för Gunnel Ryner.
"Matproducenterna borde skämmas"
"Modern mat full av tillsatser gör oss sjuka. Vi skulle spara miljarder i vårdkostnader om politikerna vågade reglera tillverkningen." Det säger mejeristen Erik Garberg.
"Jag såg honom mer på tv än hemma"
Hon älskar rått kött, beskrivs av sin man som "karnevalen i Rio" och har grundlurat tre Nobelpristagare. I talarstolen: talmannens fru Helena Norlén.
"Det är synd om Sveriges bönder"
Han var 38 år, hade två småbarn och ingen mat på bordet. Men en begagnad plastburk visade vägen. Nu är det snurr på livet för den nya ostgeneralen i Boxholm, Morgan Sehlstedt.
"Påven kunde ha fått lampan i skallen"
Han rör sig i gränslandet mellan det reella och det visuella. Möt Örjan Fjällström som har en betydande roll i tv-succén Den stora älgvandringen.
"Vi gör Linköping till en tryggare stad"
I 10 år var hon hemlös missbrukare. Hon vet allt om att leva på samhällets botten. Nu hjälper hon andra som lever där. Möt Stadsmissionens superkraft Annelie Johansson.
"Alla jag älskar ska också dö"
Han skulle bli rockstjärna eller skådis, men blev präst. Han fyller kyrkan med populärmusik och säger att man kan öva sig i att tro på gud. Han är Mikael Billemar.
Dubbelmördarens advokat: Blickarna var som laserstrålar
Han är mannen som företrädde dubbelmördaren Daniel Nyqvist. Som ville bli skådis som liten grabb och som ska stå på samma scen som Peter Stormare. Möt Johan Ritzer.
"Människors hjälpbehov har eskalerat"
Inte förrän pappan dog vågade Jakob Carlander gå sin egen väg, avsäga sig prästämbetet och bli psykoterapeut. I dag är han mer anlitad än någonsin.
Smärtfri – efter 24 år av värk
Vem tar ett banklån och betalar en årslön för en operation i Sydafrika? Vem växlar som 47-åring spår i yrkeslivet och uppfyller en barndomsdröm? Vem flyter som en kork? Therese Renåker.
Han har lyckliggjort tusentals kvinnor
En roman fick honom att bli läkare. Regionerna bör skrotas. Coronapandemin har gjort att hans kunskaper från 80-talet eftertraktas. I operationslampans sken: anestesiöverläkare Bror Gårdelöf.
Formades av systerns död – nu hjälper hon de utsatta
Kanske bidrog systerns självmord till att hon aldrig har väjt för det svarta och svåra. "Att prata om sin egen utsatthet är ett sätt att hjälpa andra", säger Sanna Detlefsen.