Butiksodlingen som fick näring från Plantagon

Brukar du handla på Ica Maxi? Visste du att din utandningsluft hjälper plantorna i affärens växthus? Pierre Mohlin är VD för hightechföretaget som odlar på höjden – inomhus och utan jord. Men det var först när de knäckte vattenkoden som de förstod att det här, det kan bli riktigt stort.

"Vi är med i mängder av forskningsprojekt och har ett odlingsskåp på Vattenfalls huvudkontor i Berlin. Inomhusodlingen är väderoberoende och nyckeln till en säkrad livsmedelsproduktion i framtiden", menar Pierre Mohlin, VD på Swegreen.

"Vi är med i mängder av forskningsprojekt och har ett odlingsskåp på Vattenfalls huvudkontor i Berlin. Inomhusodlingen är väderoberoende och nyckeln till en säkrad livsmedelsproduktion i framtiden", menar Pierre Mohlin, VD på Swegreen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-07-01 05:00

De finns på Fotografiska i Stockholm, i DN-skrapan, på Ica Maxi i Linköping, på Östenssons i Norrköping – och ett tiotal platser till.

Pierre Mohlins vertikala odlingar. Från frö till planta, utan transporter.

Men nu ser hans bebis Swegreen ut att lyfta till nya höjder. I höst finns konceptet också hos tyska kedjan Edeka.

undefined
"Nej, jag är inte orolig för att någon snor vårt koncept. Det är så oerhört många tekniktrösklar i systemet, varav många inte ens syns", säger Pierre Mohlin.

För fyra år sedan ramlade Pierre Mohlin över bolaget Plantagon, som efter år av storslagna planer på ett 17 våningar högt växthus invid E4 i Linköping, gått i konkurs.

Han och hans vapendragare Marcus Peterson plockade tre duktiga techkillar från bolaget och började samarbeta. Killarna hade de tekniska kunskaperna, entreprenörerna Pierre och Marcus hade idéerna om hur kunskaperna kunde kommersialiseras.

undefined
Så här var den tänkt att se ut, skyskrapan och gigantiska växthuset Plantagon.

Idag har Swegreen ett 30-tal delägare och ett 10-tal anställda. Men redan i höst blir de betydligt fler. För nu är man redo att skala upp.

– Första odlingen var i DN-skrapan. Vi åkte till butiker och sålde grödorna, men det var inget lukrativt koncept. Vi insåg att vi hade samma affärskoncept som alla andra, så vi tjatade oss till att få göra ett försök med butiksodling i Göteborg. Parallellt effektiviserade och finjusterade vi systemet.

undefined
"I början hade vi 70 procents energiåtervinning, idag har vi 94 procent. Att odlingen även fungerar som en ventilationsanläggning är en stor och viktig bonus."

Konceptet är byggt som en prenumerationstjänst, ett längre avtal sluts och butiken betalar en månadsavgift baserad på volymen och anställer personal. Swegreen monterar anläggningen, utbildar personalen, förser butiken med allt material och övervakar odlingen.

– Detta är vi ensamma om i världen.

undefined
"De flesta grödorna har en livscykel på 35 dagar, från att fröet sätts i en substratplugg till att plantan är färdig", säger Pierre Mohlin.

Pierre listar fördelarna:

• Odlingen är miljövänlig, tar liten plats eftersom den är vertikal, och är väderoberoende.

• Produktionen är hög. 450 färdiga grödor (Ica Maxi) om dagen, sju dagar i veckan.

• Grödorna har inte transporterats, vilket förlänger hållbarheten.

• Odlingen fungerar som en grön lunga. En sug utanför växthuset drar in luft från affären, frigör den från koldioxid och släpper ut den renade luften i butiken igen.

• Ett 100-tal arter kan odlas och Swegreens kunder avgör själva vilka. Att ställa om till andra grödor ligger bara några knapptryck bort.

– De stora fördelarna för oss själva är att vi kan sköta alla anläggningar var som helst ifrån, via appar och cloud, datormoln. Med AI-stöd övervakar vi 120 parametrar. Temperatur, ljus, näringshalt, luftfuktighet, näringstillförsel, allt. 

Hur är det möjligt?

– Jord kan innehålla vad som helst, vi odlar i en liten plugg med ett substrat som kan liknas vid sockervadd. Därigenom kan vi skapa en optimal miljö för växterna.

undefined
Via en stor sug fångas kundernas utandningsluft in, växterna frigör den från koldioxid och den renade luften går tillbaka ut i butiken. Därmed slipper butiken värma upp ny utomhusluft.

Ett slutet system i laboratoriemiljö, där all energi återanvänds.

– Det är extremt cirkulärt sedan vi knäckt några koder, som hur man över tid renar vatten utan kemikalier. Så här: Istället för att tillsätta koldioxid i odlingen tar vi in luft från kunderna via en sug, så att grödorna kan binda gasen. Den renade luften släpps tillbaka ut i butiken. Växter andas, svettas och genererar ett par hundra liter vatten per dygn, som vi avfuktar. Vi har alltså ett slutet system för vattnet och har flera patent inlämnade.

– Den enda parameter vi inte kan övervaka är antalet kunder som befinner sig i butiken, för det är de som så att säga gör jobbet.

Kan inte konventionella odlare se er som ett hot?

– Jag tror det finns plats för oss alla. Varför importera mynta från Peru under vinterhalvåret, om vi kan odla den här hemma? Med tanke på klimatkrisen, med torka och skyfall om vartannat, tror jag att väderoberoende inomhusodling kan bli en mycket viktig faktor för att säkra framtidens matproduktion, i enighet med FN:s klimatmål.

Hur stort kan det här bli?

– Vi får se, men vi skrev nyligen ett viktigt avtal med Coop. Och vi är på gång i Tyskland. Visionen är att ha inomhusodlingar som ventilationsanläggningar i skyskrapor med kontor, där luften i varma länder snabbt blir dålig. Växter är billigare än kylanläggningar.

undefined
Hela distributionsledet är borta eftersom grödorna säljs på samma plats som de odlas.

Lite mer personligt nu. Vad är du mest stolt över?

– Mina vänner. De är få, men fantastiska. Jag också stolt över att ha fixat livets svårigheter, som skilsmässa, cancer och tuffa tider på jobbet. Cancern gjorde mig faktiskt starkare. Jag hade Churchills ord ringande i öronen: "If you're going through hell, keep going".

Hade du något särskilt knep?

– Att trötta ut mig själv med löpning, så att jag sov som en klubbad oxe. Tankar blir alltid förstorade på natten. Dagtid tänkte jag att jag skulle se till att cancern gjorde mig till en bättre människa.

Gjorde sjukdomen det?

– Ja. Jag har blivit mer ödmjuk.

Vad hade du velat säga till ditt 20-åriga jag?

– Ta det lite lugnt, är det något du hinner i livet så är det att jobba. 

undefined
"Ätbara blommor och jordgubbar ligger i pipeline. Vi testar oss fram. Jordgubbssorten måste ju vara självpollinerande".

Din största utmaning i livet?

– Just nu har jag två: Att släppa taget mer om mina tre vuxna barn och inse att de klarar sig utan att pappa lägger sig i, samt att få tiden att räcka till för allt roligt jag vill göra.

Beskriv dig själv med fem ord. 

– Nyfiken, generös, integritetsfull, prestigelös, bekväm.

Bästa bok du läst?

– "Se mig falla" av vår lokala stolthet Mons Kallentoft. Den utspelar sig i Palma där både han och jag har hus. 

Om du fick resa i tiden?

– New York, 1920-talet. Gatsby-eran. Festerna som aldrig slutar, sus och dus och överflöd. Fåfänga, bubbel, kärlek – och bara galet.

Ditt allra sämsta köp?

– När jag skulle investera i en ny energidryck för fem år sedan. Det slutade med att jag var knalle på Skänninge Marken och sålde 47 flak av drycken. Problemet var bara att jag hade ca 108 000 burkar på lagret. Allt slutade med att jag gav bort dem gratis, i utbyte mot själva hämtningen. Sjukt kul nu efteråt.

undefined
"Det är sällan dålig inomhusluft lider brist på syre, snarare innehåller den för mycket koldioxid. Koldioxid som våra grödor tar hand om", säger Pierre Mohlin, VD på Swegreen.

Vad gör du helst en ensam ledig dag?

– Tidig löprunda, 4-5 muggar kaffe, helst på altan och fram till lunch. Gärna se en eftermiddagsmatch där LHC tvålar till HV. Annars går det bra att bara vara hemma och skrota i hem och trädgård. Drar gärna på Netflix lite oförskämt tidigt och ser igenom typ en säsong på 4-5 timmar innan det blir tidigt sänggående.

Något du är extra nöjd med hos dig själv?

– Jag är snäll och det är ett underskattat karaktärsdrag. Att uppfattas som snäll gör mig stolt. Sen är jag lojal också.

Ändra något hos dig själv!

– Lite mer tålamod skulle inte skada. Som de flesta entreprenörer är jag rastlös.

Om du vore ett djur?

– En isbjörn som får leva fritt på stora vidder och vara sig själv, allra högst upp i näringskedjan.

När är människor pinsamma?

– När de är märkvärdiga och trångsynta.

En egenskap du högaktar?

– Ödmjukhet, generositet och arbetsamhet.

Vad gör dig riktigt arg?

– Översitteri och oärlighet.

Du är allsmäktig för en dag. Vad gör du först?

– Jag är ateist, men jag tycker att Gud borde tänka på att: syns man inte, finns man inte. Men, jag skulle se till att inget barn någonsin mer behöver lida.

undefined
"Svensk lagstiftning hänger inte med i svängarna. Vi får inte kalla våra grödor ekologiska för att odlingen inte sker i jord", säger Pierre Mohlin.

Ett annat yrke som hade passat dig?

– Sommelier. Jag älskar vin och hela kulturen omkring.

Har du någon extravagans?

– Bra mat och dryck, där har jag svårt att bromsa, och så är jag svag för fina klockor.

Vad äter du vid din sista måltid?

– En välgrillad chuleton, dubbelstyckad entrecote, med en enkel tomat- och löksallad dränkt i salt och olivolja.

Vem, levande eller död, skulle du vilja bjuda på middag?

– Steve Jobs, Apples grundare. En sann visionär som säkert kunde inspirera mig i Swegreen.

Ett erbjudande du inte hade tackat nej till?

– Att för en billig peng ta över en stor finca (egendom) på Mallorca eller i Penedes, där jag kan fortsätta att utveckla produktionen av oliver, viner och citrusfrukter.

Nyfiken på . . .

Namn: Pierre Mohlin.

Född: 1971 i Linköping.

Familj: 3 vuxna barn.

Bor: Hjulsbro.

Bakgrund: Grundade First Camp, hotellägare, delägare i kedjor inom skönhet/hälsa, mark/fastighetsutveckling, restaurang/konferens. Äger vinklubb i Helsingborg. Nu VD och huvudägare i Swegreen, vertikal inomhusodling.

Fritid: Vänner, resor, hockey, utförsåkning.

Livsdevis: Livet består till 10 % av vad du får och till 90 % av hur du förvaltar det.
 

• Vilken östgöte vill du se i "Nyfiken på"? Mejla carina.glenning@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!