Ostgeneralen: "Det är synd om Sveriges bönder"

Han var 38 år, hade två småbarn och ingen mat på bordet. Men en begagnad plastburk visade vägen. Nu är det snurr på livet för den nya ostgeneralen i Boxholm, Morgan Sehlstedt.

"Boxholmsbor är som elefanter. Vi glömmer aldrig. Inte ger vi oss heller. Här ska ystas ost i minst 1000 år till, bedyrar lokalpatrioten och ostgeneralen Morgan Sehlstedt. Här vid landmärket, plåtcisternen för olja till gamla smältverket, som gått under benämningen Martinen ("martängen").

"Boxholmsbor är som elefanter. Vi glömmer aldrig. Inte ger vi oss heller. Här ska ystas ost i minst 1000 år till, bedyrar lokalpatrioten och ostgeneralen Morgan Sehlstedt. Här vid landmärket, plåtcisternen för olja till gamla smältverket, som gått under benämningen Martinen ("martängen").

Foto: Carina Glenning

Boxholm2021-02-03 08:00

Få har undgått att Arla 2018 beslutade att lägga ned osttillverkningen i Boxholm och flytta den till Östersund, att 24 anställda fick gå, att kommunen köpte ysteriet av Arla och att kooperativet Glada Bonden i november köpte det av kommunen.

Turerna har varit många. De hätska orden likaså.

undefined
"Boxholmsbor är som elefanter. Vi glömmer aldrig. Inte ger vi oss heller. Här ska ystas ost i minst 1000 år till, bedyrar lokalpatrioten och ostgeneralen Morgan Sehlstedt. Här vid landmärket, plåtcisternen för olja till gamla smältverket, som gått under benämningen Martinen ("martängen").

För Morgan Sehlstedt började engagemanget på en after work i oktober 2018. En kollega sa något i stil med "du är ju den största lokalpatrioten vi har. Hur fasen kan du låta osten gå oss ur händerna?!"

– Jag sov inte en blund den natten. På morgonen tänkte jag "det är ju rätt. Osten är Boxholms själ. Vad ska vi prata om ifall osten inte finns?"

Morgan hittade till den av Peter Trygg startade Facebookgruppen "Boxholmsostens vänner" och undrade hur han kunde vara så korkad att han arrangerade en protestmarsch en tisdag, då vanligt folk jobbar.

– Jag hade missbedömt engagemanget. Folk tog ledigt eller stack från sina jobb och gick man ur huse. 1 000 personer kom. I dag är Trygg och jag goda vänner. Utan honom hade vi inte haft någon ostfabrik kvar, och i höstas tog jag över titeln som ostgeneral efter honom. 

Engagemanget på orten är alltjämt hög, mängder av aktiviteter har ordnats, och ett tiotal personer med olika kompetenser ingår i kärntruppen. Under två år har Morgan jobbat ideellt för osten tre-fyra timmar per dag. Målet är solklart: Boxholm ska ysta ost i 1 000 år till och det ska ske med eller utan Arla, som s-politikern Johan Birath formulerat saken.

– När vi träffade Arlas vice vd i Århus försökte vi få honom att begripa. Att lägga ned Boxholmsosten är som att lägga ned danskarnas Gamle Ole. Men hela träffen var ett spel för galleriet förstod vi efteråt.

undefined
"Att driva en fysisk butik är oändligt mycket enklare än en nätbutik där logistik och snabbhet är allt. Kan du inte leverera inom tre dagar är du rökt", säger rockabillyfantasten Morgan Sehlstedt.

Om Peter Trygg är uppväxt på Boxholms kryddost är det paprikaosten som Morgan tillbedjer. Snålvattnet rinner till på honom när han beskriver hur första skivan, inuti ett just delat ostblock på tio kilo, smakar.

– Jag saknar den grymt mycket. Jag brukade skära mig centimetertjocka skivor och bara njuta. Nu äter jag lokalproducerade Gäseneost från Ljung. Den smakar likt Borgmästaren, men samma sak är det ju inte.

Är det verkligen så stor smakskillnad på Boxholmsost tillverkad i Östersund?

– Uj ja! Den har tappat all smak, färg och karaktär. Kornas beten etc spelar mycket större roll än vad man kan tro.

Vad tänker du om Arla?

– Att det är synd om Sveriges mjölkbönder som tappat kontrollen över sitt eget företag, som numera sitter i Danmark och leker med deras pengar. Bönderna sliter så hårt, men får ta notan för en herraväldeskultur där allt handlar om att ha dominans på mejerimarknaden. 

– Striden i Boxholm är ren prestige och handlar om växelpengar för dem. Istället för att anlita dyra advokater borde Arla ha höjt mjölkpriset till bönderna.

Under en period talades det om angiveristämning när lokala bönder fortsatte sälja till Arla.

– Jag förstår att de känt obehag och det är jätteolyckligt. De har ju inte haft så mycket att välja på, men på sikt vore det fantastiskt om de vill bli leverantörer till den lokala osten.

undefined
Hotellchef Niclas Lövgren har uppkallat rummen efter det nu nedlagda mejeriets ostsorter och vill ordna ostprovningar när ysteriet är igång.

Matsverige är en enda soppa, säger du.

– Pandemin har satt fingret på hur sårbara vi är. Det enda Sverige är självförsörjande på är morötter och socker. Vi behöver en ny livsmedelsstrategi som gynnar små- och mellanstora producenter, inte bara de stora drakarna.

– Svenska bönder och svenskt lantbruk är tack vare hård lagstiftning outstanding, men regelverket gör ju också produktionen så mycket dyrare än i andra länder.

– Lidl har fått obefogat mycket stryk av de stora aktörerna i den här frågan. De tar in många svenska, småskaliga producenter man aldrig hört talas om och förstått att det är vad folk eftersöker. Det lilla och det genuina. 

Boxholm + ost = sant?

– Absolut. I och med Glada Bondens köp av mejeriet är vi fulla av tillförsikt. Det finns knappt några Arlaprodukter kvar på orten och när de första lokala ostarna börjar säljas till sommaren kommer Boxholmsborna att köa. Glada Bondens frontfigur Anders Birgersson introducerade Östgötamjölken och är oerhört driven.

Ostkampen har förenat folk och Boxholmsborna skriker efter den äkta varan. Den man kallar den "falska" finns inte på orten över huvud taget, hävdar Morgan.

undefined
Förre ostgeneralen Peter Trygg, som lagt ned ett stort engagemang kring ysteriet, har fått en del av Brukshotellets bardisk uppkallad efter sig.

Livskrisen 2008. Vad hände?

– Företaget jag var delägare i steg som en sol och sjönk som en pannkaka. Vi gjorde konkurs. Jag var 38 år, hade två småbarn och ingen mat på bordet. Det var nattsvart och paniken steg. Så lade jag ut en av fruns begagnade Tupperwareburkar på Tradera och fick 52 kronor för den.

Vad tänkte du?

– Att kan man sälja en begagnad plastburk på nätet kan man sälja precis vad som helst. Jag började leta upp rest- och konkurspartier och vi fick hem 650 dunjackor som låg spridda i huset. De var snabbt sålda.

Nu inleddes ett samarbete med Tradera där Morgan lovade att bli deras bästa säljare i utbyte mot all tänkbar support.

– Jag gick i god för Christoffer Andersson i Gävle, den vassaste kille jag jobbat med och en superprogrammerare. Jag skötte försäljningen och han byggde affärssystemet Sello, ett verktyg för att logistiskt hantera stora orderflöden, som i dag är ett av Europas största datasystem för onlineförsäljning.

Nu fanns det mat på det Sehlstedtska bordet och Morgan ville vidare. 2014 övertog han det brittiska rockabillyföretaget Glinder som säljer reproduktioner av 50-talsmode på nätet.

Vad är svårast med näthandel?

– Logistiken och snabbheten. Kunden vill få sin vara i samma stund som de betalat den. Det måste gå på 1–3 dagar annars är man rökt. Du överlever inte.

undefined
"Äta Boxholmsost tillverkad i Östersund? Glöm det. Den har tappat all smak, färg och karaktär", hävdar Morgan Sehlstedt, general i Boxholmsostens vänner.

Förra våren öppnade paret Sehlstedt en fysisk butik i Mjölby, folk var livrädda på grund av pandemin, ställde in alla festligheter då man kan tänkas vilja ha 50-talskläder, och höll i sina plånböcker. Sämsta tänkbara läge alltså, för både näthandel och fysisk butik.

Rullgardinen drogs ned och deras ansökan om permittering, och därmed statsbidrag, avslogs.

– Staten har öst miljardbelopp i pandemistöd över drakar som Volvo och Asea, men landets 13 000 småföretagare, som inte fick, skiter man i. Pandemin är katastrofalt illa skött av regeringen.

Den här gången höll han paniken stången och börja metodiskt söka olika konsultuppdrag som tillsammans med det andra företaget han äger hållit familjen på fötter.

– Med facit i hand kan jag konstatera att det är lärdomarna från kraschen 2008 som gjort att jag överlevt. Det är aldrig kört. Det finns alltid utvägar.

undefined
"Boxholmsost tillverkad i Östersund? Nej tack", säger Morgan Sehlstedt.

Vad är du mest stolt över?

– Karriären. Att köra från 0 till 100, få tvärstopp/haveri och sedan börja om. Man måste nog vara lite galen för att vara stolt över det.

Vad hade du velat säga till ditt 20-åriga jag?

– Jag hade diskuterat tålamod och förklarat fördelarna med att ha is i magen. Var sak har sin tid

Beskriv dig själv. 

– Drivande, ganska tjurskallig, envis, älskar utmaningar.

Bästa bok du läst?

– Per Holkenkts självbiografi, det var så mycket som jag själv förstod när jag läste, tex, när han en höst satt och räknade löv som föll mot marken. 

Om du fick resa i tiden?

– 50-talet. Kriget var slut sedan länge, folk hade jobb, ekonomin blomstrade och alla var allmänt glada. Det fanns inte så jättemycket bekymmer vid den tiden. 

Ditt allra sämsta köp?

– En Volvo 740 1998. Rena skrotbilen, särskilt till det priset. Jag hade en god vän som hjälpte mig att laga upp den"Ett måndagsexemplar" kallade besiktningskillen den.

undefined
Morgan Sehlstedt, ostgeneral och ostälskare.

Något du är extra nöjd med?

– Nyfikenhet som gett mig stora insikter.

Ändra något hos dig själv!

– Att jag fullkomligt skulle älska att motionera! Med glädje snöra på sig löparskorna och tjohoo ut i skogen.

Något du ångrar?

– Att jag inte utbildade mig mera. Även om jag har världens bästa skola, erfarenhetsskolan så hade jag kanske undgått nån fälla man trillat igenom åren.

Någon okänd talang?

– Jag är ganska bra på finsnickeri. Som 16-åring fick jag förmånen att ha en betydande roll i att tillverka Hans Majestät konungens gevärskolv till hans älgstudsare.  Idag finns ingen tid, men en vacker dag . . .

Om du vore ett djur?

– En brunbjörn, lugn och harmonisk, men ett tips, reta den inte i onödan!

Var surfar du när du har tid över?

– Youtube och Facebook är ett bra forum om du vill vara social, påverka, lära, skapa eller söka information. 

undefined
In seglade aktören Glada Bonden som fick en egen plats vid brukshotellets bardisk.

När är människor pinsamma?

– När de pratar vitt och brett och det visar sig att det bara var luft, utan något underbyggt eller med någon substans.

Egenskap du högaktar?

– Starkt driv och att passa tider.

Vad gör dig riktigt arg?

– Orättvisor, stora som små.

Du är allsmäktig för en dag. Vad gör du först?

– Sätter jag mig bakom spakarna på Airbus A 350 och flyger iväg till ett varmt land.

Ett annat yrke som hade passat dig?

– Journalist, jag har provat många saker i livet, men inte det.

undefined
"Att driva en fysisk butik är oändligt mycket enklare än en nätbutik där logistik och snabbhet är allt. Kan du inte leverera inom tre dagar är du rökt", säger rockabillyfantasten Morgan Sehlstedt.

Har du någon extravagans?
– Jag är bortskämd med god mat hemma, så att hitta restauranger som slår den höga hemmakvalitén är för mig en extravagans. 

Var trivs du allra bäst?
– Jag älskar vatten, vill gärna vara på eller nära det i kombination med sol och värme och något läskande i handen. Det är livskvalité.

Vad äter du vid din sista måltid?

– Utan tvekan isterband med dillstuvad potatis. Till det en knäckemacka med ÄKTA ost från Boxholm.

Vem, levande eller död, vill du bjuda på middag?

– Simon Spies, resekungen, var en otrolig karaktär som jag delvis fått min utbildning genom och haft förmånen att jobba med när jag var yngre. Hans ”galna” företagskultur levde kvar länge efter hans död.

Ett erbjudande du inte hade tackat nej till?

– Att bli Sveriges matreformationsminister.

"Boxholmsbor är som elefanter. Vi glömmer aldrig. Inte ger vi oss heller. Här ska ystas ost i minst 1000 år till, bedyrar lokalpatrioten och ostgeneralen Morgan Sehlstedt. Här vid landmärket, plåtcisternen för olja till gamla smältverket, som gått under benämningen Martinen ("martängen").
"Boxholmsbor är som elefanter. Vi glömmer aldrig. Inte ger vi oss heller. Här ska ystas ost i minst 1000 år till, bedyrar lokalpatrioten och ostgeneralen Morgan Sehlstedt. Här vid landmärket, plåtcisternen för olja till gamla smältverket, som gått under benämningen Martinen ("martängen").
Nyfiken på . . .

Namn: Morgan Sehlstedt.

Född: 1971 i Eksjö. Boxholmsbo sedan 2000.

Familj: Hustru Veronika och två barn, 17 och 23 år.

Bor: Villa i Boxholm.

Gör: Entreprenör. Driver företagen Rockabillymode (Glinder) och Eliglide, ett glidlakan som används inom vården. Ostgeneral för Boxholmsostens vänner sedan i höstas, efter Peter Trygg.

Fritid: Älskar Thailand.

Livsdevis: Inget är omöjligt. Det svåra tar bara lite längre tid.

Östgöte jag vill se i Nyfiken på: Carina Eriksson som äger flera McDonalds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!