Hösten 2023 startade Correns grävgrupp. I den här artikeln kan du läsa om våra granskningar från 2024 – och vad som hände efter granskningarna.
Vad ska vi granska nästa gång? Längst ner i artikeln berättar vi hur det går till att tipsa oss.
I den här videon kan du se klipp ur några av de starkaste reportagen och intervjuer med ansvariga:
Konferenserna
Medan lärare inte får köpa in läromedel och undersköterskor måste betala för kaffet på jobbet fortsätter förvaltningar att boka in konferenser med guldkant som badhotell, bilbana, tigerguidning och hotellrum med tillägg för sjöutsikt.
Granskningen avslöjade att flera förvaltningar bryter mot kommunens egna regler och lagen om offentlig upphandling när de åker på konferenser.
Totalt omfattar granskningen 13 900 fakturaposter och gav allmänhet och kommuninvånare en ny bild av hur skattepengarna används i Linköpings kommun.
Granskningen gav stort genomslag hos våra läsare och ledde till en diskussion om hårdare regler.
Kirurgskandalen
Granskningen avslöjade att en neurokirurg vid Universitetssjukhuset i Linköping fick operera samtidigt som han inte var betrodd att köra bil efter en rattfylleridom - och att detta är en del av ett systemfel.
Lena blev förlamad i armen på neurokirurgens operationsbord – bara veckor efter att alkolåset avinstallerats för att kirurgen hade misskött det. Då hade kollegor slagit larm om att han verkade berusad i operationssalen. Ändå fick kirurgen fortsätta operera.
Correns granskning avslöjade också ett systemfel: Att domstolarna inte larmar om farliga läkare och sjuksköterskor - trots att de ska göra det. Orsaken: Domstolarna har inte tillgång till registret över legitimerad vårdpersonal.
Narkotikamissbrukande läkare och rattfylleridömda ambulanssjuksköterskor kan därför arbeta vidare utan att tillsynsmyndigheterna agerar.
Granskningen ledde till att kirurgen blev avstängd och polisanmäld och att frågan lyftes politiskt i flera regioner. Bland annat diskuteras alkotester för vårdpersonal.
Här kan du se vad regionpolitikerna i Östergötland svarade när vi erbjöd dem ett alkotest:
Efter granskningen reagerade riksdagsledamöter som skyndsamt vill ge domstolarna tillgång till registret över vårdlegitimationer. Frågan ska lyftas i justitieutskottet. Även sjukvårdsministern vill ändra lagstiftningen så att domstolarna kan larma tillsynsmyndigheterna vid missbruksrelaterade brott.
SKR och Arbetsgivarverket har skickat en begäran till regeringen om att få alkohol- och drogtesta personal.
Det låsta flickhemmet
Den 6 augusti 2023 hittas 14-åriga Kalle livlös på sitt rum efter suicid. Granskningen visar att det skedde flera lagbrott på Sis-hemmet under Kalles sista tid - och att de uppgifter ledningen gick ut med efter dödsfallet inte stämmer.
Kalle vårdades isolerat i 41 dagar innan han dog och lämnades upprepade gånger helt ensam, trots risk för suicid och i strid mot Sis riktlinjer. Beslutet att isolera Kalle gjordes av skäl som inte är tillåtna och av personal som inte var behörig att fatta beslutet. Det berättar vi i ett granskande reportage i tre delar.
Här är en minidokumentär där du får följa med Kalles mamma in på det låsta boendet och höra förklaringarna som chockade henne:
Med hjälp av en hemlig inspelning och 23 röster från insidan kunde vi visa att unga tonårstjejer som bor på Sis-hemmet Folåsa utanför Linköping utsätts för kraftiga och otillåtna tvångsmetoder.
Granskningen visar att ungdomar har tvingats sova på madrasser i korridorer och allrum med tända lampor.
Vi kunde avslöja att boendet inte undanröjt suicidrisker trots att flera barn försökt ta sitt liv på samma sätt - och att inget av de 13 suicidförsöken under 2023 anmäldes till tillsynsmyndigheten.
Vi avslöjade att det förekommit återkommande fel kring mediciner som kan få livshotande konsekvenser och att polisen sköt en 13-åring med elpistol inne på en låst avdelning på Sis-hemmet, en nyhet som fick stort genomslag i andra medier.
Vi berättade också om poängsystemet som används på ett otillåtet bestraffande sätt.
Här kan du lyssna på en podd med psykologen Bo Hejlskov Elvén om granskningen:
Elmiljonerna som försvann
Granskningen avslöjade att det kommunala elbolaget tog ut tio miljoner ur en av sina elpooler genom att höja elpriset för poolens kunder - utan att kunderna fick veta det.
Här förklarar Correns reporter granskningen:
Bixias ledning hade kniven mot strupen efter flera år av röda siffror och en så kallad task force bildades, med uppdrag att lösa lönsamhetsproblemen.
Den kreativa lösningen blev att i hemlighet plocka ut pengar från elpoolen - alltså kundernas pengar - för att presentera ett bättre resultat utåt.
Det här ledde till att kunderna fick betala i snitt 20 000 kronor mer för elen.
Vi avslöjade att kommunen hade mörkat ett visselblåsarärende och att en oberoende utredning hade slagit fast att Bixias agerande inte hade stöd i avtalet.
Vi kunde också visa att Bixias ledning inte berättade sanningen när de skulle förklara agerandet för politikerna.
I den här intervjun får en besvärad styrelseordförande svara på våra frågor om det:
Efter granskningen avgick Bixias vd. Corren avslöjade då att bolagets styrelseordförande godkänt ett avgångsvederlag på 840 000 kronor i strid mot avtalet. Efter den publiceringen avgick även styrelseordföranden.
Granskningen startade en politisk diskussion om elbolagets framtid. Elbolaget ska kontakta alla berörda kunder och fråga om de vill få ersättning.
Snart försvinner varumärket Bixia. Dotterbolaget kommer heta som moderbolaget Tekniska verken.
Adoptionerna
Just nu pågår en statlig utredning, Adoptionskommissionen, som ska utreda förekomsten och omfattningen av oegentligheter i Sveriges internationella adoptionsverksamhet, vad olika aktörer känt till och hur de agerade.
Correns reporter Julia Djerf har på ett personligt sätt skildrat bakgrunden till debatten.
Hon hittar en historisk dagboksskatt där hennes egen släkting Birgit Johansson berättar om de övergivna barnen som hon tog hand om i Busan - vaggan för internationella adoptioner till Sverige.
Hon DNA-tester också sin adopterade bror, i smyg. Men hur reagerar han och hennes familj på uppgifterna om att allt kanske inte gick rätt till?
Maktspelet i Kinda
Kommunalrådet i Kinda stängde plötsligt av tre toppchefer i Kinda kommun från sina tjänster efter en visselblåsning. Trion pekades ut som misstänkta för oegentligheter vid upphandlingar.
Corren kunde avslöja att kommunalrådets uppgifter var felaktiga. Granskningen visade att avstängningen hade föregåtts av en maktkamp mellan olika chefer i kommunhuset och att visselblåsningen i själva verket hade skett på uppmaning av en toppolitiker med intressen i den maktkampen.
Efter granskningen har kommunstyrelsens vice ordförande lämnat sina politiska uppdrag. HR-chefen som motarbetat kommundirektören har fått lämna sin tjänst. Oppositionen kräver nu att kommunstyrelsens ordförande avgår.
Dessutom har de tre avstängda toppcheferna fått en offentlig ursäkt av den politiska ledningen och ett skadestånd från kommunen.
Sargonia och kampen för rättvisa
21-åriga Sargonia försvann 1995 och hennes expojkvän misstänktes och häktades, men han åtalades aldrig i Sverige - eftersom polisen inte hittat någon kropp.
Sommaren 2023 togs fallet upp av en italiensk domstol, där den misstänkte mannen numera bor. Och i december 2024 dömdes mannen för mordet på Sargonia till livstids fängelse, 29 år efter hennes försvinnande.
Corren var på plats när rättegången inleddes hösten 2023 och har sedan dess avslöjat flera nya uppgifter ur den hemligstämplade polisutredningen.
Vi har också berättat om nya vittnesuppgifter och skildrat de anhörigas kamp för rättvisa.
Mordet på 14-åriga Layth
En 14-årig pojke från Linköping hittas mördad i ett skogsparti utanför Stockholm. Granskningen visade att socialtjänsten under lång tid känt till att Layth placerats i samma hem som en drogförsäljare - utan att göra något åt situationen.
Här berättar Correns reporter om det:
Socialtjänsten kontrollerar inte vilka andra ungdomar som bor i familjehemmet. Och myndigheten reagerade inte heller när det kom upprepade varningssignaler. Vi kunde avslöja att ett tidigare familjehem slog larm, men avfärdades.
Vi kunde senare avslöja att cheferna inte hade informerat ansvariga politiker om tillsynsmyndigheten IVO:s hårda kritik mot socialtjänstens utredning efter mordet.
Vi gjorde även en kartläggning av de personer och kriminella nätverk som misstänks för mordet.
Kommunen vräker barn
Granskningen visade att kommunen ville vräka en barnfamilj som har hyreskontrakt via kommunen - trots att kommunens uppgift är att förebygga att barnfamiljer vräks.
Vi kunde avslöja att kommunen drev igenom vräkningen trots att de kände till att familjen ansökt om och fått hjälp, bland annat av en god man.
Efter vår granskning fick familjen bo kvar.
De omhändertagna hundarna
Kennelägaren prisades för sin uppfödning, var medlem i Svenska kennelklubben och var ett stort namn i hundsverige. Men på en gård utanför Linköping hade hon över hundra vanvårdade taxar instängda i små burar.
"Det gick åt helvete", säger kennelägaren till Corren. Nu misstänks hon för grovt djurplågeri.
Correns reporter åker till gården för att försöka förstå varför det gick så fel.
Corren avslöjade också att veterinären som godkände kennelägarens hundar har varnats och hotats med böter av tillsynsmyndigheten. Tidigare anställda har vittnat: ”Han måste ha vetat om vanvården men agerade inte.”
Efter publiceringen har 56 av de omhändertagna hundarna avlivats, vilket fick andra uppfödare att reagera. Övriga har omplacerats.
De tvångsflyttade barnen
10-åriga Astrid tvingas flytta från Linköping bara veckor före skolavslutningen, trots att hennes farmor, faster och tränare vädjar till kommunen att få ta hand om henne.
När barn inte kan bo hos sina biologiska föräldrar ska man i första hand placera barnet i ett familjehem som barnet känner. Men granskningen avslöjade att Linköpings kommun ratar släktingar och vänner utan att utreda om de passar som familjehem.
6 av 10 barn som placeras i familjehem av Linköpings kommun tvingas flytta från kommunen.
Här berättar Correns reporter om granskningen:
Granskningen har lett till många reaktioner, bland annat från familjehem, politiker och föräldrar. Vi samlade några av reaktionerna i en chatt.
De ansvariga politikerna meddelade efter publiceringen att alla släktingar som vill bli familjehem ska utredas.
Forskarna och bidragsbolagen
Vi publicerade en genomgång av forskarna som startar bolag med hjälp av bidragspengar. Den tog sin utgångspunkt i AI-entreprenören Jens Nylanders kritik, men landade i en skildring av ett bidragssystem som ger stort utrymme för fusk.
Hundattackerna
Correns granskning av hundattacker, som publicerades hösten 2023, visade att en majoritet av de anmälda hundägarna struntar i länsstyrelsens krav - och att deras hundar därför biter igen.
Granskningen visade också att tillsynsmyndigheten använder tillsynslagen som en trappa: Minsta möjliga åtgärd. Det fungerar inte när en majoritet av de anmälda hundägarna har dömts för annan allvarlig brottslighet.
Under 2024 följde vi upp vår granskning - och kunde berätta om ännu ett anmärkningsvärt fall där samma hund kunde attackera gång på gång - trots tillsynsmyndighetens beslut.
Dyra resor - och fakturor
Artikeln om att regionen köpte resor för mångmiljonbelopp mitt i krisen fick stort gensvar från läsare – och följdes sedan upp med ett reportage om att regionen ville att vi skulle betala 76 000 kronor för att få se fakturorna.
Explosioner och gängkriminella
Grävgruppen bidrar regelbundet med research vid nyhetshändelser, bland annat genom att göra sökningar i offentliga och egna databaser. Vi kallar det breaking-gräv.
Vid explosionen i Johannelund ledde det här till ett avslöjande om att misstänkte trippelmördaren har bott i huset, och Corren blev därmed nyhetsledande.
Vi fick också stort gensvar från läsarna när vi kunde berätta att gängkriminella letar efter unga tjejer i alla typer av stadsdelar.
Blåljuspersonal och adhd
En granskning om blåljuspersonal med adhd lyftes politiskt på riksnivå och anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen.
Vi kunde också berätta att polisutbildningen fortfarande inte antar personer som tar adhd-medicin, trots hård kritik från DO för några år sedan.
Hjälp oss att göra skillnad!
Många av våra granskningar är möjliga tack vare att modiga personer vågar tipsa och berätta för oss om missförhållanden.
Du kan tipsa oss anonymt och som tipsare har du rätt till källskydd. Om du jobbar i en kommun eller i regionen har du ett extra starkt skydd när du tipsar journalister. Det står inskrivet i grundlagen. Läs mer om det här.
Tipsa oss genom att mejla någon av grävreportrarna eller lämna ett krypterat tips.
Du kan mejla någon av oss om du först vill veta mer om hur vi jobbar och hur vi skyddar våra källors identitet.
Här kan du läsa 2023 års granskningar.