Det var i början av september som Linköpings kommun presenterade förslaget att verksamheten på gymnasieskolan utmed S:t Larsgatan i centrala Linköping skulle upphöra.
Anledningen som angavs var att skolan under en längre tid haft svårt att locka tillräckligt många elever för att få ihop ekonomin.
Nyheten kom som ett slag i ansiktet för både elever, lärare och anhöriga.
"Vi är elever på S:t Lars och går första året på estet. Vi fick reda på detta i dag. Vi är väldigt upprörda och känner oss lurade, arga och ledsna", skrev "Eleverna på S:t Lars" i en insändare till Corren.
– Vi tycker att det är jättetråkigt såklart. Både för eleverna, och för att vi känner att vi har nånting bra på gång här, sa Elin Ivarsson, matematik- och fysiklärare.
Sedan förslaget om nedläggning presenterades har det kämpats hårt för att få politikerna att tänka om; namninsamlingar, välgörenhetsprojekt och demonstrationer har anordnats. På onsdagsmorgonen, inför att det slutgiltiga beslutet skulle fattas, genomfördes också en protest utanför stadshuset.
Men förgäves.
Efter bildningsnämndens sammanträde kom det officiella beskedet: Verksamheten på S:t Lars gymnasium upphör efter vårterminen 2025.
– Jag har förståelse för att det här blir en stor omställning för många av eleverna, mottagande skolor kommer göra allt för att möta de behov som finns och ge fortsatt trygghet, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasieskolan, i en kommentar på Linköpings kommuns hemsida.
Beslutet innebär enligt kommunen att:
* De estetiska programmen, som innefattar musik och bild och formgivning, flyttas till Folkungaskolan.
* Eleverna i årskurs 3 på det naturvetenskapsprogrammet flyttar från och med läsåret 2025/2026 till blivande Linnégymnasiet (som i dag heter Birgittaskolan).
* Elever som går introduktionsprogrammet (IMA) kommer att avsluta sina studier under det här läsåret.
– De elever som berörs av flytten kommer att fortsätta läsa tillsammans med sina nuvarande klasskompisar på programmet. Vi vill göra övergången så bra som möjligt och kommer att arbeta nära eleverna och med stöd från elevhälsoteamet, meddelar Christer Helmersson och Tangra Brussander, områdeschefer på Folkungaskolan och blivande Linnégymnasiet, på kommunens hemsida.
På S:t Lars gymnasium går i dag cirka 130 elever och cirka 80 av dem berörs av onsdagens besked.