På sin hemsida skriver Linköpings kommun att skolan, som ligger utmed S:t Larsgatan i Linköping, under en längre tid haft svårt att få tillräckligt många elever för att ekonomin ska gå ihop.
Därför väntas bildningsnämnden besluta officiellt på sitt sammanträde den 25 september att skolan läggs ner.
Programmen och eleverna som finns på skolan ska flyttas till andra skolor från och med läsåret 2025/2026, enligt planen. De estetiska programmen flyttas till Folkungaskolan och naturvetenskapsprogrammet till blivande Linnégymnasiet, i dag Birgittaskolan.
– Syftet med att flytta programmen är att säkerställa att alla elever kan fullfölja sina studier utan avbrott. Vi måste väga in både ekonomiska och pedagogiska aspekter i det här läget, säger bildningsnämndens ordförande Linnea Jägestedt (M) i en kommentar på kommunens hemsida.
I dag går omkring 130 elever på S:t Lars gymnasium, och cirka 80 berörs av flytten, enligt kommunen.
Linnea Jägestedt (M) är ordförande i bildningsnämnden. Hon menar att det inte skulle vara hållbart att fortsätta driva skolan.
Kunde inte de elever som börjat få gå klart sin utbildning på skolan?
– Det är en av grejerna som vi har funderat på. Men det är en extern lokal, och det är ju redan kostsamt som det är med tanke på det låga elevunderlaget. Det blir ganska mycket per elev om de små klasserna ska gå kvar, vilket då drabbar de andra enheterna som ska bekosta det här. Det hade såklart varit skönt att kunna göra, men det blir inte försvarbart när de andra skolorna kanske har det svårt, säger hon.
Finns det ingen plats i kommunen för mindre kommunala skolor?
– Det är ju den här enheten som vi har. När man tog över den så ville man ju kunna erbjuda en mindre, kommunal gymnasieskola. Och då gjordes ju bedömningen att det skulle gå runt ekonomiskt utifrån de elevprognoserna som fanns då.
– Men som har framkommit på många områden så har elevprognoserna ändrats, säger Jägestedt.
– Jag skulle inte säga att det är omöjligt med en liten kommunal skola, men just för den här skolan, med de här förutsättningarna, så har det tyvärr gått neråt.
Kommunen öppnade ett idrottsgymnasium förra året. Prioriterar man idrott på bekostnad av kultur i Linköping?
– Det skulle jag absolut inte säga. Beslutet om idrottsgymnasium fattades ännu tidigare. Det är ju ganska långa ledtider. Men vi försöker få elever att söka brett, säger nämndordföranden.
– Men det går ju inte att styra heller. Att elevunderlaget går ner på estetiska program har ju inte att göra med att vi inte prioriterar det. Det är olika vad som är populärt.
Elever på skolan skriver i en insändare att de känner sig lurade av att ingen berättat om det här för dem när de sökte utbildningen. Vad vill du säga till dem?
– Jag kan förstå att det känns jobbigt såklart. Vi tog ett beslut tidigare med att ta bort ett program, med förhoppning om att det ändå skulle kunna gå runt. Men när den slutliga antagningen kom och vi såg hur få det var så insåg man ganska snabbt att det inte är ekonomiskt hållbart. Det var därför det här inte kunde komma tidigare.
– Men vi vill ju så klart ta hand om eleverna och se till att det blir bra, och jag tror att det kommer att bli bra. Vi kommer att se till att de behov som finns möts.