Demonstrationen är organiserad av elevkåren på S:t Lars gymnasium med hjälp av Ung Vänster, som har hjälpt till med hur man skaffar polistillstånd och material till banderoller, berättar eleven Hanna Garvin som går i årskurs två på S:t Lars gymnasium.
– Jag älskar S:t Lars och kämpar för oss och våra rättigheter. De får inte splittra vår familj. Det känns förkrossande. Jag har inte kunnat tänka på något annat sedan jag fick det här beslutet för två veckor sedan, säger hon.
I dag går omkring 130 elever på S:t Lars gymnasium, och cirka 80 berörs av flytten, enligt kommunen.
Den 25 september väntas bildningsnämnden officiellt besluta om skolan ska läggas ner. Programmen och eleverna som finns på skolan ska flyttas till andra skolor från och med läsåret 2025/2026, enligt planen. De estetiska programmen flyttas till Folkungaskolan och naturvetenskapsprogrammet till blivande Linnégymnasiet, i dag Birgittaskolan.
Ifall S:t Lars läggs ned så skulle Hanna Garvin flyttas till Folkungaskolan, men det är ingenting som hon vill.
– För mig är Folkunga inget alternativ. Jag har själv gått där i sex år och det har fått mig att inte vilja återvända, säger hon.
Även föräldrar har under dagen deltagit i demonstrationen.
Gustav och Charlotta Flodén har en dotter som går på S:t Lars:
– Ju mer man läser om det, desto mer man ser, och efter informationsmötet för oss föräldrar, så blir det desto tydligare att det saknas någon bra grund för beslutet, säger Charlotta.
Hon fortsätter:
– Man vill ha stora skolor och ha bort de små skolorna.
Gustav tillägger:
– Det här är den enda mindre gymnasieskolan som Linköping har, och då slår man undan benen på ungdomar som behöver en plats där det är mindre grupper.
Gustav och Charlottas dotter vill inte tillbaka till Folkunga och bygger nu upp en plan b, säger de.
– Jag tror att hon kommer flytta till en helt annan skola i en helt annan kommun, säger Charlotta.