Corren har granskat Linköpings kommuns konferenser. En del besök sticker ut – med aktiviteter som skytte, bilbana och tigerguidning. Det har även betalats extra för hotellrum med havsutsikt.
Det ser inte bra ut.
Samtidigt är Linköpings kommun en gigantisk organisation. Om det köps konferenser för åtminstone 34 miljoner kronor under 2022 och 2023 är risken stor för vissa olämpliga val.
Dessutom lär det ofta krävas något för att liva upp dessa konferenser.
För konferenser är ofta fullmatade tillställningar där mängder av viktiga jobbfrågor ska avhandlas vid sidan av aktiviteter som ska få alla deltagare att samarbeta bättre. De stora tankarna ska tänkas samtidigt som alla ska bli kompisar.
Konferenserna är på det sättet ett otyg i klass med mobiltelefoner betalda av arbetsgivaren. Båda framställs som generösa förmåner. Men de syftar till att få arbetstagaren att ge all sin tid till jobbet, om det så är ett dygn på konferenshotell eller kvällar och helger med jobbtelefonen i fickan.
Det gäller alltså att få konferenserna att framstå som glassigare än de är. Kanske är det därför som så många av dessa möten hålls under kristallkronor i salar med storslagen sjöutsikt. Och att det på kvällarna serveras middag med flera rätter. Konferensen ska få arbetet att kännas mindre som ett jobb och mer som ett nöje.
Att kommunen, precis som andra arbetsgivare, skickar personal på konferens kan därför vara begripligt under normala omständigheter. Men just nu är det inte som vanligt.
De senaste åren har varit ekonomiskt skakiga för alla kommuner, inklusive Linköpings. Allt har blivit dyrare och räntorna har dragit iväg. Samtidigt viker födslotalen. Och färre barn innebär ett överskott av platser i förskolan och skolan. Konsekvenserna är smärtsamma.
I mars 2023 meddelade styret i Linköpings kommun att fyra grundskolor och elva förskolor måste lägga ned. I början av det här året beslutades det om nedläggning av ytterligare fyra förskolor.
Bara social- och omsorgsnämnden ska i år minska sina kostnader med cirka 120 miljoner kronor. En av åtgärderna är nedläggning av öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva.
Samtidigt som det ekonomiska läget blev alltmer kärvt duggade det dock fortfarande tätt med konferenser under hösten 2023. Nu har vissa förvaltningar lyckligtvis börjat dra i bromsen.
Men att delar av kommunen åkte på konferens efter att stora nedläggningar aviserats tyder på bristande fingertoppskänsla – eller möjligen en avsaknad av fingertoppar.
För det som uppnås med att en del drar iväg till konferenshotell är motsatsen till vad som brukar vara målet med dessa tillställningar. Organisationen lär inte komma samman när vissa äter trerätters på skattebetalarnas bekostnad och andra måste betala för en kopp kaffe på jobbet.
En som är inne på just det här är Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. I Corren säger han att det kan vara motiverat för kommunanställda att delta i nationella konferenser.
"Men när skolorna kämpar med neddragningar, undersköterskor och vårdbiträden inte får fritt kaffe, personalen inte får julklappar, då är det väldigt svårt att motivera att en ledningsgrupp ska åka iväg på en extern anläggning och gå på spa", säger Gunnar Gustafsson.
Ett ytterligare perspektiv på kommunens konferenser ges i en insändare i Corren. Signaturen "gymnasielärare i Linköpings kommun" frågar sig varför utbildningsförvaltningen måste åka iväg när det finns egna konferenslokaler på Apotekaregatan. Under lov och studiedagar går det dessutom att använda kommunens alla tomma skolor och aulor, påminner insändarskribenten.
Att hålla konferenser i en kommunal skola kan också vara en bra lösning, givet läget. Att betala för kaffet i pausen kanske också skulle ge vissa insikter.
Självklart ska anställda i Linköpings kommun få åka på konferens. Men när det snålas in på kaffet i delar av organisationen bör det även sparas på hotellbesöken.