Insändarna har, tillsammans med lokala nyheter och familjeannonser, varit Correns själ i över 150 år. Det gäller mer än någonsin våren 2023. Många beteenden ändras av digitaliseringen men tydligen inte detta.
Vi analyserar ständigt den digitala läsningen på Corren.se och insändare och debatt har där ökat med 60 procent hittills i år. Det är mer än något annat material på sajten.
Goda nyheter förstås för oss alla som värnar demokratin och det öppna samhället. Den lokala debatten, i ett redaktörat format utan grova personangrepp, står stark – både bland er läsare och alla ni som bidrar med texter där.
Det senare är ingen självklarhet. Jag har hört kollegor runt om i Sverige klaga på bristande inflöde av insändare. Det är förstås beklagligt, men det gäller inte Corren. Under 2022 publicerade vi 483 debattartiklar och 1 072 insändare.
Jag är övertygad om att nyhetsrapporteringen och insändarmaterialet lever i symbios. En nyhetsledande, engagerande journalistik skapar en vilja bland läsarna att tycka till. Både bland vanligt folk och bland makthavare.
Det som jag tror lockar er läsare mest är bredden på insändarna. En titt på rubrikerna på några av vårens mest lästa insändare och debattartiklar säger en del om den:
- Förälder: Mitt barn blir slaget av andra elever på skolan
- 77 rektorer i Linköping: Vi står bakom Folkungaskolans ledning
- Jag blev sittande i flera timmar för att ladda min elbil
- Priserna i nya simhallen utesluter många badgäster
- Jag är boven som står på Ica Maxis familjeparkering
- Min stora, starka pappa gråter i väntan på rätt vård
Vår koncernkollega Norrköpings Tidningar grundades 1758 och är med det Sveriges äldsta ännu utkommande dagstidning. På wikipedia går att läsa att det var när Sverige fick tryckfrihetsförordningen 1766 som insändare och polemiska artiklar började få plats i NT.
Så gammal, 255 år, är insändartraditionen i svensk dagspress.
Idag håller vi den vid liv med följande uppmaning till de som vill bidra med text: Vi prioriterar lokala och aktuella inlägg. Innehållet ska vara argumenterande och underbyggt av fakta. Texten får inte innehålla angrepp på personer, förtal eller förolämpningar. Skriv i god ton.
Uppenbarligen är dessa riktlinjer, som varje dag upprätthålles av vår debatt- och insändarredaktör Annelie Boström, något som lockar såväl skribenter som läsare. Jag tolkar det som att ni törstar efter en saklig lokal debatt i god ton utan grova angrepp, vilket förstås är mycket glädjande.
Vi fortsätter så – vi fortsätter hålla debatten levande i Corren!
Christer Kustvik är Correns chefredaktör och ansvariga utgivare.