13 mars 2009 01:00
<p>Det pågår en diskussion i både medier och vid frukostbord om hur långt olika leverantörers mjölk transporteras innan de når butikerna. Och Östgöta Mjölk är ett av de exempel som används. Det är bra, tycker vi, för människor ska kunna göra medvetna val.</p><p>Men det kan vara svårt att göra relevanta jämförelser med den lilla information som finns. Framför allt är det svårt när det gäller transporterna till och från mejerierna. I vår jämförelse här utgår vi från Linköping, men resultaten blir ungefär desamma från alla orter.</p><p>? Transporterna till mejeriet</p><p>Vi tappar vår mjölk på Emå-mejeriet i Hultsfred. Transporterna dit är olika långa, beroende på var mjölken hämtats. Andra leverantörers mejerier ligger olika långt från "sina" gårdar, beroende på var mjölken hämtas. Det är svårt att göra jämförelser, eftersom de inte redovisar denna information. Men våra gårdar är stora, vilket innebär att andra leverantörers tankbilar behöver besöka fem gårdar för att hämta samma mängd mjölk som hämtas bara från Kättestad. För Gammalstorp handlar det om sju gårdar. Och för Karlslund om nio gårdar. De ekologiska gårdarna är i genomsnitt ännu mindre och ligger på ännu större avstånd från varandra.</p><p>För enkelheten skulle man kunna säga att de andra måste hämta mjölk från sju gårdar, när vi bara behöver hämta från en. De besöken blir många mil de också.</p><p>? Transporterna från mejeriet</p><p>När det gäller transporterna från mejerierna ut till butik skiljer sig avstånden beroende på vilken typ av mjölk man talar om. Sett till det vanliga sortimentet av standard-, mellan- och lättmjölk har Östgöta Mjölk den kortaste vägen till Linköping.</p><p>Den ekologiska mjölken har oftast mycket längre transportsträckor både till och från mejeriet än vår mjölk. Och Klövermjölken tappas visserligen i Linköping, men distribueras sedan över hela landet.</p><p>? Vårt mejeri</p><p>Att konsumenten ska kunna se från vilken gård mjölken kommer är viktigt för oss. Det innebär att vi måste välja ett mejeri som i sin tillverkning kan ange just det. Det närmaste mejeriet som klarar det är just Emå-mejeriet i Hultsfred. Ett litet, men toppmodernt mejeri som startade 2007 och drivs av lokala gårdar med samma filosofi som vi.</p><p>På lite sikt har vi planer på att starta ett eget mejeri. Men det handlar om stora pengar och innan vi kan ta steget behöver efterfrågan vara långsiktigt tillräckligt stor.</p><p>? Marknaden behöver alternativ</p><p>Vi, liksom alla andra mjölkleverantörer, måste finnas sida vid sida för att ge konsumenten valmöjligheter. Men vi vill att det ska finnas ordentlig, och riktig, information för den som vill veta hur det fungerar. Och svar på de frågor som kan, och ska, ställas.</p><p>Mathias Jonsson, Ogestad</p><p>Anders Birgersson, Gammalstorp</p><p>Mats och Niklas Jonasson, Kättestad</p><p>Bengt Gustavsson, Flytthem</p><p>Håkan Gustavsson, Karlslund</p><p>Jakob Olai, Marås</p><p>Stefan Löwenborg, Odensviholm</p> Debatt: Vår mjölk färdas inte längre än andras