– Det är en bit över 650 personer som har slutat av andra orsaker. Det kan vara pensionsavgångar, att man har valt att studera, och så vidare, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Det var i februari som styret, bestående av M, KD och L, gick ut med att man varslade 900 anställda om uppsägning. Efter att alla förhandlingar blivit färdiga stod det under måndagen klart att slutsiffran istället hamnar på 235 anställda.
– Vi har ju velat minska antalet anställda med motsvarande 900, och det är det som det kommer att landa på i runda tal.
Hur ska ni se till att inte ännu fler säger upp sig, så att ni till slut blir för få istället?
– Det handlar självklart om att se till att ta hand om de medarbetare som finns kvar. Det kommer att vara en jobbig tid nu för många, där man både förlorat medarbetare, man kan själv ska jobba på en annan enhet. Så här kommer det att behövas ett tydligt arbete från våra chefer, säger hon och tillägger:
– Så det är ett tufft arbete som kvarstår, vi är inte alls igenom det här än. Det gäller att vara ödmjuk och också förstå det.
Av de 235 anställda som nu ska sägas upp är det 107 personer från den administrativa personalen, 8 från den medicintekniska, 47 från den socialterapeutiska, och 73 från övrig personal, dit bland annat undersköterskor räknas. På grund av uppsägningstiden kommer de sista personerna att lämna regionen i mars.
Utöver dem som sägs upp finns också anställda som kommer att behöva byta tjänst. Det handlar om medarbetare vars tjänster försvinner i och med den nya arbetsorganisationen som nu ska träda i kraft. Hur många de är kan Morell dock inte svara på.
– Det är ett kartläggningsarbete som pågår just nu ute i våra verksamheter.
Exakt när berörda medarbetare får reda på om de ska omplaceras är ännu oklart.
I våras drev fackförbund igenom att processen skulle skjutas framåt. Det i sin tur ledde till att flera medarbetare fick erbjudanden om omplacering mitt under sin semester.
Med tanke på hur många som slutat självmant och de pengar det sparat er, hade ni inte haft råd att skjuta på processen ytterligare för att folk inte skulle behöva få besked under semestern?
– Jo, men då hade vi inte kunnat lämna de här beskeden nu, utan då hade de kommit senare. Då hade det varit ytterligare väntan för väldigt många som känt en oro. Det är jättesvårt att veta när saker och ting ska hända i tid.