Det var 1 september som Corren kunde avslöja att det finns planer på att sälja kvarteret Gjuteriet, som ligger mellan resecentrum och Stångån och bland annat inhyser kulturcentrumet Skylten och konstnärsföreningen Alka. Här har funnits konsertscen och replokaler sedan 80-talet.
Ägare är det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors. Enligt uppgifter till Corren diskuterar Sankt Kors sedan en tid tillbaka en försäljning till det privata fastighetsbolaget Mannersons.
Varken Sankt Kors, Mannersons eller kommundirektören Paul Håkansson ville bekräfta eller kommentera uppgifterna när Corren frågade. Däremot kunde kommunens kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders berätta att hon informerats om affären:
– Vi har fått en dragning som gör att vi känner oss ganska lugna – den nya ägaren har inga andra planer än att Skylten ska få leva vidare och utvecklas, sade hon.
Nu har Sankt Kors kallat till "Pressträff om framtiden för Gjuteriet", som ska hållas på tisdagen klockan 13. Mötet hålls i Skyltens lokaler, och medverkar gör Anna-Maria Jakobsson som är vd för Sankt Kors och Michael Brask, som är utvecklingschef Ungdom vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun.
Planerna på att sälja Skylten har redan vållat en hel del debatt. Correns avslöjande kom strax efter att kulturdebatten brutit ut i Norrköping, där kommunalrådet Sophia Jarl (M) flaggat för en försäljning av konserthuset Louis De Geer och uttalat sig om att kulturen borde bära sina egna kostnader.
Moderaternas ungdomsförbund skrev i en debattartikel i Corren att Scenkonst öst (som är moderbolag för Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester) borde klara sig utan skattemedel, och pekade på Lars Winnerbäck: se där en artist som klarade sig utan skattestöd.
Lars Winnerbäck själv slog tillbaka i en egen artikel där han lyfte fram att han aldrig skulle blivit artist utan kommunala musikskolan, Skylten, fritidsgårdarna och en massa andra offentligt finansierade verksamheter.
Facebookgruppen "Lägg ner planerna på att sälja Skylten" samlade snabbt över 500 medlemmar som protesterade mot försäljningsplanerna.
Många av Linköpings mest kända konstnärer har sina ateljéer i kvarteret, och stämmer in i oron och protesterna:
"Jag har varit här sedan 1989 och sett så många fantastiska saker, alltifrån band som senare blivit världsartister till somaliska tjejer som lärt sig cykla", sade konstnären Lars Hoffsten.
Senaste inlägget i debatten skrevs i lördags av kommunalrådet Niklas Borg (M) och Agneta Lantz (M) som är ledamot i kultur- och fritidsnämnden. "För att säkerställa att kulturutövning för barn och unga förblir både tillgänglig och prisvärd måste vi överväga olika finansieringsmodeller", skrev de och öppnade för att det privata och offentliga ska samarbeta mer.
Om det är det som ska hända på Skylten kan komma att visa sig på tisdagens pressträff.