De vill stoppa försäljningen: "Det är skamligt"

"Lägg ner planerna på att sälja Skylten". Så heter en Facebookgrupp som på kort tid samlat över 500 medlemmar. Komikern Anders "Ankan" Johansson är en av dem som protesterar.

Skylten ska ägas av kommunen, inte av en privat fastighetsägare. Det anser Joanne Hoffsten, Thomas Edetun, Assi Molin, Eva-Karin Strand Wåtz, Caroline Färnström, Stina Opitz, Björn Svensk, Niklas Mertel Ekelund, Helene Sjögren och Lars Hoffsten.

Skylten ska ägas av kommunen, inte av en privat fastighetsägare. Det anser Joanne Hoffsten, Thomas Edetun, Assi Molin, Eva-Karin Strand Wåtz, Caroline Färnström, Stina Opitz, Björn Svensk, Niklas Mertel Ekelund, Helene Sjögren och Lars Hoffsten.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-09-10 05:00

För en dryg vecka sedan avslöjade Corren att det kommunala bolaget Sankt Kors har planer på att sälja fastigheten Gjuteriet 2 till det privata fastighetsbolaget Mannersons. I de q-märkta kvarteren ingår bland annat kulturcentrumet Skylten, med scener, danslokaler, studio, konstateljéer, kafé och galleri.

Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders kommenterade det hela så här:

– Vi känner oss ganska lugna. Den nya ägaren har inga andra planer än att Skylten ska få leva vidare och utvecklas. Vi har ju också ett hyreskontrakt som gäller tills vidare, så vi har besittningsskydd. Sedan vet man förstås aldrig vad som händer med hyran, men vi känner oss inte jätteoroliga.

Men många är rejält oroliga över Skyltens framtid. Några röster från Facebookflödet: 

"Säljer ni det går mitt hjärta i tusen bitar."

"Kommer hyresvärden att vilja ha kulturen kvar i kvarteret? Kommer hyresnivån att marknadsanpassas?"

"Fördjävligt om denna plats försvinner, ett av Sveriges bästa gigställen".

undefined
"Det var min viktigaste plats under min uppväxt", skriver Anders "Ankan" Johansson som anser att Skylten även fortsättningsvis ska vara kommunägd.

Komikern, programledaren och skådespelaren Anders "Ankan" Johansson är en av dem som oroar sig. Under uppväxten i Linköping tillbringade han mycket tid på Skylten, där han spelade elbas i punkbandet Snoddas tillsammans med Lars Winnerbäck.

Så här skriver "Ankan" bland annat på Facebook:

"Själv tror jag det finns få privata aktörer som är inte är intresserade av vinst. Det är inte lönsamt med unga människor som spelar musik. Det är inte lönsamt med ett ställe där man får lov att va förbannad, ifred eller mötas och synas. De samhällsvinsterna kommer staden och samhället till godo på andra ställen än hos privata fastighetsägare. Det är svårt att räkna i exakta kronor och ören. Därför tror jag detta är en synnerligen kortsiktig vinst för stan. Och en stor förlust i längden. Det kommer bli kontor och event. Inte punk och framtidstro. Låt det drivas och ägas av kommunen. Det vinner alla på i längden."

Ankan avslutar sitt inlägg så här: "Sen är jag också extra orolig. Det var min viktigaste plats under min uppväxt."

Vid fikabordet på Skyltens innergård träffar vi ett tiotal medlemmar i Facebookgruppen, bland dem flera konstnärer med ateljé i husen. Nu oroar de sig över att höjda hyror kan komma att tvinga bort dem.

– Det är obegripligt att kommunen vill göra sig av med Skylten. Då finns det inga garantier för att kulturen får vara kvar. Jag har varit här sedan 1989 och sett så många fantastiska saker, alltifrån band som senare blivit världsartister till somaliska tjejer som lärt sig cykla. Nu finns här musiker, dansare och konstnärer – en fantastisk potential för korsbefruktning, säger Lars Hoffsten. 

Niklas Mertel Ekelund, flitig konsert- och utställningsbesökare på Skylten, var den som startade gruppen och lade upp en protestlista. Ett Linköpingsförslag har dessutom skickats in till kommunen.

– Vi vill ha en öppen debatt om det här. En försäljning av Skylten till en privat fastighetsägare får inte smygas igenom som ett företagsbeslut, det är skamligt. Det måste upp i kommunfullmäktige, säger Niklas.

Niklas anser att en försäljning skulle strida mot kommunens kulturpolitiska handlingsprogram.

– Ett sådant program kan ju inte bara vara ord och floskler, det måste betyda något. Det kanske inte ska vara Sankt Kors som äger fastigheten, men då bör den tas över av Kulturfastigheter eller Lejonfastigheter. Skylten borde få samma fina förvaltning som Gamla Linköping.

undefined
Helene Sjögren, Caroline Färnström, Thomas Edetun, Björn Svensk, Assi Molin, Niklas Mertel Ekelund, Stina Opitz, Eva-Karin Strand Wåtz, Joanne Hoffsten och Lars Hoffsten protesterar mot planerna på att sälja Skylten.
Gjuteriet 2

Gjuteriet 2 ligger mellan Linköpings resecentrum och Stångån. Här finns flera q-märkta industribyggnader från slutet av 1800-talet. Elge-verken och Maskinskylten är två av företagen som verkat i kvarteren.
Kulturcentrumet Skylten ligger här, med konstateljéer, danslokaler, studio, kafé, galleri och scener. Flera kulturföreningar och studieförbund har verksamhet i lokalerna. I området finns också en rad företag, bland annat företagsparken Cleantech Park.

Karta: Södra Oskarsgatan 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!