Gjuteriet 2 ligger mellan Linköpings resecentrum och Stångån. Här finns flera q-märkta industribyggnader från slutet av 1800-talet, där bland andra Elge-verken och Maskinskylten haft verksamhet.
Gjuteriet 2 är intressant ur flera perspektiv:
• Kulturcentrumet Skylten ligger här, med konstateljéer, danslokaler, studio, kafé, galleri och scener. Flera kulturföreningar och studieförbund har verksamhet i lokalerna. I området finns också en rad företag, bland annat företagsparken Cleantech Park.
• Kvarteren är Linköpings motsvarighet till Norrköpings industrilandskap, om än i betydligt blygsammare skala. I boken "Säg det, sa Topsy" slår Linköpingshistorikern Gunnar Elfström fast att de här fabriksbyggnaderna utgör Linköpings viktigaste industrihistoriska minnen.
• Fastigheten ligger nära centrum och Stångån. Området väntas dessutom bli ännu mer centralt den dag Ostlänken byggs. Då är nämligen planen att järnvägsspåren mellan de här kvarteren och stadskärnan ska rivas bort.
Fastigheten ägs av det kommunala bolaget Sankt Kors. Enligt flera samstämmiga uppgifter till Corren diskuterar Sankt Kors sedan en tid tillbaka en försäljning till det privata fastighetsbolaget Mannersons.
Mannersons har ett gott renommé när det gäller att ta hand om kulturhus, inte minst efter renoveringarna av kvarteret Alfabetet och Hospitalstorget 1.
Men varken Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen eller Sankt Kors vd Anna-Maria Jakobsson vill i det här läget bekräfta eller kommentera uppgifterna om en försäljning. Inte heller kommundirektör Paul Håkansson, vd för Sankt Kors moderbolag Stadshus AB, vill ge några kommentarer.
Kultur- och fritidsförvaltningen har dock nyligen fått information om affären – det bekräftar kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders.
– Jag fick reda på det här alldeles nyligen. Vi har fått en dragning som gör att vi känner oss ganska lugna – den nya ägaren har inga andra planer än att Skylten ska få leva vidare och utvecklas. Vi har ju också ett hyreskontrakt som gäller tills vidare, så vi har besittningsskydd. Sedan vet man förstås aldrig vad som händer med hyran, men vi känner oss inte jätteoroliga, säger Olanders.
Skylten renoverades för fem år sedan och utökades med lokaler i intilliggande byggnader, bland annat för att ge rum åt konstnärsgruppen Alka. Konsertarrangören och skivbolaget Gaphals är en av dem som har sin verksamhet här, liksom flera studieförbund.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har också fått information om planerna på en försäljning. Där togs uppgifterna emot med stor förvåning, enligt Correns källor. Förvaltningen har haft flera workshops för att dra upp riktlinjerna kring hur området längs ån ska omvandlas i samband med Ostlänksbygget – och då har man utgått från att kommunen har rådighet över marken där Gjuteriet 2 ingår.
Stadsplaneringschef Alisa Basic är dock försiktig med kommentarerna:
– Det är en affär som diskuteras, men den är ännu inte klar och jag vet för lite om förutsättningarna för att uttala mig. Jag får hänvisa till kommunens politiska ledning.
Niklas Borg (M) är kommunalråd och ordförande i Stadshus AB, moderbolaget till Sankt Kors.
– Jag kan inte kommentera eventuella pågående affärer. Om och när det sker försäljningar så kommer Sankt Kors att få styra den kommunikationen, säger Borg.
– Rent allmänt kan jag säga att Sankt Kors har ett uppdrag att göra investeringar i fastigheter för att möjliggöra nyetableringar och utveckling av företag, i lägen där marknaden kanske tycker att det är ett för stort risktagande. När fastigheterna är färdigutvecklade ska man sälja av. Utifrån ägardirektivet har Sankt Kors rätt att köpa och sälja fastigheter utan att få ägarnas godkännande, fortsätter han.
Om en fastighet som innehåller kulturhuset Skylten och flera historiskt värdefulla byggnader – dessutom i ett område där kommunen planerar en stadsomvandling – ska säljas till en privat aktör... Borde man inte ha en öppen diskussion om det, i till exempel kommunfullmäktige?
– Jag kommer som sagt inte att kommentera eventuella pågående försäljningar. Sankt Kors har en försäljningsplan som de jobbar med. Självklart är det så att i de fall där bolaget tycker att man behöver diskutera eventuell lämplighet så gör man det, men då sker det i form av ägardialoger, säger Niklas Borg.