Winnerbäck får utsålt – med minimalt offentligt stöd

Det är denna kultur som är önskvärd, kulturen som lever och dör med Linköpingsbornas efterfrågan och inte den som ytterst få tvingar resten av skattebetalarna att finansiera, skriver debattörerna.

Samtidigt som kultureliten ser sin bransch som hotad kommer Linköpingssonen Lars Winnerbäck få Saab arena utsålt i oktober med minimalt offentligt stöd, skriver debattörerna.

Samtidigt som kultureliten ser sin bransch som hotad kommer Linköpingssonen Lars Winnerbäck få Saab arena utsålt i oktober med minimalt offentligt stöd, skriver debattörerna.

Foto: Felix Olsson/TT/Magnus Andersson/arkivbild

Debatt2023-09-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På initiativ av MUF Östergötland har det borgerliga styret i Norrköping väckt debatten om offentlig finansiering av kultur. Detta är även högst aktuellt i Linköping, som årligen spenderar närmare 450 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på kultur- och fritidsverksamhet. De pengarna borde i stället läggas på områden som skola och omsorg, eller på att ge Linköpingsborna en välbehövlig skattesänkning.

Styret behöver banta Linköpings kulturbudget – och det borde börja med att stoppa finansieringen av Scenkonst Öst.

Att alla kommuner nu går in i svåra ekonomiska tider är det nog ingen som har missat. När inflationen driver upp priserna på allt från mat till lokaler så finns det bara ett alternativ för en kommun som inte vill höja skatten eller gå med underskott; spara ned på de verksamheter som inte ingår i dess kärnuppdrag. Det kan aldrig vara rätt att låta skola och äldrevård ta den ekonomiska smällen, men inte kulturen.

Den problematik som politiker flitigt beskriver är att de har svårt att sänka skatten i sin kommun – det ekonomiska utrymmet finns inte påstås det. Här blir det tydligt att politiker, moderata såväl som andra, inte ser en av de lösningar som borde ligga dem närmast till hands.

Vi från MUF menar att kommunen ska sluta finansiera Scenkonst Öst, därför att det är ett konkret exempel på något som kommunen och
staten finansierar med våra skattepengar, trots det svåra ekonomiska läge som ofta beskrivs. Skatteslöseri helt enkelt. Enligt Scenkonst Östs egna årsredovisning (2022) erhåller de årligen över 30 miljoner kronor i offentliga bidrag från Linköpings kommun. Samma institution erhåller dessutom årligen 120 miljoner kronor från Region Östergötland och 66 miljoner kronor från statskassan. Deras egna intäkter uppgår däremot endast till 15 miljoner kronor. 

Här måste kommunpolitikerna se det uppenbara problemet; kommunen strör pengar över en organisation som är långt ifrån självförsörjande. Linköpings kommun måste sluta tillföra pengar till Scenkonst Öst – som i en del att ta ansvar i det svåra ekonomiska läget, liksom i en del i den borgerliga tanken att skattebetalarnas pengar ska användas varsamt.

Somliga menar, med hänvisning till kulturdebatten i Norrköping, att kulturen lever och dör med det offentliga stödet. Problematiken med den argumentationen är att man gör skillnad på olika kulturformer. Samtidigt som kultureliten ser sin bransch som hotad kommer Linköpingssonen Lars Winnerbäck få Saab arena utsålt i oktober med minimalt offentligt stöd. Det är denna kultur som är önskvärd, kulturen som lever och dör med Linköpingsbornas efterfrågan och inte den som ytterst få tvingar resten av skattebetalarna att finansiera. För oss moderater är det självklart att det inte finns någon “fulkultur” eller "finkultur" utan det finns bara den kultur som folket är villig att betala för oavsett om det är en stråkorkester eller en rockkonsert.

För MUF Östergötland råder det ingen tvekan om att kultur är något fint och att ett levande kulturliv är av godo för samhället. Inte heller ifrågasätter vi den specifika verksamhet som Scenkonst Öst bedriver. Vi vänder oss emot tanken om att allt som är bra ska finansieras via skatten. Kulturen ska vara fri. Den ska formas och utvecklas, inte efter kommunpolitikernas tycke, utan efter folkets och besökarnas.

Därför är det inte mer än rimligt att Linköping stoppar sin finansiering av Scenkonst Öst.