Ungdomarna stormar fram: "Förstår varandra"

Förra säsongen byggde LHC för slutspel med ett gäng äldre veteraner. Nu hösten 2018 är det ungdomarna som stormar fram. I SHL-premiären gav det utdelning direkt.

17 september 2018 08:00

– Vi gör en bra insats som lag. Det är inte lätt att spela första matchen, men vi äger större delen av den, sade Olle Lycksell efter 4–1 mot Timrå.

LÄS MER: Krönika: "LHC har ett lag som mår bra"

LÄS MER: "Länge sedan jag var så nervös"

LÄS MER: Doldisens sköna succé i LHC-debuten

Det var mycket som var nytt inför SHL-premiären för LHC. Till många delar ett nytt lagbygge där det ska jobbas mer med kollektivet och bredden som en styrka den här säsongen. Det är också en ny huvudtränare i Tommy Jonsson och en rad spelare har nya roller. Dessutom var det en nykomling att möta, ett klassiskt lag som Timrå som gjorde comeback i eliten efter fem år i allsvenskan.

– Man vet inte hur ett nytt lag är, säger Olle Lycksell.

Det kan vara ett svårbedömt lag, Timrå med sina ungdomar, men faktum är att LHC heller inte är lätt att bedöma. Det tycker i alla fall Lycksell, Oskarshamnsson som är född 1999.

– Med tanke på vår försäsong, som vi gjort bra, så tycker jag att vi är bättre än vad experterna tror, säger Olle Lycksell.

Under och premiären var "ungdomskedjan", eller "young guns" som någon sade på pressläktaren, det som det pratades om. Lycksell ihop med stjärnskottet i höst, jämnårige Johan Södergran, och den bara några år äldre Adam Brodecki, Tommy Jonssons kap från Växjö.

Trion har bara spelat ihop ett par veckor och det har, som det brukar heta, klickat direkt.

– Det går bra, vi kan bygga vidare. Vi förstår varandra, det är inspirerande, säger Olle Lycksell.

Vad säger du om dina kedjekompisar?

– Södergran kommer upp med bra energi och är bra med pucken. Adam har ett öga för målet, det har båda två, berömmer Lycksell.

Vaxholmssonen Adam Brodecki var den klassiske matchhjälten, med ett mål och två assist. Möjligen tillsammans med Nick Sörensen som var tvåmålsskytt.

Det var hög anspänning på LHC inför premiären. Inte bara på spelarna, utan även på huvudtränaren.

– Fyra år sen jag var med i en premiär i SHL, så visst var det nervöst, erkände Tommy Jonsson.

Det var en trevande inledning av hemmalaget, med 0–1 i baken och något misslyckat power play. Men LHC hittade en väg ur det och vann. 4–1 efter framför allt en vägvinnande andraperiod med hög intensitet.

– En härlig känsla nu. Det släppte efter hand, men jag kommer inte ihåg när, sade Tommy Jonsson.

Timrås bortdömda mål av Jeremy Bryce-Rotevall i andra perioden, hög klubba efter videobedömning, hade både Tommy Jonsson och Fredrik Andersson, Timrås tränare, svårt att kommentera.

– Ett gränsfall, menade Jonsson.

– Svårt att säga. Vi får lita på att rätt beslut togs, sade Fredrik Andersson.

LHC går vidare nu med ny hemmamatch på torsdag, E4-derby mot HV71 i Saab arena.

– En extra känsla mot HV. Lätt att tagga till, säger Olle Lycksell i ungdomskedjan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius