Nyförvärvets sköna succé i LHC-debuten

Så kan man också presentera sig för sin nya publik. Filip Karlsson fick chansen i SHL-premiären – och tog den.

15 september 2018 17:33

– Jäkligt skoj att vara tillbaka. På ett sätt var det kanske bara bra att gå in direkt så här. Jag satte ingen press på mig själv, hade inga större förväntningar och inga plus eller minus från försäsongen med mig in. Det var som en blank sida, sa Filip Karlsson.

Linköpings HC hämtade honom från Rögle och det var många som undrade ”Filip ... vem?”. 22-åringen från Ängelholm var en av doldisvärvningarna, men har fått hela försäsongen förstörd på grund av skadebekymmer.

Inte en enda match i LHC-tröjan – fram till nu.

I premiären.

Med Derek Roy på skadelistan placerades Filip Karlsson som center mellan Nick Sörensen och Jimmy Andersson och. . . ja, det gick alldeles utmärkt. Inför 6 348 åskådare i Saab arena vann LHC premiären mot Timrå med 4–1 (2–1, 1–0, 1–0) och Karlsson var med beröm godkänd i debuten.

– Det börjar kännas bättre och bättre, men det märktes i slutet att jag blev trött. Det är skillnad på träning och match, sa Filip Karlsson.

Redan i första perioden visade han upp sig på allvar med en läcker passning som gav Nick Sörensen helt öppet läge att sätta 2–1.

– Skönt att se passningen gå fram. Jag fick en bra öppning där, sa han.

LHC hade vänt tidigt underläge och släppte det inte. Målskyttet avslutades sedan när samme Sörensen satte fjärde målet i öppen bur – framspelad av bland andra samme Karlsson.

Juniorlandslagsmeriterade centern fick nästan hela förra säsongen i Rögle spolierad på grund av en allvarlig handskada och fick tidigt i somras operera bort det som sattes in i handen i samband med skadan för att påskynda läkprocessen. Det var länge oklart om han skulle hinna bli spelklar till premiären, men han hann.

Han körde fast i moderklubben, värvades till LHC på inrådan av Dan Tangnes innan tränaren försvann till Schweiz och hoppas nu ta nästa kliv i utvecklingen i Linköping. Att döma av första insatsen är han på god väg.

– Klart att det varit jobbigt. Kommer du som ny till en klubb vill du visa direkt att du vill vara med. Framförallt är det tufft när ingen riktigt vetat hur lång tid det skulle ta, sa Filip Karlsson.

Premiären i övrigt?

Tja, LHC fick en blytung start när Timrå utnyttjade en tappad puck i mittzon, Sebastian Collberg lurade Jonas Gustavsson och petade in 0–1. Men det tog inte så lång tid förrän hemmalaget hade vänt. Adam Brodecki kvitterade och ovannämnde Sörensen satte andra målet. Relativt tidigt i andra perioden kom det tredje när Johan Södergran avslutade högt bakom Niklas Svedberg.

Ungdomskedjan med Brodecki, Södergran och Olle Lycksell var vassast för kvällen och imponerade med fart och kreativitet. Stort plus också till ett annat nyförvärv, Adam Brodecki, som både gjorde mål, spelade fram till mål och var bra i övrigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa