Politikern: "Detta är en stor skandal"

Regiondirektören är borta men kvar är tystnadskulturen som skyddar honom. Orden kommer från Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg som i veckans fullmäktige framförde att saker sopas under mattan inom Region Östergötland.

Mats Johansson (S) ordförande i regionstyrelsen anser att arbetsgivaren och ledningen har agerat rätt.

Mats Johansson (S) ordförande i regionstyrelsen anser att arbetsgivaren och ledningen har agerat rätt.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2017-11-23 17:30

LÄS MER: Gjorde sexinvit i chatt – avgick.

LÄS MER: Direktören bröt mot policyn – fick 1,2 miljoner kronor.

LÄS MER: Så svarar han på våra frågor om händelsen.

I dag kommenterar Emil Broberg vår rapportering och regionledningens hantering av ärendet på Facebook.

"Jag tycker att detta är en stor skandal. Den manliga förövaren har skyddats och fått betalt. Det var bra att han omedelbart slutade sin tjänst men det räcker inte.", skriver Emil Broberg.

Han nämner även veckans regionfullmäktige. Där diskuterades metoo-kampanjen, men då pratade man allmänt och med fokus på sexuella trakasserier på de två skolor som regionen ansvarar för. Samtidigt satt många i salen, inklusive Emil Broberg, och visste om bakgrunden till den tidigare regiondirektörens avgång.

– Det kändes helt bisarrt. Jag tror att väldigt många kände till att vi hade en regiondirektör som hade utsatt en medarbetare för sexuella trakasserier och vi tystade ned det. Det här är ett praktexempel på hur man hanterar sexuella trakasserier och sexuella övergrepp även i vår organisation, även på den högsta politiska nivån, säger Emil Broberg.

Enligt Emil Broberg ska regionledningen ha uppmanat en liten krets med politiker att hålla tyst om det då ingen polisanmälan gjordes. Som vi tidigare berättat gjordes senare en polisanmälan, denna lades dock ner i september.

Emil Broberg anser att hela frågan har varit knepig eftersom partiet och andra ledamöter aldrig fick någon formell information.

– Vi har hört det ryktesvägar och genom korridorsinformation. Rent politiskt kan vi inte agera på rykten eller andrahandsinformation. Men det har inte känts bra alls.

När överenskommelsen skulle tas upp som ett beslutsärende i regionstyrelsen den 4 maj i år diskuterade Vänsterpartiet internt hur man skulle agera.

– Avtalet var skrivet, han hade slutat och vi ställde oss frågan om vi som inte hade insyn i processen kunde påverka. Vi landade i att vi visste varken ut eller in och att vi kanske inte kunde säga nej heller.

Emil Broberg säger att han med facit i hand är övertygad om att frågan hade hanterats helt annorlunda om den kommit upp i dag med tanke på den metoo-diskussionen som har varit de senaste veckorna.

– Ingen hade agerat på det sättet. Vi hade inte gjort det och jag tror inte den politiska ledningen hade gjort det heller. Vi gjorde fel, det här borde inte ha gått igenom.

I stället skev regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S) på ett avtal som gav den tidigare regiondirektören 1,2 miljoner kronor i avgångsvederlag och som slutligen landar på en kostnad på 2,1 när man räknar in semesterersättning och arbetsgivaravgifter.

–  Vi har ett ansvar som ett parti. Jag personligen är heller inte utan skuld. Jag fick informationen på omvägar men agerade inte utifrån det, men då hade vi bilden av att det var ett fullbordat faktum. Det yttersta ansvaret ligger hos dem som har skrivit på papper om det här, som visste vad det handlade om från dag ett och sopar det under mattan.

Emil Broberg funderar också på vad hela den här hanteringen sänder ut för signaler i organisationen.

– Det ger en bild att det är en offentlig hemlighet i väldigt breda kretsar i regionens organisation. När man hanterar frågan på detta sätt centralt, hur ska då chefer i organisationen uppfatta detta? Och hur ska medarbetare som utsätts känna att man ska kunna gå vidare med det om den allra högsta ledningen kan sopa detta under mattan?

Mats Johansson (S) regionstyrelsens ordförande, är den som har yttersta ansvaret för avtalet med den tidigare regiondirektören. Han anser att det är "slarvigt" att säga att det inte hade getts någon formell information.

– Min uppfattning är att gruppledarna har fått möjlighet till information om att det hade gjorts en anmälan.

Vad säger du om att det skulle hållas i en liten krets?

– Det är ett medvetet val med omtanke om inblandade parterna och det står tydligt i föreskrifterna kring diskrimineringslagstiftningen att arbetsgivaren ska se till att den hänsynen tas så att det hålls i en liten krets.

Råder det en tystnadskultur?

– Det håller jag inte alls med om. Det vet jag inte vad han har för intäkt i.

Att det har sopats under mattan inom organisationen?

– Jag gör tolkningen att Region Östergötland tog ett ansvar direkt. Det kan omöjligt tas som intäkt över att vi har försökt sopa det här under mattan eller att det finns en rådande tystnadskultur. Tvärtom, speciellt om man sätter in det i ljuset med jämförelsen utav den nationella debatten i samband med de kampanjer som finns. Vi har agerat snabbt och utifrån de regler som finns inom det här området.

Hade du agerat annorlunda om regionstyrelsen hade tagit upp det här i dag?

– Jag hade inte agerat annorlunda utifrån den rekommendation som det här ledde fram till när Zilla Jonsson som HR-direktör hade gått igenom materialet och kommit fram till att det inte fanns skäl för avsked.

Om någon anser att du har ljugit om det här, vad säger du då?

– Nej, det håller jag inte med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!