Varselförslaget klart – nu inleds skarpa förhandlingar

I veckan inledde regionledningen de skarpa varselförhandlingarna med fackförbunden. "Vi har lämnat över ett förslag för hur vi tänker oss att vi ska minska med 900 anställda", säger tillförordnade HR-direktören Anna Cederlöf.

Regionledningens varselförslag är klart. Nu inleds de skarpa förhandlingarna med fackförbunden.

Regionledningens varselförslag är klart. Nu inleds de skarpa förhandlingarna med fackförbunden.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2024-03-28 11:35

Det har gått exakt en månad sedan regiondirektören Mikael Borin och regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) presenterade Region Östergötlands jättevarsel. Sedan dess har regionledningen kartlagt personalökningen mellan januari 2020 och december 2023, bestående av 1 010 anställda, och arbetat med ett förslag för hur varslet ska genomföras. Nu är förslaget klart.

undefined
"Vi har lämnat över ett förslag för hur vi tänker oss att vi ska minska med 900 anställda", säger HR-direktören Anna Cederlöf som berättar att de skarpa förhandlingarna med fackförbunden inleddes under veckan.

– Vi har inlett förhandlingarna och har hittills hunnit att träffa de större fackförbunden. Under nästa vecka träffar vi övriga. Vi har lämnat över ett förslag för hur vi tänker oss att vi ska minska med 900 anställda, precis som vi har sagt hela tiden, och fackförbunden har fått ställa frågor om materialet och den fortsatta processen, säger den tillförordnade HR-direktören Anna Cederlöf.

Kan du säga något om regionledningens förslag?

– Vi vill såklart respektera den fackliga processen och jag kommer att förmedla det jag kan när jag kan. I det här läget känns det fel att säga mer.

undefined
Detaljer som fackförbunden och regionledningen ska komma överens om handlar bland annat om driftsenheter, något som påverkar turordningslistorna.

Hur går ni vidare i förhandlingarna?

– Vi har lämnat över det underlag som krävs för att kunna genomföra förhandlingsprocessen. Sen har fackförbunden tid på sig att återkomma med sina tankar kring underlaget, säger Anna Cederlöf och fortsätter:

– Vi hoppas vara klara till sommaren men det här är en process som vi inte äger själva, utan det beror på hur det går. Vi tar ett steg i taget och vi vill inte stressa – men vi vill göra den här orosprocessen för medarbetarna så kort som möjligt.

Detaljer som fackförbunden och regionledningen ska komma överens om handlar bland annat om driftsenheter – något som påverkar turordningslistorna. Amanda Barkarö, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, är en av de fackliga representanter som deltar i varselförhandlingarna. 

– Just nu följer vi gängse avtal och lagar som finns på området och vi värnar såklart både om LAS (Lagen om anställningsskydd) och våra gemensamma kollektivavtal. Vi sitter i diskussioner och förhandlingar kring hur personalminskningen ska se ut. Det är en process som har börjat skarpt nu, den här veckan, och den kommer att fortgå tills den är klar, säger hon och fortsätter:

– Det finns ett utkast till förslag från regionledningen men sen är det en förhandling med de fackliga organisationerna om driftsenheter och turordningslistor som vi inte är klara med.

undefined
Både Vårdförbundet och Kommunal är kritiska till att det redan innan de fackliga förhandlingarna har cirkulerat varselsiffror ute på verksamheterna. "Det underminerar förtroendet för processen", säger Vårdförbundets Amanda Barkarö.

Fackförbundet är kritiskt till att det redan innan förhandlingarna har läckt ut varselsiffror till verksamheterna och de anställda. Ett exempel är IVA där det har cirkulerat uppgifter om att 32 undersköterskor ska bort.

– Vi tycker att det är olyckligt att informationen kommit ut på det sätt den har gjort i en del verksamheter. Självklart föder det många tankar och funderingar hos våra personalgrupper och det underminerar förtroendet för processen. Informationen som kommit ut är inte förhandlad och klar, säger Amanda Barkarö.

Dan Alf, kommunikatör på fackförbundet Kommunal i Östergötland, lyfter också de varselsiffror som meddelats ute på arbetsplatserna. Han menar att de har skapat "väldigt mycket onödig oro". HR-direktör Anna Cederlöf konstaterar att regionledningen kämpar mycket med att försöka lugna de anställda.

– Det har cirkulerat siffror och det är ett beräkningsunderlag, utifrån personalökningen, som man har jobbat med i produktionsenheterna (centrumen) för att kunna ta sig an den här utmaningen med att varsla 900 anställda. Sen har underlaget spridit sig och som chef tittar man säkert på sin egen enhet och utgår från det. Det betyder inte att det är den omfattningen som blir uppsagd, utan vi går in i en förhandling utifrån den minskning vi önskar göra. Hur det blir i slutändan vet vi inte än, säger hon och fortsätter:

– Jag är jätteledsen för att det har blivit så oroligt. Men det är såklart svårt att göra det här utan att sprida oro. Det är en jättesvår process.

undefined
Enligt HR-direktör Anna Cederlöf arbetar regionledningen nu hårt på att lugna stämningen bland de anställda.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det hade säkert gått att göra saker bättre men sådana här processer är svåra. Vi gjorde det här förra gången för 20 år sedan så minnet i organisationen är inte så starkt. Jag tror att varje chef gör vad den kan för att försöka förklara för sin personal vad vi nu håller på med och hur processen går till. Jag vill göra vad jag kan för att lugna – för det hjälper inte att vi har kaos, säger Anna Cederlöf.

Karta: Region Östergötland, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!