Region Östergötland har varslat 900 anställda om uppsägning. Än så länge pågår regionledningens arbete med att ta fram ett slutgiltigt förslag för hur varslet ska fördelas i organisationen. Därefter inleds förhandlingarna med fackförbunden – något som förväntas pågå till slutet av maj. Trots detta har mer detaljerade siffror om varslet börjat att cirkulera ute i verksamheterna. Enligt flera uppgifter till Corren ska det vara 32 av 110 undersköterskor på intensivvårdsavdelningen i Linköping, alltså närmare 30 procent, som berörs av varslet.
– Vi nåddes av informationen i ett mejl efter ett samverkansmöte i veckan. Där står det att 32 undersköterskor hos oss berörs av varslet. Det innebär alltså att 30 procent ska bort. Jag vet inte hur vi ska klara av vården om det blir så, säger en undersköterska på IVA som vi har pratat med och som vill vara anonym.
– Som det ser ut i dag är vi tvungna att vara en undersköterska på varje patient, då de ligger i respirator och vi inte får lämna rummet. Vi har redan få IVA-platser som det ser ut i dag och ingen personal till övers, fortsätter undersköterskan.
Hur känner du när du nås av den här varselsiffran?
– Jag blir jätteorolig. Redan i dag känner man ibland att man inte räcker till. Det finns inte tillräckligt med personal. Vissa patienter är mer oroliga än andra och då kanske vi måste vara två undersköterskor och en sjuksköterska närvarande. En konsekvens av varslet skulle kunna bli att patienter väljs bort på akuten och får ett försämrat sjukdomstillstånd – för att det inte finns tillräckligt med personal.
Undersköterskan konstaterar att de patienter som läggs in på IVA är de som är mest sjuka. Hon poängterar att det kan handla om både barn och äldre.
– Jag vet inte riktigt vad jag hoppas på när det gäller varslet. Jag bara känner att den personal som blir kvar inte kommer att orka. Det kommer att bli en ohållbar situation och det riskerar att inte bli patientsäkert, säger undersköterskan.
Som vi tidigare har rapporterat har antalet anställda i Region Östergötland ökat med 1 010 personer mellan januari 2020 och december 2023. Administrativ personal, medicinteknisk personal, social-terapeutisk personal och undersköterskor är de yrkeskategorier som berörs av varslet. I sitt förberedande arbete, som ligger till grund för det slutgiltiga förslaget om uppsägningar, har regionledningen brutit ned personalökningen i dessa yrkeskategorier på respektive centrum. Därefter har centrumen brutit ned ökningen ytterligare på respektive klinik. Enligt Lina De Geer, verksamhetschef för intensivvården på US, är det denna siffra som skapat oro på IVA.
"Siffran du nämner är hur stor ökningen av antalet undersköterskor på IVA är sedan januari 2020. Den hör till de råa siffror som Mikael Borin nämnde i intervjun igår (läs tisdag). Vad det betyder för hur många som i slutändan kommer att varslas är alldeles för tidigt att säga, och även vad det skulle betyda för vården på IVA", skriver hon i ett mejl till oss.
För hela Sinnescentrum, där IVA bland annat ingår, har personalökningen mellan 2020 och 2023 varit 110 anställda. Eva-Lena Zetterlund, som är centrumchef, konstaterar att siffran ligger till grund för det arbete som pågår.
– 110 anställda är den ökning som skett under den här tidsperioden och den behöver man reducera, det är utgångsläget. Den är så klart fördelad mellan våra kliniker och när ökningen bryts ned ser det olika ut på olika kliniker. Men med det sagt är ju ökningen just bara en ökning. Vi vet ju inte vad utfallet av varselförhandlingarna kommer att ge vid handen, säger Eva-Lena Zetterlund.
Men har ni undersökt hur ökningen på 110 anställda skulle kunna hanteras inom Sinnescentrum?
– Ja, varje verksamhet behöver titta på hur det ser ut hos dem och hur vi med ett hypotetiskt nytt läge möter patientbehovet på ett annat sätt. Det grubblas det över lite här och var. Och det är helt nödvändigt att vara före i tanken så att vi inte blir tagna på sängen.
När ni försöker att vara före i tanken, är det personalökningen ni utgår ifrån?
– Ja, vi måste ha det som en hypotes så att säga. Men svaret och utfallet av varslet har ingen någon aning om förrän förhandlingarna är klara, säger Eva-Lena Zetterlund.