Bomben: Vårdförbundet lämnar varselförhandlingarna

Vårdförbundet lämnar de pågående varselförhandlingarna i Region Östergötland. Fackförbundet anser att processen varit undermålig. "Vi kan inte bevaka våra medlemmars intressen i en så dålig process", säger Amanda Barkarö som representerar Vårdförbundet i förhandlingarna.

Amanda Barkarö och Vårdförbundet i Östergötland väljer nu att lämna varselförhandlingarna i Region Östergötland. De anser att varselprocessen är undermålig.

Amanda Barkarö och Vårdförbundet i Östergötland väljer nu att lämna varselförhandlingarna i Region Östergötland. De anser att varselprocessen är undermålig.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2024-05-14 17:14

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundet har beslutat att lämna varselförhandlingarna i Region Östergötland, med kritik om att processen är undermålig.
  • Regionen har varslat 900 anställda om uppsägning, vilket Vårdförbundet menar sker utan en genomtänkt och förhandlad organisationsstruktur.
  • Vårdförbundet kräver en tydligt presenterad och kostnadseffektiv organisationsplan innan de återvänder till förhandlingarna. Regionledningen har bett om att få återkomma med kommentarer.

Region Östergötland har varslat 900 medarbetare om uppsägning och förhandlingar pågår just nu med de berörda fackförbunden. Parallellt genomför alla verksamheter inom regionen ett arbete för att skapa en ny organisation med mindre resurser – något som innebär olika typer av nedskärningar. De siffror som verksamheterna utgår ifrån i arbetet är personalökningen, inom den östgötska hälso- och sjukvården, mellan januari 2020 och december 2023.

Sent på tisdagen meddelar Vårdförbundet i Östergötland att de lämnar varselförhandlingarna med regionledningen. I ett pressmeddelande riktar fackförbundet skarp kritik mot processen, och skriver så här:

"Vårdförbundet anser att Region Östergötland genomför en undermålig process kopplat till det varsel som Regionen har lagt. Som en offentlig och länets största arbetsgivare har Region Östergötland ett särskilt ansvar att utföra en organisationsförändring på ett strukturerat och begripligt sätt för att säkerställa att deras medarbetare blir hanterade på ett respektfullt och korrekt sätt".

undefined
Så här såg det ut när Vårdförbundet inledde sin nyanställnings- och övertidsblockad. "Region Östergötland vill förhandla turordning innan de har presenterat ett förslag till ny organisation. Vilket innebär att Vårdförbundet inte kan genomföra ordentliga risk- och konsekvensanalyser för de medarbetare som kommer att vara kvar i verksamheten", skriver fackförbundet i ett pressmeddelande under tisdagen.

När vi når Amanda Barkarö, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, förklarar hon varför fackförbundet känt sig tvingade att lämna förhandlingarna.

– Vi har under i princip hela förhandlingarna påvisat för arbetsgivaren att vi behöver ha en färdig organisation, som är förhandlad och genomtänkt av arbetsgivaren, innan vi kan se var i systemet eventuella arbetsbrister kan uppstå. Vi anser att man arbetar i fel ordning. För att få en konstruktiv process behöver man ha en omorganisation som är beslutad och förhandlad på plats först. Därefter kan vi se var det uppstår eventuell arbetsbrist och var i systemet anställda kan omplaceras. Det kan inte vi ta ställning till i dag, säger hon.

– Allra helst hade vi sett en process där vi konstaterar att vi kostar för mycket och där vi tar fram en organisation som är mer kostnadseffektiv. Siffran 900 anställda är egentligen bara tagen som en siffra på en rad – att vi har ökat så mycket sedan 2020. Men siffran tar ingen hänsyn till var i systemet ökningen skett, vilka kompetenser det handlar om och vilka fler uppdrag vi fått att bedriva sedan januari 2020, fortsätter hon.

undefined
I arbetet, med att ställa om hälso- och sjukvården i länet, utgår verksamheterna från personalökningen som varit sedan januari 2020 fram till december 2023.

Att ni lämnar varselförhandlingarna, vad innebär det?

– Framförallt innebär det att vi är tydliga gentemot våra medlemmar. Att vi säger att vi inte kan bevaka deras intressen i en så dålig process som vi har haft hittills. Vi behöver ha en bättre process för att verkligen se hur vi kan hjälpa våra medlemmar på bästa sätt.

Vad kan få er att återvända till förhandlingarna?

– Att vi får en tydligt presenterad organisation över hur man tänker sig att Region Östergötland ska se ut och som är mer kostnadseffektiv. Vi vill ha risk- och konsekvensanalyser på var det råder arbetsbrist och på vilka professioner. Och så vill vi ha bra omställningsutredningar på alla individer, säger Amanda Barkarö.

undefined
Regiondirektören Mikael Borin ber på tisdagseftermiddagen att få återkomma med kommentarer kring Vårdförbundets beslut.

När vi på tisdagseftermiddagen söker regionledningen för kommentarer ber regiondirektören Mikael Borin att få återkomma så snart han kan.

"Jag har inte tagit del av detta på grund av att jag sitter i möten. Vi återkommer med kommentar. Jag vet inte när men så snart vi kan", skriver regiondirektören i ett sms till oss.

Senare på tisdagskvällen återkommer Mikael Borin via sms till oss:

"Vi kommer inte att kunna kommentera detta förrän imorgon (läs onsdag)".

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!