"Den här informationen känns inget bra att skicka som mejl men tidsschemat är så tight att vi måste riskanalysera den 7 maj för att därefter hinna att förhandla de förändringar som vi ser måste förhandlas". Så inleder cheferna på den psykiatriska kliniken i Linköping ett mejl som skickades ut till samtliga medarbetare i tisdags – den 30 april. Av informationen framgår ett förslag för hur verksamheterna och antalet anställda ska minska på grund av Region Östergötlands jättevarsel. Totalt föreslås 25 funktioner/yrkesroller tas bort.
Så här fördelar sig dessa funktioner över verksamheten:
- Tre receptionister inom öppenvården.
- Två vårdadministratörer inom öppenvården.
- En hälso- och sjukvårdskurator inom "länsteamet".
- En kurator inom öppenvården.
- En psykoterapeut inom öppenvården.
- Två arbetsterapeuter inom öppenvården.
- En sjukgymnast inom öppenvården.
- Tre skötare inom öppenvården.
- En skötare inom beroendemottagningen och Mini Maria.
- En kurator på beroendemottagningen och avdelning S91.
- En arbetsterapeut inom slutenvården.
- Åtta skötare inom slutenvården.
"Allt är fortfarande oklart såtillvida att det är oklart vilka LAS-områden som gäller och inte heller finns klarhet huruvida fack och arbetsgivare är ense om detaljer i varslet. De konsekvenser, risker och förslag på Ny organisation är arbetsmaterial som har tagits fram i respektive ledningsgrupp. Informationen som bifogas är därför utefter det vi vet nu", fortsätter Johan Arén, Lisa Seger, Andrea Johansson Capusan och Marita Ström – cheferna som har skrivit under informationen.
I förslaget beskriver de en rad risker – bland annat en ökad belastning, längre köer och en försämrad tillgänglighet inom öppenvården på den psykiatriska kliniken.
Jenny Ferm, 35, är den enda kuratorn på klinikens beroendemottagning. Hennes roll föreslås försvinna helt och hållet. Något som får henne att oroas:
– Jag ser stora risker. Det som jag gör i min roll finns det ingen annan som kan göra. Jag har varit som ett juridiskt ombud för den här målgruppen och myndigheterna lyssnar inte alltid på dem. Jag har fått hjälpa till i överklaganden och vi har ofta fått rätt. Det är en patientgrupp som till viss mån är resurssvag och min funktion är att vägleda, lotsa rätt och strida för att de ska få sina rättigheter tillgodosedda. Därför tänker jag att min funktion är väldigt viktig.
Hon har haft kuratorsuppdraget i tre år. När hon tillträdde var hon den första kuratorn på beroendemottagningen. Tjänsten var alltså helt ny.
– Jag känner mig uppgiven över detta. Tyvärr är det fortfarande så att rehab-perspektivet får ett för litet fokus inom psykiatrin. Det är så viktigt att jobba med helheten. Det psykiska måendet är inte bara kopplat till det medicinska. Många gånger är det livssituationen som har triggat igång ett mående och ett beteende som inte är bra, säger Jenny Ferm och fortsätter:
– Jag känner ingen större oro för egen del. Det blir väl aktuellt med en omplacering för mig, men jag känner att den här patientgruppen bortprioriteras. Det finns ofta stora svårigheter inom det psykosociala och ekonomiska och där behöver patienterna verkligen stöd för att kunna komma på banan igen. Jag hoppas verkligen att det här stödet blir kvar.
Det här stödet, det kan patienterna inte få på andra ställen?
– Nej. Det finns insatser ute i samhället men hur ska patienterna veta var de ska ta vägen om ingen lotsar dem och om de har levt utanför samhället i många år. Sen finns det en misstro mot myndigheter också, och där har jag som kurator varit en länk.
Vi försökte under torsdagen att nå cheferna på den psykiatriska kliniken för kommentarer men utan framgång. Däremot hänvisade regionens pressavdelning till Bjarne Olinder, centrumchef för Psykiatricentrum där den psykiatriska kliniken i Linköping ingår.
Hur skulle du beskriva den information som gått ut till medarbetarna?
– Förslaget ligger i linje med det beslut som fattats. Det är ett politiskt beslut om varsel som har omsatts på kliniknivå utifrån personalökningen mellan januari 2020 och december 2023. Inom Psykiatricentrum har vi fått 111 personer som ska varslas och det finns inget som tyder på att antalet uppsägningar kommer minska på totalen. Vi har sju kliniker och då har varje klinik identifierat ökningen i just sin verksamhet, säger Bjarne Olinder och fortsätter:
– Det här är ett förslag för hur den psykiatriska kliniken ska hantera varslet och då är det ett antal riskanalyser som ska göras kopplat till de olika förändringarna.
Enligt Bjarne Olinder har den psykiatriska kliniken i Linköping 375 anställda. Han avböjer att kommentera förslaget och dess risker i detalj utan hänvisar där till cheferna på den psykiatriska kliniken.
Varför skickas förslaget ut till medarbetarna i det här läget?
– Det är för att kunna riskbedöma och sen förhandla om förändringarna. Den här processen innefattar flera steg och jag tror att det är bra med öppenhet. Sen kan det förstås skapa stor oro eftersom det påverkar direkta patientinsatser och medarbetarnas arbetsmiljö – både för de som riskerar att sägas upp men också för de som blir kvar, säger han.
När vi kontaktar Anna Cederlöf, tillförordnad hr-direktör i Region Östergötland, poängterar hon att inget kring varslet ännu är klart.
– Vi befinner oss mitt i arbetet just nu. Många försöker förutspå hur varslet ska slå. Vi som sitter med förhandlingarna vet inte själva vart varslet kommer att slå. Ett arbete med turordningslistorna pågår och vi håller på att slutföra förhandlingarna om driftsenheter. Vi kan tyvärr inte kommentera någonting förrän vi har all fakta, säger hon.
Vad säger du om informationen som skickats ut på den psykiatriska kliniken?
– Alla verksamheter arbetar med sin ekonomi och det är ett rörligt material tills vi är klara. Regionen är en stor organisation och en typ av tjänst/funktion finns på flera olika ställen. Vi vet inte hur varslet kommer att falla ut än. Det är dumt att ge sig in på gissningar.
– Många medarbetare och chefer är väldigt oroliga för hur det här ska gå, så det är klart att många undrar, funderar och tänker om varslet kommer att beröra just dem. Svaret på den frågan har vi tyvärr inte än men det kommer inom en ganska snar framtid. Vi ska vara klara innan sommaren och än så länge håller vi tidsplanen, fortsätter Anna Cederlöf.