Tekniska verken vill kunna bygga ut Gärstadverket

Tekniska verken har planer på att kraftigt bygga ut Gärstadverket. Det handlar om allt från ett nytt kraftvärmeverk till biogasanläggning och vätgaslager.

Gärstadverket kan komma att byggas ut kraftigt om alla planer blir verklighet. Tekniska verken vill nu ha utökade byggrätter för att ha möjlighet att bygga om och när behovet uppstår.

Gärstadverket kan komma att byggas ut kraftigt om alla planer blir verklighet. Tekniska verken vill nu ha utökade byggrätter för att ha möjlighet att bygga om och när behovet uppstår.

Foto: Tekniska verken

Linköping2024-03-25 05:00

Tekniska verken har vänt sig till kommunen för att få möjlighet att utöka Gärstadverkets område och att ha rätt att bygga mer. Detta kräver en ny detaljplan.

Det kommunala bolaget har flera pågående utredningar om framtida energisystem som kan leda fram till att det behövs nya byggnader. I sin ansökan om planbesked nämner Tekniska verken dessa:

• Nytt kraftvärmeverk.

• Ackumulatortank för fjärrvärme.

• Anläggning för produktion av biogas.

• Lager för biogas.

• Anläggning för avskiljning av koldioxid.

• Lager för förvätskad koldioxid.

• Produktionsanläggning för elektrobränsle inklusive trycksatt vätgaslager.

Ett första bygge skulle kunna bli aktuellt 2027, skriver Tekniska verken i sin ansökan. I en kommentar till Corren skriver tekniske direktören Mile Elez så här:

"Idag har vi inget konkret, men om några år kanske vi vet mer och det är viktigt att processen med planbesked inte fördröjer eventuella utbyggnader."

På Gärstad finns bland annat tre äldre pannor från början av 1980-talet och två nyare i de stora glashusen närmast E4, byggda 2004 och 2015.

På sikt är det meningen att det gamla kraftvärmeverket inne i staden ska rivas och ersättas av ett nytt på Gärstad. En sådan flytt har diskuterats i decennier och har blivit ännu mer aktuell på senare tid. Stationen för nya Ostlänken är nämligen tänkt att ligga alldeles intill det gamla kraftvärmeverket. En rivning skulle ge möjligheter att bygga bostäder, kontor, butiker och restauranger runt stationen.

Tekniska verken har sedan tidigare ett par ackumulatortankar för fjärrvärme – den senaste invigdes i Lambohov i fjol. Tankarna kan beskrivas som jättetermosar som gör det möjligt att lagra värme.

Den lagrade värmen kommer väl till pass vid vinterns köldknäppar, för att slippa starta en oljedriven reservpanna. Man kan också jämna ut produktionen genom att lagra värme på natten och använda den på morgonen när många duschar.

En anläggning för att avskilja koldioxid är en annan sak som utreds. På Gärstad eldas i första hand avfall, och plastinnehållet i soporna gör att Gärstadverket brukar hamna på listan över Sveriges tio största utsläppare av koldioxid med fossilt ursprung.

För att minska koldioxidutsläppen bygger Tekniska verken också en sorteringsanläggning som ska rensa bort en del av plasten. Den anläggningen väntas stå klar sommaren 2025.

Karta: Gärstadverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!