Avfallet som eldas i kraftvärmeverket på Gärstad innehåller en hel del matrester och material som borde ha lämnats till återvinning. Därför satsar Tekniska verken nu på en eftersorteringsanläggning.
– Vi är fast beslutna att ta nästa steg mot det cirkulära samhället, säger Charlotta Sund, vd på Tekniska verken.
Anläggningen kostar cirka 430 miljoner kronor att bygga. För 130 av de miljonerna ska Miljöbyggarna i Linköping uppföra en 18 meter hög byggnad med en yta på 8 000 kvadratmeter. Sorteringsutrustningen kostar 300 miljoner kronor och levereras av holländska Banzo. Av de 430 miljonerna kommer staten att betala 134 miljoner kronor i klimatklivspengar.
Anläggningen beräknas vara i drift sommaren 2025 och enligt Tekniska verken kommer den att minska de globala utsläppen av koldioxid med cirka 77 000 ton per år. Sorteringsanläggningen kommer att sysselsätta 15–20 personer.
Under 2026 får alla villaägare i Linköping nya soptunnor med elva fack, något vi berättat om i en tidigare artikel. Tekniska verken räknar med att det kommer att innebära att vi sorterar vårt avfall bättre, men inte så bra att det gör satsningen på en sorteringsanläggning onödig. En stor del av avfallet som bränns i Gärstad kommer från andra kommuner och andra länder.
– I den nya anläggningen ska vi ha något som vi kallar för Fossil Eye för att se vilka partier som till exempel innehåller mycket plast. Då kan vi föra tillbaka kostnaderna till de leverantörer som är dåliga på att sortera, säger Charlotta Sund.