Under många år delade Tekniska verken ut 187 miljoner kronor om året till moderbolaget Stadshus AB. Men efter ett politiskt beslut är det numera 30 procent av vinsten som gäller.
Resultatet på 1,13 miljarder innebär att utdelningen i år blir 338 miljoner kronor.
2023 års vinst slår rekordet från 2022, då den landade på exakt 1 miljard kronor. Men samtidigt är vinsten lägre än vad bolaget räknade med när budgeten för 2023 gjordes. Då trodde man på ett resultat på drygt 1,5 miljarder kronor.
Att vinsten blev lägre än budgeterat beror bland annat på att elpriserna sjönk. Tekniska verken är en allt större elproducent, med stora satsningar på bland annat vindkraft. Det innebär att vinsten stiger när elpriset går upp och sjunker när elpriset går ner. 2023 låg det genomsnittliga elspotpriset i elområde 3 på 0,59 kr/kWh, att jämföra med 1,37 kronor året innan.
Under 2023 investerade Tekniska verken för 1,4 miljarder kronor. Bland de större satsningarna märks byggstarten av Gärstad sorteringsanläggning och påbörjandet av utbyggnaden av biogasanläggningen i Linköping. Ackumulatortanken i Lambohov färdigställdes under året och förstärkningar av elnätet genomfördes.
– Tekniska verkens goda ekonomi är ett resultat av alla medarbetares insatser och engagemang. Vi har de finansiella muskler som krävs för framtidens investeringar, kommenterar den tillförordnade vd:n Michael Fahlström.
Vad har ni för kommande investeringar?
– Dels har vi förnyelseinvesteringar på befintlig infrastruktur på runt 800 miljoner kronor om året. Sedan har vi en del nysatsningar. Det är bland annat lite mer vindkraft och satsningen på biogas, säger Fahlström.
Vad tycker du om att ni behöver ge 338 miljoner kronor i utdelning till kommunen?
– Det är det vi har att förhålla oss till och jag tycker att det är helt okej. Det är ägaren som sätter avkastningskraven.
Niklas Borg (M), kommunalråd och ordförande i Stadshus AB, gläds över Tekniska verkens bokslut.
– Det är ytterligare ett bevis på att det är en väldigt välskött verksamhet. Man levererar ett starkt resultat samtidigt som man ligger i det lägre spannet vad gäller Linköpingsbornas taxor, säger han.
1,13 miljarder kan bli ett svårslaget vinstrekord. Två saker gör att Tekniska verken räknar med lägre vinst framöver. Dels har elpriserna sjunkit, dels har biobränslen blivit allt dyrare att köpa in.
I budgeten för 2024 har Tekniska verken kalkylerat med 870 miljoner kronor i vinst, men mycket talar för att den blir lägre än så eftersom priserna – ur Tekniska verkens synvinkel – gått åt fel håll sedan budgeten gjordes.
Tekniska verken har höjt taxorna. Till exempel höjdes fjärrvärmepriset vid årsskiftet med rekordhöga 9,5 procent.
– Men det motsvarar långt ifrån våra kostnadsökningar. Vi har ju i våra ägardirektiv att vi ska hålla schyssta priser och ligga ganska högt upp i Nils Holgerssonundersökningarna. I den senaste var vi den 15:e billigaste kommunen i landet, säger Michael Fahlström.
De senaste åren har Tekniska verkens resultat tyngts av stora förluster för dotterbolaget Bixia – 170 respektive 89 miljoner kronor. Bixias bokslut har inte släppts än, men enligt Fahlström gjorde Bixia ett plusresultat 2023.
Tekniska verkens tidigare vd Charlotta Sund lämnade i höstas företaget för att bli vd för det statliga rymdbolaget SSC. Klas Gustafsson blev då tf vd, men avgick för en månad sedan även han. Michael Fahlström är nu tf vd i väntan på att Conny Udd ska tillträda i maj.