Tekniska verken planerar storsatsning på biogas

Ett nytt statligt biogasstöd kan ge Tekniska verken upp till 30 miljoner kronor om året. Nu planeras en utbyggnad av biogasanläggningen för runt 300 miljoner.

"Efterfrågan ökar stadigt, särskilt på flytande biogas", säger Anna Lövsén på Tekniska verken.

"Efterfrågan ökar stadigt, särskilt på flytande biogas", säger Anna Lövsén på Tekniska verken.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-04-11 06:00

Staten vill öka produktionen av biogas i Sverige. Det handlar främst om att ersätta fossila bränslen för klimatets skull, men på senare tid har ännu ett skäl tillkommit: att fasa ut Europas beroende av rysk fossilgas. EU-kommissionen pekar på biogas som en viktig nyckel för att lyckas med det och i Sverige har gasbranschen gjort en utredning som visar att biogasproduktionen skulle kunna femfaldigas.

Nu införs ett statligt produktionsstöd för biogas på upp till 30 öre per producerad kilowattimme – och ytterligare 15 öre om biogasen görs flytande.

– Det är välkommet och det kommer att få fart på biogasinvesteringarna. Tidigare har det varit svårt att räkna hem projekten, men nu ser vi flera branschkollegor som trycker på startknappen för projekt som legat på vänt, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för biogas på Tekniska verken.

Regeringen har avsatt 500 miljoner kronor i år och 700 miljoner nästa år till produktionsstödet. Hur mycket pengar det blir till Tekniska verken är svårt att säga.

– Maximalt kan det ge lite drygt 30 miljoner kronor om året, räknat på fjolårets produktionsvolym. Men det beror bland annat på hur många som kommer att söka bidraget och ska dela på miljonerna, förklarar Anna Lövsén.

undefined
"Vi hoppas kunna bygga ut biogasanläggningen rejält", säger Anna Lövsén.

Tekniska verken producerar cirka 120 GWh biogas om året. Det är en av de större anläggningarna i Sverige, men det finns planer på att bygga ut den rejält – till 200 GWh. Samtidigt ska man i så fall öka andelen gas som förvätskas, det vill säga görs flytande. Flytande biogas används bland annat i tyngre lastbilar och av industrin.

– Efterfrågan på flytande biogas ökar hela tiden. Många åkerier köper in lastbilar som går på flytande biogas, berättar Anna Lövsén.

Enligt de första kalkylerna skulle utbyggnaden av biogasanläggningen kosta runt 300 miljoner kronor och Tekniska verken har sökt pengar från Naturvårdsverket genom det så kallade Klimatklivet. Om ansökan beviljas kan staten betala upp till 45 procent av investeringen.

– Vi fattar inget investeringsbeslut förrän vi vet om vi får de pengarna. Men vi vill ha anläggningen på plats så snabbt som möjligt, så vi har börjat arbeta för att få till stånd den nya detaljplan som krävs. En detaljplan tar tid och det gör ett nytt miljötillstånd också. Om allt går bra skulle anläggningen kunna vara klar 2025, säger Anna Lövsén.

Karta: Tekniska verkens biogasanläggning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!