Charlotta Sund tog över som vd för Tekniska verken i maj 2018. Nu har hon meddelat bolagets helt nytillträdda styrelse att hon väljer att lämna uppdraget, men att hon jobbar kvar till den 1 oktober för att det ska finnas tid att hitta en efterträdare. Hennes nya uppdrag är som vd och koncernchef för det svenska statliga rymdbolaget SSC (Swedish Space Corporation) – där den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra är styrelseordförande.
– Jag har haft en lång karriär och är van att hela tiden jobba med nya utmaningar. Här fick jag en utmaning som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till. Man måste hela tiden utvecklas vet du. Man får aldrig sitta still, säger Charlotta Sund och fortsätter:
– Rymden har jag aldrig jobbat med tidigare och här får jag återigen möjlighet att jobba internationellt. Det är ju det jag har jobbat mest med under min karriär.
Du blev "headhuntad" till det här uppdraget alltså?
– När det gäller vd-positioner är det så det fungerar. Det är inte så att jag aktivt har sökt mig bort från Tekniska verken, jag har verkligen älskat mitt jobb och jag hoppas att det har framkommit. Linköping som plats betyder mycket för mig som person. Det var här jag blev vuxen, jag träffade min man i inskrivningskön till universitetet och jag har haft mina lyckligaste år här.
Charlotta Sund är i dag bosatt i Linköping och fyller 60 år under sommaren.
– Jag är inte en person som trappar ned. Den dagen jag eller någon annan bestämmer att jag ska sluta så kommer jag att stanna mitt i steget. Vi blir också allt friskare och vi kommer alla att behöva jobba längre. Där vill jag gå före och vara ett exempel.
Kommer du att flytta från Linköping?
– Det innebär alltid förändringar när man byter jobb, det har man med i beräkningarna, men jag är i den tiden i livet där det här med bostadsort är mindre viktigt. Samtidigt kommer jag att ha medarbetare över hela jorden, så det kommer att bli mer resande.
Efter fem år på Tekniska verken finns det mycket som Charlotta Sund är stolt över. Hon lyfter bland annat satsningarna på biogas – men också på vindkraften. Under hennes vd-år har bolaget investerat omkring en och en halv miljard kronor på vindkraften.
– Jag är stolt över att vi, tillsammans med styrelsen, vågade att ta beslutet om en satsning på vindkraft. Vi har inte möjlighet att bygga vindkraft i vårt absoluta närområde och då har vi fått kolla på andra ställen. Det var en rätt satsning att göra.
Tekniska verkens nya styrelse tillträdde för bara några veckor sedan. Maria Almesåker (M) är ny ordförande.
– Det är jättetråkigt att Charlotta lämnar, hon har varit en fantastisk tillgång för Tekniska verken, men jag är jätteglad för hennes skull.
Hur påverkar det här styrelsen och bolaget?
– Det stjälper ju omkull hela min planering. Jag hade tänkt att vi skulle introducera styrelsen och lära känna varandra, som man gör när man ska jobba tätt tillsammans. Nu får vi fokusera på att hitta en ny vd istället, säger Maria Almesåker.
Hur ser du på möjligheterna att hitta en efterträdare?
– Jag tänker så här. Tekniska verken är ett väldigt välskött bolag som ligger i framkant, så det finns säkert många som skulle vilja ha uppdraget, men samtidigt kommer det säkert vara utmanande att hitta rätt person. Vi kommer låta processen ta tid.