Skyltenförsäljningen har överklagats: "Känns inte okej"

Försäljningen av Skyltenkvarteret i Linköping har överklagats till förvaltningsrätten – som nu ska pröva lagligheten i beslutet. "Andra fastighetsägare säger att kvarteret såldes för billigt och för mig som kommuninvånare känns det inte okej", säger Niklas Mertel Ekelund.

Beslutet att sälja Skyltenkvarteret i Linköping har överklagats till förvaltningsrätten. Rätten ska nu pröva lagligheten i beslutet.

Beslutet att sälja Skyltenkvarteret i Linköping har överklagats till förvaltningsrätten. Rätten ska nu pröva lagligheten i beslutet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-10-19 11:00

För snart en månad sedan kallade det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors till presskonferens vid kulturcentrumet Skylten i Linköping. Med på pressträffen var vd:n Anna-Maria Jakobsson – men också det privata fastighetsbolaget Mannersons. De båda parterna hade, under dagen, signerat en affär där Mannersons köper loss fastigheten Gjuteriet 2, där bland annat Skylten ingår, för 220 miljoner kronor.

Samma dag anmälde partiet Linköpingslistan ett nämndinitiativ (förslag) på kommunstyrelsens sammanträde. Här föreslog partiet att försäljningen skulle stoppas och istället ske inom kommunkoncernen. Partiet menade också att kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, borde ta ställning till försäljningen och dessutom peka ut Skyltenkvarteret som kulturpolitiskt viktigt.

Kommunstyrelsen beslutade att kommundirektören skulle få i uppdrag att utreda nämndinitiativet och återkomma för ett ställningstagande, vilket ännu inte har slutförts. Nu kan vi rapportera att kommunstyrelsens beslut, och därigenom Skylten-affären, har överklagats till förvaltningsrätten. Bakom ett av överklagandena står Linköpingsbon Niklas Mertel Ekelund, som tog initiativ till en Facebook-grupp och en protestlista mot försäljningen.

– Jag gör det utifrån de ekonomiska aspekterna, rimligheten i att det bara har varit en budgivare, men också utifrån de politiska aspekterna. Verksamheten på Skylten beskrivs som viktig i kommunens handlingsprogram men jag anser att det står i konflikt med Sankt Kors ägardirektiv. När är det okej att bryta mot kulturpolitiska dokument? Eller är de bara floskler?, säger han.

Vad är din förhoppning med överklagan?

– Jag börjar att bli luttrad, jag tror inte att försäljningen kan stoppas, men min förhoppning är någonstans att man åtminstone får ett slags förtydligande – både utifrån de ekonomiska och politiska aspekterna.

undefined
Beslutet att sälja Skyltenkvarteret i Linköping har överklagats till förvaltningsrätten. Rätten ska nu pröva lagligheten i beslutet.

Även den lokala byggherren Magnus Lidén har lämnat in en överklagan. När vi når honom på onsdagen säger han följande:

– Jag har valt att dra tillbaka min överklagan. Jag vet att förvaltningsrätten inte kommer att ändra själva affären, så det finns ingen anledning att lägga mer kraft på det här, men jag ville ändå visa att jag inte tycker att man gör på det här viset.

Varför överklagade du från första början?

– Jag har sagt vad jag tycker i en insändare. Det finns ingen anledning för Sankt Kors att sälja just nu, när priserna är lägre än på många år. Sen, när det gäller kommunala pengar som går till skola, vård och omsorg, är det viktigt att kommuninvånarna vet att fastigheten har sålts till rätt pris. Om man ändå har bestämt sig att sälja är det bättre att gå ut på öppna marknaden och låta marknaden bestämma priset, säger Magnus Lidén och fortsätter:

– Det jag vill är att alla parter drar lärdom av det här inför framtiden.

undefined
Byggherren Magnus Lidén överklagade Skyltenförsäljningen men har nu valt att dra tillbaka sitt överklagande. "Jag ville visa att jag inte tycker att man gör på det här viset", säger han.

Sankt Kors vd Anna-Maria Jakobsson har bemött Lidéns kritik mot försäljningen.

"Att genomföra fastighetsaffärer på marknadsmässiga grunder är en självklarhet. Vi har noggrant övervägt flera aspekter, inklusive två oberoende värderingar, bedömning av aktörer och det rådande marknadsläget. Försäljningen av Gjuteriet 2 genomfördes denna gång inte genom en öppen budgivning. Med trygghet i prisbilden kunde vi rikta vårt fulla fokus på visionen för områdets utveckling och vårt uppdrag att stödja Linköpings tillväxt", skriver hon i en debattartikel.

undefined
Sankt Kors försäljning av Skyltenkvarteret till den privata fastighetsbolaget Mannersons möttes av starka reaktioner. Bland annat för att försäljningen inte genomfördes på öppna marknaden. "Jag känner mig trygg med agerandet", säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).

Förvaltningsrättens handläggare Rickard Rydberg bekräftar att en process är inledd. Kompletteringar har begärts in från både de klagande och Linköpings kommun. Därefter kan ett beslut fattas.

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde hanterades överklagandet och ledamöterna klubbade yttrandet till förvaltningsrätten.

– Jag är i grunden väldigt trygg med att Sankt Kors har agerat i enlighet med ägardirektiven. Sedan kan jag förstå att enskilda fastighetsägare anser att de borde fått vara med i budgivningen men att fastighetsaffärer görs på det här sättet är varken ovanligt eller olagligt. Det viktigaste är att försäljningen skedde till ett marknadsmässigt pris och det anser jag att Sankt Kors har visat, säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).

Är du orolig för att rätten ska riva upp beslutet?

– Jag kan inte veta exakt hur rätten resonerar, men jag känner mig som sagt trygg med Sankt Kors agerande.

Kommunens yttrande

"Linköpings kommun yrkar i första hand att överklagandet ska avvisas då det överklagade beslutet är ett sådant förberedande beslut som enligt kommunallagen inte kan överklagas. Av bestämmelsen framgår att beslut av en nämnd får överklagas, så länge beslutet inte är av rent förberedande eller verkställande art. Att ks beslutar att ge kommundirektören i uppdrag att bereda ett nämndinitiativ måste anses vara ett sådant förberedande beslut som inte är överklagbart".

Källa: Linköpings kommun.

Karta: Skylten, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!