Ända sedan 2008 har Linköpings kommun planerat att förse området Sandvik, strax norr om sjön Roxen, med kommunalt vatten och avlopp. Med en pumpstation vid Roxenbaden och en sju kilometer lång ledning på sjöbotten är avloppsvattnet tänkt att transporteras till Berg och vidare, via landvägen, till Linköping. Projektet har länge varit infekterat med flera överklaganden och beslut i mark- och miljödomstolen. Ledningen har också hängt samman med en ny detaljplan för området – en detaljplan som nyligen skrotades av kommunen. Kommunen beslutade samtidigt att VA-ledningen trots allt fortfarande ska byggas.
Roxens fiskevårdsområdesförening, med bland andra vice ordförande Lars Christoffersson, har ända från början varit motståndare till en VA-ledning på sjöbotten. Under hösten 2021 överklagade föreningen, och flera andra parter, Lantmäteriets beslut att förlänga kommunens och Tekniska verkens ledningsrätt – alltså rätten att dra VA-ledningen över andra aktörers mark.
Denna överklagan avslogs i maj tidigare i år med hänvisning till de överväganden och beslut som mark- och miljödomstolen redan fattat i frågan genom åren. I synnerhet när VA-ledningen, för tio år sedan, gavs miljötillstånd.
– Ledningen skulle vara en miljöförstöring som är helt ofattbar. Roxen är en grund sjö med ett djup på maximalt sju meter. Under vintrarna blir det issörja ända ned till botten vilket flyttar en boj i sjön trots att den är förankrad med ett betongfundament på 3,5 ton. Den här ledningen skulle inte klara av det utan spricka och gå sönder, säger Roxenföreningens Lars Christoffersson.
Nu, när rätten har gett ledningen grönt ljus, är planen att kommunfullmäktige ska fatta beslut om ett så kallat verksamhetsområde för Sandvik. Mats Johansson, VA-ingenjör på Tekniska verken, förklarar mer:
– Det innebär att kommunfullmäktige (kf) bestämmer att det ska byggas ut en allmän VA-försörjning i området. När det beslutet är fattat får VA-huvudmannen, som är Tekniska verken, i uppdrag att verkställa utbyggnaden.
– Vi kanske kan få ett beslut i kf under 2023, fortsätter han.
Ni ser ingen större risk för utsläpp i Roxen?
– Vi har tidigare beskrivit vilken teknik vi skulle använda för att minimera riskerna för utsläpp. Det handlar om flödesmätare och tryckgivare som stänger ventiler och stänger av pumpen om det skulle gå hål på ledningen, säger Mats Johansson.
– Att kommunen bygger ut VA-systemet till Sandvik är just för att förbättra vattenmiljön i Roxen. I dag finns det enskilda avloppsanläggningar som inte är de bästa.
Roxens fiskevårdsområdesförening har tidigare föreslagit att ledningen skulle anläggas via landvägen och samordnas med byggnationen av en cykelväg till Sandvik.
– Det är en kostnadsfråga. Att bygga utmed vägen är mycket dyrare än sjöledningarna. Jag skulle bedöma att det skulle kräva två-tre pumpstationer istället för en, säger Mats Johansson.
Om det finns kommunalt VA i Sandvik, måste fastighetsägarna ansluta sig?
– Man måste inte ansluta sig men däremot är vattentjänstlagen sådan att de måste betala anslutningsavgiften. Normaltaxan i dag är runt 120 000–130 000 kronor.
Roxens fiskevårdsområdesförening kommer att fortsätta strida mot ledningen.
– Vi kommer naturligtvis att överklaga beslutet i kf. Vi kommer inte att ge oss. Vi har alla vattenägare med oss i den här frågan, säger Lars Christoffersson.