Domstol stoppar detaljplanen vid Roxen

Detaljplanen för Roxenbaden och Sandvik upphävs av mark- och miljödomstolen. På punkt efter punkt underkänner domstolen kommunens arbete.

"Vi vill slippa bredda vägarna, men de flesta i vår förening vill ha kommunalt avlopp". Det säger Leif Riddarsporre, ordförande i Roxenbaden-Korsviks vägförening.

"Vi vill slippa bredda vägarna, men de flesta i vår förening vill ha kommunalt avlopp". Det säger Leif Riddarsporre, ordförande i Roxenbaden-Korsviks vägförening.

Foto: Åke Alvin/arkiv

Linköping2021-06-29 18:00

Kommunen började arbeta med detaljplanen för området vid Roxens norra strand redan 2008. Arbetet var vilande i några år, men återupptogs och i december 2019 antogs planen. Tanken var att dra in kommunalt VA och samtidigt styra hur området ska utvecklas i framtiden.

Detaljplanen stötte på hårt motstånd bland de boende. Två samfällighetsföreningar och 33 privatpersoner överklagade planen. Nu – 1,5 år senare – har domen fallit. Domstolen anser att "detaljplanen strider mot flera rättsregler och att det därmed finns skäl att upphäva detaljplanen i sin helhet".

 Leif Riddarsporre, ordförande i Roxenbaden-Korsviks vägförening, välkomnar beslutet:

– Domen gick helt vår väg. Man undrar ju vad vi har för tjänstemän som sitter och gör en detaljplan som är rättsvidrig.

I området finns cirka 170 hus, varav ett 50-tal omvandlats till permanentbostäder. Detaljplanen var tänkt att tillåta ett 60-tal nya hus och att många befintliga byggs ut. Samtidigt skulle vägarna breddas och alla fastigheter anslutas till kommunalt avlopp, via en sjöledning till Berg.

Flera av dem som överklagade ansåg att detaljplanen skulle innebära en alltför kraftig förvandling av området. De vände sig också mot att samfälligheterna ålades att bekosta en vägbreddning, som de anser är onödig. Samfälligheterna skulle dessutom behöva köpa in privat mark och sköta den som allmän naturmark.

Domstolen räknar upp fem skäl till beslutet att upphäva detaljplanen: 

* Frågan om strandskydd har inte utretts tillräckligt.

* Kommunens skäl att överlåta huvudmannaskapet för allmän platsmark till samfälligheterna är inte godtagbara.

* Kostnaderna för att överföra privat mark till allmän platsmark riskerar att drabba enskilda på ett oöverskådligt sätt.

* Plankarta och planbeskrivning innehåller flera fel.

* Möjligheterna till avstyckning försämrades för en fastighetsägare efter att planen ställts ut. Detta utan att fastighetsägaren gavs möjlighet att yttra sig, vilket strider mot lagen.

Kommunen har möjlighet att överklaga domstolens beslut till mark- och miljööverdomstolen.

– Vi vet ännu inte om vi kommer att göra det. Nu ska vi först värdera domskälen. Vi tycker oss se att det finns en viss osäkerhet i vad domstolen menar. Vi har sett domar på andra håll, där liknande saker som vi försökt få igenom har hållit, säger Alisa Basic, chef för kommunens plankontor.  

Vad kan ni göra om domen står fast?

– Ett alternativ är att ta om vissa delar i detaljplaneprocessen och rätta till det som domstolen påpekar. Då blir huvudmannaskapet den stora frågan. Ska kommunen ta över det blir det ett fullmäktigeärende, för det är ett så stort ekonomiskt åtagande. Ett annat alternativ är förstås att låta saker vara precis som de är idag.

En fråga är vad som händer med den planerade VA-utbyggnaden om detaljplanen stoppas. Många i området har sett fram emot att få kommunalt VA, medan andra vill slippa på grund av den kostnad det medför. Att dra en avloppsledning på Roxens botten har mött protester, bland annat från fiskevårdsområdesföreningen.

– Om domen står fast är vår bedömning att utbyggnaden – inklusive sjöledningen – blir fördröjd. Utan en detaljplan behövs ett beslut i kommunfullmäktige, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken.

Är det viktigt att bygga ut kommunalt VA här?

– Ja, när vi studerade behovet i kommunen så kom Roxenbaden allra överst på listan.

Detta innehöll planen

Alla fastigheter ansluts till kommunalt avlopp.

Utökad byggrätt och möjligheter att stycka av tomter.

Elva villatomter samt plats för en förskola på kommunal mark.

Sandviks camping får byggas ut med 15 nya stugor.  

Många äldre hus får olika former av skyddsbestämmelser för att bevara områdets karaktär.

Vägarna i området ska breddas, något som områdets samfälligheter själva måste bekosta.

Ett antal naturområden, som i dag är privat mark, ska bli allmän mark. Även det ska samfälligheterna bekosta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!