Avloppsledningen är tänkt att gå mellan Berg och Sandvik för att kunna ansluta cirka 200 fastigheter i Roxenbaden till det kommunala VA-nätet.
Roxens Fiskevårdsområdesförening anser att ledningen borde dras på land.
– Att lägga den i sjön är en katastrof. Ett miljöbrott. Vi tycker att man i stället ska bygga en cykelväg längs Stjärnorpsvägen och gräva ner ledningen där, säger föreningens vice ordförande Lars Christofferson.
Vatten- och avloppsledningar mellan Berg och Sandvik började planeras redan 2008. Tekniska verken beslutade då att lägga dem på Roxens botten. Sjöledningar skulle, enligt 2008 års beräkningar, kosta tolv miljoner kronor medan en ledning på land skulle gå på det dubbla.
Debatten blev livlig, men 2012 fick Tekniska verken efter överklaganden till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, tillstånd att lägga ledningarna i sjön.
Därefter hände inte mycket. Arbetet med en ny detaljplan för Roxenbaden och Sandvik låg nere i flera år och Tekniska verken har avvaktat i väntan på en färdig detaljplan.
– Vi har levt i förvissningen att tanken på en avloppsledning i sjön var död, säger Lars Christofferson.
Men detaljplanearbetet väcktes till liv igen och i december 2019 antogs detaljplanen. Den har dock överklagats till mark- och miljödomstolen i Växjö, som räknar med att fatta beslut under hösten. I samma domstol ligger en ansökan om ett förlängt tillstånd för sjöledningen. Det gamla gällde bara i tio år och Tekniska verken räknar inte med att hinna med arbetet i tid.
Det fiskevårdsområdesföreningen framför allt är orolig för är att ledningen ska gå sönder och avloppet rinna ut i Roxen, nära känsliga Natura 2000-områden.
– Det funkar kanske i en djup sjö, men Roxen är grund. Det är inte en fråga om om, utan när den kommer att gå sönder, säger Anders Nilsson, Roxens enda yrkesfiskare och ordförande i fiskevårdsområdesföreningen.
Anders Nilsson tar oss med på en båttur och berättar om isens krafter i den grunda sjön.
– Därute ligger en boj som ska visa var Göta och Kinda kanal möts. Den har ett betongfundament på 3,5 ton, men det hjälper inte. Nu har isen flyttat den 3 kilometer. Jag har flera gånger, med hjälp av brandförsvarets båt, hämtat bojen inne i vikarna och den har gjort en djup fåra i botten, genom området där ledningen är tänkt att gå.
De många fritidsbåtarnas ankare är ett annat hot mot en sjöledning, Anders egna fiskeredskap ett tredje.
– Jag fiskar ål med bottengarn, ål som vi transporterar ut till Östersjön för att de ska ta sig levande förbi kraftverken. Garnen sitter med kraftiga bottenankare som lätt skulle knäcka en ledning om de börjar driva. Jag kommer att kräva skriftligt på att jag inte är ansvarig om det skulle hända, säger han.
Anna Lövsén är affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken. Hon pekar på att de utomstående experter som Tekniska verken anlitat godkänt sjöledningen, liksom mark- och miljödomstolen samt mark- och miljööverdomstolen.
– Då får vi lita på det – och vi har ju sjöledningar på flera andra håll i kommunen. Om vi väljer en dyrare dragning på land blir det Roxenbadens fastighetsägare som får ta extrakostnaden. Vi ska enligt lag ta ut särtaxa om kostnaden för anslutning av ett område väsentligen överskrider normal kostnad, säger hon.
Fiskare Anders Nilsson ger inte mycket för experternas godkännanden.
– De har inte ens varit ute på sjön! Roxen är unik på många sätt. Det är en grund, känslig slättsjö. Det pratas så mycket om miljö och om att skydda naturen. Här gör man precis tvärtom. Jag begriper det inte, säger han.
Anna Lövsén menar att det inte finns någon större anledning till oro för läckage från avloppsledningen. Kontinuerlig tryck- och flödesmätning gör att läckor upptäcks direkt.
– Då stoppas pumpen och spillvattnet lagras i ett magasin i Sandvik. Därifrån får man köra tankbil till stan tills ledningen är lagad, berättar hon.
Om ledningen skulle gå rakt av kan upp till 330 kubikmeter avloppsvatten rinna ut i Roxen – men inte ens det vore en miljökatastrof, enligt Lövsén.
– Det är en mycket liten mängd i förhållande till den totala näringsbelastningen i sjön. 330 kubikmeter orenat avloppsvatten innehåller ungefär 1,7 kg fosfor och 17 kg kväve. Som en jämförelse innehöll i fjol det renade avloppsvattnet som släpptes ut från Nykvarnsverket 7 kg fosfor och 359 kg kväve per dygn.