Flera skolförslag skrotas i nya rapporten

För tre år sedan presenterade utbildningsförvaltningen 14 förslag på nya högstadie- och gymnasieskolor i Linköping. Nu, efter ett stort omtag, skrotas flera av skolplanerna.

Kommunens utredning "Skola 2035" är klar, och flera av de initiala skolförslagen skrotas. "Demografin har ganska kraftigt förändrats", säger utredaren Tor Andersson.

Kommunens utredning "Skola 2035" är klar, och flera av de initiala skolförslagen skrotas. "Demografin har ganska kraftigt förändrats", säger utredaren Tor Andersson.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-05-26 17:00

Det var proppfullt i Linköpings skolor. Nya enheter och skolplatser behövde skapas. I ljuset av detta initierades en utredning år 2019 som fick namnet "Skola 2035". En första fas innehöll befolkningsprognoser och en nulägesbeskrivning. Fas två resulterade i 14 konkreta förslag på nya högstadie- och gymnasieskolor.

Det handlade om byggnationen av Kungsbergsskolans högstadium, om nya högstadieplatser på Ekholmsskolan och Ånestadsskolan och om en helt ny gymnasieskola på Stångebro. Skolor i Övre Vasastaden, Vallastaden, Mjärdevi och Djurgården föreslogs också. Då var Ostlänkens dragning oklar.

undefined
Barn- och ungdomsnämnden och ordförande Elias Aguirre (S) tog del av rapportens resultat under torsdagen.

En hel del har hänt sedan dess och i oktober 2022 fick förvaltningen i uppdrag att se över förslagen en gång till. Nu är översynen klar och flera förslag skrotas.

– Demografin har ganska kraftigt förändrats sedan hösten 2019 och våren 2020, då vi tog fram de här förslagen. Barn- och elevantalet har minskat, framförallt i förskolan, men det renderar i att även grundskolan kommer att ha en stor minskning framöver, säger kommunens utredare Tor Andersson och fortsätter:

– Då trodde vi att vi inte riktigt skulle få plats i skolorna. Nu är läget något helt annat men det är ändå bra att vi har utrett och fått en samlad bild av behovet.

undefined
Förslaget att göra Ånestadsskolan till ett högstadium är inte längre aktuellt. Istället förordar utbildningsförvaltningen ett annat alternativ.

Några av de förslag som skrotas helt är en ny gymnasieskola på Stångebro, en ny högstadieskola i västra Vallastaden, ett nytt högstadium och gymnasium i Ånestadsstallet, en ny satellitskola för yrkesprogram i Tornby och en ny högstadieskola i Djurgården. Förslaget om att flytta F-6-klasserna från Ånestadsskolan till förmån för nya högstadieplatser, vilket gjorde många upprörda, är inte heller aktuellt. Här förordar utbildningsförvaltningen istället, om behov uppstår, att Ekholmsskolan byggs ut på befintlig tomt.

– När det gäller grundskolorna föreslår vi i princip ingenting här och nu med tanke på läget och att nämnden nyligen tagit beslut om att avveckla skolor. De kommande åren ser vi inget behov av byggnationer, säger Tor Andersson.

– Med tanke på elev- och barnutvecklingen lär det bli stiltje ett tag.

undefined
Utbildningsförvaltningen ser det som möjligt att bygga ut Ekholmsskolan och skapa fler högstadieplatser när behov finns.

Det finns trots allt förslag som fortfarande bedöms vara aktuella. Ett av dessa är en utbyggnad av Katedralskolan. Här är detaljplanearbetet påbörjat och kommunala Lejonfastigheter vill utreda förutsättningarna för byggnationen. Planstart beräknas till 2024.

– Det finns en jättegammal ritning på ytterligare en flygelbyggnad som inte blivit av. I dag bedrivs verksamheten i flera gula paviljonger och ambitionen är naturligtvis att få bort dem, säger Tor Andersson.

Ett annat förslag som fortsatt förordas är en så kallad satellitskola på Kallerstad gård, ämnad för ytkrävande yrkesprogram. I dag har Anders Ljungstedts gymnasium (ALG) en flygteknikutbildning på Malmen. Här är önskemålet att utbildningen flyttas till annan plats.

De nya beskeden kring Ostlänkens dragning har också gjort att ett helt nytt förslag tagits fram – nämligen framtiden för just nämnda Anders Ljungstedts gymnasium. "Eftersom korridoren för Ostlänken nu har fått en annan lokalisering längre norrut skulle ALG kunna behålla sin nuvarande plats tills vidare. Nuvarande planeringsförutsättning för gymnasieskolan och utbildningsförvaltningen är att den finns kvar under de närmaste 20 åren", står det i skolrapporten.

undefined
En tillbyggnation av anrika Katedralskolan är på gång. Enligt utredaren Tor Andersson kan planarbetet starta under 2024.

På barn- och ungdomsnämndens och bildningsnämndens sammanträden i veckan presenterades de nya förslagen vilket innebär att uppföljningen av utredningen "Skola 2035" är helt färdig. Nu ligger slutsatserna till grund för de nya lokalförsörjningsplaner som kommunen ska ta fram till hösten.

– Nämnderna tar fram en lokalförsörjningsplaner en gång om året och då brukar man redogöra för hur behoven ser ut tio år framåt, säger Tor Andersson.

– Jag tycker att vi har bra koll på läget och en plan för hur vi kan expandera om behovet skulle öka, fortsätter han.

Utredningen kommenterades av nämndernas ledamöter.

– Det här arbetet har följt oss under en period då det har hänt en hel del. När vi började att kolla på det här gjorde vi det ur ett expansionsperspektiv. Nu är det mer tillbakabackat. Vi har provtryckt en del platser och det är värdefullt att utröna var det är vettigt och mindre vettigt att göra saker framöver. En del har ju också genomförts, sa barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) och syftade bland annat till det nya idrottsgymnasiet vid Birgittaskolan som var ett av utredningens initiala förslag.

Mer om utredningen

Utredningen "Skola 2035" tog initialt fram 14 alternativ fördelade mellan tidsintervallerna 2020-2025, 2020-2030 och 2020-2035. Det utredningen har tagit ställning till under revideringen av förslagen är om förslagen fortsatt är relevanta utifrån den nya befolkningsprognosen för tiden fram till 2035 samt om andra förutsättningar kan ha ändrats som påverkar. Dessa tre förslag föreslås utredas och är fortsatt aktuella: Satellitskola vid Kallerstad gård, utbyggnad av Katedralskolan, ALG:s framtid.

Karta: Katedralskolan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!