Vändningen: Kungsbergsskolan blir större - igen

De politiska turerna kring bygget av Nya Kungsbergsskolan går vidare. Nu ändrar sig ledande borgerliga skolpolitiker igen och vill att skolan ska bli större, inte för som beslutat 750 elever utan för 975.

Erik Östman (M) och Åsa Wennergren (L) går fram med ett förslag att på nytt förstora den Nya Kungsbergsskolan, nu till 975 elevplatser.

Erik Östman (M) och Åsa Wennergren (L) går fram med ett förslag att på nytt förstora den Nya Kungsbergsskolan, nu till 975 elevplatser.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2020-08-20 14:10

Den utredning som utbildningsförvaltningen har gjort angående behovet av skolplatser i Linköping fram till år 2035 slår fast att fler platser än vad som tidigare sagts behövs när Kungsbergsskolan ska byggas om till Nya Kungsbergsskolan.

Ledningen för barn- och ungdomsnämnden tar fasta på förslaget att skolan byggs för 975 elever och har kallat till extra nämndmöte 2 september för att avhandla frågan.

Utredningen har tydligt pekat på behovet av fler skolplatser, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Behövde ni en utredning för att konstatera att det behövs fler skolplatser? Det är väl känt sedan länge att Linköpings skolor är trånga?

– Det var faktiskt inte riktigt klart hur många platser som behövdes, säger Erik Östman.

Hur Kungsbergsskolan ska bli Nya Kungsbergsskolan har varit en politisk fråga i tiotalet år. Det började med planer på en skola för 1 800 elever på grundskole- och gymnasienivå, i ett förslag från dåvarande styrande partier Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. En arkitekttävling utlystes där förslaget ”Laterna Magica”, med en intrikat fasad korades till vinnare 2017. Sedan klev Liberalerna av förslaget med motiveringen att man inte vill ha stora skolor där elever riskerar att bli anonyma, vilket enligt partiet kan leda till sämre studiemiljö och sociala problem.

I en ny uppgörelse över blockgränserna våren 2018 tog Socialdemokraterna och Moderaterna över frågan och fattade beslut om att Nya Kungsbergsskolan skulle ha 900 högstadieelever.

På våren 2019 ändrades förutsättningarna igen då Moderaterna backade från uppgörelsen med S och istället beslutades att Nya Kungsbergsskolan skulle ha 775 elever, och den yta som blev över skulle hysa hotell- och kontorsverksamhet.

Fortfarande ligger kritik och träta mellan partierna nära ytan. När Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, och Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, på torsdagen presenterade att de nu går fram med förslaget om en Nya Kungsbergsskolan tillbaka på nivån 975 elever, uttryckte båda kritik mot tidigare styre som enligt dem låtit arkitekter i en tävling 2017 ta hand om frågan om vad skolan skulle vara, istället för att själva utreda och slå fast vad som behövdes.

– Nu är en utredning gjord och ett tydligt uppdrag kan lämnas till Lejonfastigheter så att skolbygget kan starta, hävdar Erik Östman.

Vad tycker ni själva om hur ni politiskt har skött den här frågan?

– Jag tycker att politiken kan vara självkritisk för att tidigare styren inte klarade att sätta ned foten. Skolan hade nog kunnat stå färdig flera år tidigare om man gjort det. Men det här var i en annan tid, det fanns väldigt mycket pengar i kommunen då, säger Erik Östman.

– Det blev som ett prestigeprojekt. När man går ut med sådana där projekttävlingar, då blir det så, säger Åsa Wennergren.

Den Nya Kungsbergsskolan ska enligt det borgerliga förslaget bestå av två skolenheter under varsin rektor. Det, hävdar Åsa Wennergren, innebär att Liberalerna får igenom sitt krav på mindre skolenheter.

– Därför kan vi tänka oss att gå vidare med det här förslaget.

Men tror du att det kommer att göra så stor skillnad, elever kommer väl ändå ha känslan av att de går på en skola med 975 elever?

– Det beror på hur man organiserar verksamheten i skolan, säger hon.

Utredningen "Skola 2035"

Utredningen med titeln "Skola 2035" är en inventering av befintliga skolor och platser där skolor skulle kunna byggas, så att trängseln på Linköpings förskolor, grund- och gymnasieskolor kan lätta. Den listar platser där skolor skulle kunna byggas till eller byggas nya relativt snabbt, och alternativ som kräver mer tid. I förslaget som M och L nu lägger om Kungsbergsskolan finns inga gymnasieplatser med. Liberalerna vill att en ny gymnasieskola byggs på Stångebro, vilket nämns i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!