Skattebetalarna får stå för velandet i skolfrågan

Hur kan en kommun räkna så fel? Starta en skola för att sedan lägga ner den efter två terminer.

Turerna kring Kungsbergsskolan har varit många och just när många hoppades på att skolans problem var lösta i och med flytten till ALG, så kom beskedet om nedläggning. Elias Aguirre (S) är barn- och ungdomsnämndens ordförande och Paul Håkansson är kommundirektör.

Turerna kring Kungsbergsskolan har varit många och just när många hoppades på att skolans problem var lösta i och med flytten till ALG, så kom beskedet om nedläggning. Elias Aguirre (S) är barn- och ungdomsnämndens ordförande och Paul Håkansson är kommundirektör.

Foto: Corren

Linköping2023-02-16 05:00

Den frågan har många ställt sig sedan beskedet om att avveckla Kungsbergsskolan högstadieklasser från Anders Ljungstedts gymnasium kom för en tid sedan.

Själva beslutet ska tas vid barn- och ungdomsnämndens februarimöte.

– Ska man skylla på någon så är det på SCB. Det är deras prognoser för befolkningsutveckling som Linköping bygger sina prognoser på. 

Det säger kommundirektör Paul Håkansson.

Prognoserna för Linköpings del har visat på ett tillskott av 2 500 personer per år genom inflyttning från andra delar av landet eller från andra länder.

– Det som hänt nu är att 2022 levererar en kraftigt sänkt prognos och det beror framför allt på att flyktingmottagandet och invandringen i Sverige är nere i nästan ingenting.

Han förstår kritiken mot kommunens planering och anser själv att det är dåligt när prognosen svajar på det sätt som nu hänt.

– Så sent som för tre år gjorde bedömningen att om utvecklingen höll i sig så skulle det inte finnas plats för alla elever i Linköpings högstadieskolor. Vi var på väg in i en situation med överbeläggningar och det var i den situationen som beslutet om Nya Kungsbergsskolan togs.

I februari 2021 kom beskedet att Kungsbergsskolan skulle starta sin skolorganisation fyra år tidigare än planerat. Detta för att på kort sikt lösa det akuta behovet av högstadieplatser, sa dåvarande ordförande för Barn- och ungdomsnämnden (BUN), Erik Östman (M) då.

Kort sikt blev det onekligen. I augusti 2022 flyttade organisationen in på ALG och några månader senare kom beskedet att planerna på att bygga Nya Kungsbergsskolan skulle läggas på is.

Det beskedet kan ha varit dödsstöten för skolan. Lärare sökte sig därifrån och få elever valde skolan i skolvalet.

undefined
Kungsbergsskolan – en bild med några år på nacken. När den togs i bruk hösten 1949 kallade Corren den för Linköpings vackraste skolbyggnad.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre säger att det är tråkigt att Kungsbergsskolans högstadium försvinner, men upprepar också det som tidigare sagts att kommunen hellre satsar på personal än tomma lokaler.

Hade situationen varit en annan om intresset för skolan varit större?

– Svårt att säga, men det är klart att beslutet har påverkats av att några ur personalen slutat och att elevintresset är litet.

Skolplaneringen i Linköping utgår från dokumentet Skola 2035. Den visade på ett behov av fler högstadieplatser redan 2021 med ett ökande behov fram till en topp 2027. I det sammanhanget togs beslutet om Nya Kungsbergsskolan och fler platser skapades i paviljonger i Ekholmsskolan. Men prognoserna nu pekar på att det kan räcka med att öka antalet platser på kommunens befintliga högstadieskolor och det i är i ljuset av detta som nu Kungsbergsskolans högstadium på ALG försvinner. 

Det fria skolvalet är en annan faktor som också påverkar antalet högstadieplatser, enligt Paul Håkansson.

I dag är trenden att elever väljer skolor i centrala lägen. Det här skulle kunna göra det svårare för högstadieskolor, som ligger lite mer utanför stan.

– En viktig fråga att ta tag i för politiken, säger han.

Velandet fram och tillbaka när det gäller Kungsbergsskolan har inte varit gratis för skattebetalarna.

Är det pengar rakt ner i vasken?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det har kostat i anpassningar, men vi behöver lokalerna  och det ska vi återkomma till under året. Det finns verksamheter inom skolan som saknar lokaler i dag, säger Elias Aguirre (S).

Paul Håkanssons uppfattning är liknande.

– Självklart har det kostat. Men den kostnaden är mycket lägre än att stå med en outnyttjad ny skola som kostar en miljard.

Nya Kungsbergsskolan

Kungsbergsskolans vara har föregåtts av flera års debatterande bland kommunens politiker. När idén först presenterades 2016 gällde det en skola för cirka 1 600 elever. Skolan skulle stå klar 2022.

I dag ger detaljplanen utrymme för en högstadieskola för 900 elever och en särskola för 75. Därtill finns 17 000 kvm. Oklar användning ännu. Det skulle kunna bli kontor, hotell och handel. 

Detaljplanen tillåter också en gymnasieskola med plats för 600 elever.

Den gamla Kungsbergsskolan ska rivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!