Kommunen betalar av 5,5 miljarder kronor
På grund av förändringar i lagstiftningen, men också ett försämrat ränteläge, behöver Linköpings kommun minska sina lån. För nära 15 år sedan gjordes en intern affär där Stadshus AB köpte de kommunala bolagen, bland annat Tekniska verken, av Linköpings kommun. För att göra detta togs ett lån på cirka 5,5 miljarder kronor – pengar som kommunen använde till finansiella placeringar. Upplägget har, enligt kommunstyrelsens (ks) ordförande Niklas Borg (M), gynnat kommunkoncernens ekonomi genom åren och tillgångarna har ökat med cirka 2,5 miljarder kronor – men nu behövs en förändring.
Vad innebär det för Linköpingsborna?
– Att vi anpassar oss till verkligheten och vilka lagar och regler som gäller framåt. Vi säkerställer att vi kan använda resurserna till välfärden, säger Niklas Borg och fortsätter:
– Vi har haft ett extremt lågt ränteläge under lång tid men bedömningen nu är att ränteläget hyfsat varaktigt kommer att vara på en betydligt högre nivå. Det gör att den här modellen inte håller.
30 miljoner fördelas till verksamheterna
Som vi tidigare har rapporterat går Socialdemokraterna och Moderaterna samman för att i slutet av året fördela över 30 miljoner kronor till kommunens verksamheter. Pengarna ska användas till engångssatsningar i form av till exempel inköp av läromedel, biblioteksböcker och arbetskläder inom förskolan och äldreomsorgen. Vid ks-sammanträdet påpekade Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes att pengarna också borde användas till solskydd på kommunens förskolor.
– Barnen riskerar att bränna sig och kan inte vara ute. Vi tycker att det ska prioriteras, sa hon.
Svaret från S och M är att det visserligen finns ett behov av solskydd men att den frågan får hanteras längre fram.
LHC-hyran och köpet av Saab arena
Nu står det helt klart att kommunen, den 1 december, köper fastigheten där Saab Arena ingår för 150 miljoner kronor från det egna bolaget Lejonfastigheter. Detta gör bland annat att lånen blir billigare för kommunen och att man kan arbeta med andra avskrivningstider. En följd av detta är att hyran för LHC och Visit Linköping minskar.
Hyran på Rosendalsskolan
Kommunen tecknar ett nytt hyresavtal på 20 år med Lejonfastigheter för Rosendalsskolan i Skäggetorp. Skolan är i stort behov av modernisering och har under en tid haft problem med arbetsmiljön. Den nya hyresnivån höjs från cirka 5,7 miljoner kronor om året till 7,9 miljoner kronor – detta för att lokalerna ska byggas om och renoveras. En anledning till ombyggnationen är också nedläggningen av Skäggetorpsskolans högstadium och omorganisationen av Skäggetorpsskolorna.
Nya pengar till kultur- och fritidsnämnden
Även kultur- och fritidsnämnden får miljontillskott under slutet av året, närmare bestämt 1,5 miljon kronor. Anledningen är att nämnden ska kunna teckna så kallade idéburna offentliga partnerskap (IOP), alltså överenskommelser med civilsamhället, med syfte att skapa samhällsnyttiga aktiviteter.
– Vi tycker att det är ett bra verktyg för att engagera civilsamhället. Det kommer att finnas ytterligare tillskott i vår budget för 2023 men de här pengarna innebär att nämnden kan teckna avtal på en gång, säger Niklas Borg (M).