Nya styret går samman – fördelar 30 miljoner kronor

Kommunens verksamheter i Linköping får ta på sig spenderarbyxorna. Innan årsskiftet ska över 30 miljoner kronor användas till engångssatsningar. Bland annat i form av läromedel.

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde går Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) samman trots att deras nya styre ännu inte har tillträtt. Över 30 miljoner kronor fördelas som en engångssatsning mellan kommunens nämnder.

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde går Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) samman trots att deras nya styre ännu inte har tillträtt. Över 30 miljoner kronor fördelas som en engångssatsning mellan kommunens nämnder.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-14 20:00

I varje budget, för varje år, placerar kommunen pengar i något som kallas "kommunstyrelsens resursmedel" – en pott med pengar som kan användas vid oförutsedda händelser. Under 2021, på grund av coronapandemin, användes till exempel ett antal miljoner för att stärka arbetsmiljöarbetet inom vård- och omsorgsverksamheterna.

undefined
Moderaterna och Socialdemokraterna har en majoritet i kommunstyrelsen, även om deras nya styre inte tillträder förrän vid årsskiftet. Än så länge är Niklas Borg (M) ordförande. Kristina Edlund (S) kommer att ta över.

Nu är det kommunens tillträdande styre, med Socialdemokraterna och Moderaterna, som ligger bakom satsningen. Partierna har, trots att det fortfarande är alliansen som styr, en majoritet i kommunstyrelsen. Under tisdagen kommer partierna därför att fördela 31,5 miljoner kronor mellan fyra av kommunens nämnder. Barn- och ungdomsnämnden får mest – 18 000 000 kronor  som ska användas för inköp av läromedel men också en höjd standard på arbetskläder inom förskolan. Social- och omsorgsnämnden får i sin tur 10 500 000 kronor för arbetskläder men också så kallade "förbrukningsinventarier" i äldreomsorgens inne- och utemiljöer.

undefined
Förutom att biblioteken ska köpa in nya böcker får grundskolorna möjlighet att köpa in nya läromedel. "För mig är det viktigt att vi prioriterar kärnverksamheterna. Just läsfrämjande insatser för unga är något vi moderater har lyft sedan länge", säger Niklas Borg (M) i en kommentar.

Pengarna ska användas av förvaltningarna innan årsskiftet.

– Det är klart att vi har försökt att säkerställa att de hinner med att göra inköpen under det här året och det är den signalen som vi har fått av tjänstepersonerna, säger Kristina Edlund (S) som tillträder som kommunstyrelsens (ks) ordförande efter årsskiftet.

– Kommunen har haft stora överskott under många år så nu ser vi till att pengarna får verkan ute i verksamheterna. Det här är bra satsningar som vi kan ge Linköpingsborna, fortsätter hon.

undefined
"Högre kvalitet på arbetskläder är inte det enda som behövs, men det är en första satsning som vi kan få på plats ganska fort. Det är viktigt att anställda inom välfärden märker av förbättringar i vardagen", säger Kristina Edlund (S) om miljonerna på arbetskläder.

Om resursmedlen inte hade använts innan årsskiftet hade de istället påverkat kommunens resultat. I delårsrapporten var kommunens prognostiserade resultat, för 2022, minus 588 000 000 kronor.

– Det stora negativa resultatet som vi har handlar om marknadsvärderingen på våra finansiella placeringar som numera behöver göras varje månad – men det blir vare sig vinst eller förlust förrän vi realiserar tillgångarna, säger den nuvarande ks-ordföranden Niklas Borg (M).

Hade det inte varit klokt att använda resursmedlen till resultatet?

– Vi har givetvis gjort avvägningar men eftersom kommunens verksamheter går mot ett ganska stort överskott, uppemot 300 miljoner kronor, så tycker vi att det är högst rimligt att använda cirka tio procent av överskottet för insatser som stärker kvalitén för medarbetare och minskar våra kostnader nästa år då läget förväntas bli tuffare.

Mer om engångssatsningen

Här är medlen som fördelas:

Barn- och ungdomsnämnden, 18 miljoner kronor, läromedel och arbetskläder.

Kultur- och fritidsnämnden, 2 000 000 kronor, stöd till föreningsdrivna anläggningar samt inköp av böcker till biblioteken.

Social- och omsorgsnämnden, 10 500 000 kronor, social och fysisk stimulans för äldre i inne- och utemiljöerna samt arbetskläder och förbrukningsinventarier.

Arbetsmarknadsnämnden, 1 000 000 kronor, en satsning på digitalt stöd i mottagandet av nyanlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!