Ungdomar efter hård A-traktordebatt: "Alla döms"

Ungdomar med A-traktor ska läxas upp med knogjärn, föräldrar anmälas till soc. Tonläget har varit högt i kommentarsfälten mot tonåringar i Ljungsbro som står i fokus för sommarens stök och konflikter med boende.
"Man blir arg på att alla döms", säger en av 16-åringarna med A-traktor.

Ungdomar som uppehållit sig på parkeringen vid Jakobslundsvägen i Ljungsbro i sommar vill dela med sig av sin bild av hur det är att vara 15-16 år och umgås kring A-traktorer. Viktor Berglund, Hugo Franzén, Elsa Nyander och Hugo Sörsjö menar att de ofta får utstå hat och hot på vägarna - och efter artiklarna från Ljungsbro har det blivit ännu värre.

Ungdomar som uppehållit sig på parkeringen vid Jakobslundsvägen i Ljungsbro i sommar vill dela med sig av sin bild av hur det är att vara 15-16 år och umgås kring A-traktorer. Viktor Berglund, Hugo Franzén, Elsa Nyander och Hugo Sörsjö menar att de ofta får utstå hat och hot på vägarna - och efter artiklarna från Ljungsbro har det blivit ännu värre.

Foto: Julia Djerf

Linköping2023-09-21 17:00

– De måste ju fatta att ungdomar blir triggade av att någon är arg och skriker. Då vill ju alla komma dit istället. Ungdomar funkar så, säger en av killarna vi möter utanför Hemköp i Ljungsbro.

Det börjar skymma och strålkastarna från A-traktorerna kastar allt starkare ljus över parkeringen ju längre kvällen lider. 

Fler och fler kompisar ansluter, några med A-traktor, någon på moped. Kompisarna delar på chips med tacosmak, kexchoklad och alkoholfri päroncider på petflaska. De senaste dagarna har ungdomars närvaro vid Jakobslundsvägen debatterats flitigt – inte sällan aggressivt och uppläxande.

– Fler har ju ögonen på oss nu när vi åker, vi får blickar som säger "Vad fan gör de?". Det var ju nån som skrev att vi bara var några ungjävlar och att man skulle gå ut med knogjärn och läxa upp oss, säger Hugo Franzén.

Han och hans kompisar vill gärna dela med sig av hur de ser på sommaren. De har en något annan bild.

– Det är inte så kul att höra att vi är idioter, man känner sig ju inte trygg liksom. Men samtidigt har man vant sig lite, det har hänt så mycket det senaste året, säger Elsa Nyander.

I fokus för den senaste veckans hårda debatt står en stökig sommar med hög musik och vandalisering. Boende har känt sig störda och trakasserade av ungdomar i månader, vilket fått grannar att larma polis och kommun över 120 gånger sen i maj.

De som bor i området hävdar att man har försökt att prata med ungdomarna på en sansat sätt, men då det inte fungerat har konfrontationerna blivit alltmer infekterade. I filmer har vi tidigare visat hur parterna mötts – på en video rycker en kille loss en registreringsskylt på en A-traktor för att undkomma att bli filmad då fordonen på platsen spelat hög musik. På en annan video sparkar en kille på en gatlykta så att den svartnar. Videosekvenserna har visats över 68 000 gånger på Tiktok. 

undefined
Elsa Nyander tycker att polisens prioriteringar i Ljungsbro är lite skeva. "Jag tycker det är fel att de tar fler för att spela hög musik än de som håller på med droger", säger hon. Med på bilden är också Hugo Sörsjö, Hugo Franzén och Viktor Berglund.

Kompisarna Hugo Franzén, Elsa Nyander och Viktor Berglund söker själva upp oss för att prata om allt som har hänt. 

– Hade jag bott här så hade jag också tröttnat, säger Hugo. Men alltså, vi som bor i Ljungsbro, vi sköter oss...alltså hyfsat ändå. De som kommer från andra ställen vet ju inte vilka som brukar komma ut och säga till oss, så vissa brukar ju hålla på...

Viktor håller med.

– De som inte bor här tänker ju att det är skit samma liksom. De får ingen skit.

Men enligt polisen så är det ju även Ljungsbroungdomar som stökar?

De skruvar på sig lite.

– Jo, det är det också. Vissa bråkar..., säger Hugo.

– Men de som inte sköter sig kommer inte att vilja prata med er. Vissa kan bete sig som rövhål – att förstöra och sånt är ju bara onödigt. Varför kan man inte bara stå och hänga och prata liksom? Nu blir det att alla med A-traktor dras över en kam.

Att sommaren har varit speciell håller kompisarna med om. Men de känner sig ibland oskyldigt anklagade och menar att de fått klä skott för saker som andra har gjort. Ibland kan det röra sig om missuppfattningar som har gett syre till en konfrontation.

undefined
Ungdomar som uppehållit sig på parkeringen vid Jakobslundsvägen i Ljungsbro i sommar vill dela med sig av sin bild av hur det är att vara 15-16 år och umgås kring A-traktorer. Viktor Berglund, Hugo Franzén, Elsa Nyander och Hugo Sörsjö menar att de ofta får utstå hat och hot på vägarna - och efter artiklarna från Ljungsbro har det blivit ännu värre.

Ljungsbrobon Roland Larsson stannar till vid parkeringen på sin cykel. Han bor lite längre ner på gatan och har följt diskussionerna, men säger att han förstår att de vill spela musik och umgås.

– Men visst kan det bli lite mycket dunka-dunka ibland, säger han.

– En gång åkte en A-traktor förbi mig med nedvevad ruta, en kille stack ut rumpan.

Ungdomarna skrattar och Roland också.

– Jag bryr mig ju inte om rumpor, men det var lite provokativt, tycker jag.

undefined
Kompisarna skrattar och umgås med chips och alkoholfri cider. De säger att de har förståelse för att boende i området störs när det förs oväsen på kvällarna, men att det inte finns en bra plats för dem i området att träffas på.

Fyra A-traktorer har samlats på parkeringen nu. Några av de andra ungdomarna menar att man nästan triggas att spela mer när de anklagas felaktigt eller när någon vuxen är väldigt arg.

– Ibland har några skrikit fast det inte har varit vi som har spelat hög musik, utan andra. Då blir man arg och ledsen.

Elsa beskriver samtalen under sommaren som "kaos". Men polisen ska bara ha kommit någon enstaka gång när hon har varit med.

Kan ni förstå att boende reagerar och tycker att musiken stör?

– Jo, vi fattar att de blir arga, det hade jag också blivit om jag bott här. Jag läste att det ringts till 112 runt 20 gånger, då fattar jag att de är trötta på att det inte görs nåt. Men sen om man går fram och skriker...det känns ju inte så bra, säger Elsa.

– Men det är klart man har spelat musik nån gång, det tänker jag inte neka till.

Hugo förtydligar.

– Vi skulle vilja att de som stör sig kom ut och pratade lugnt med oss. Typ ”Skulle ni kunna vara snälla och dämpa er lite, vi försöker sova…”

Skulle ni lyssna på det då?

– Ja, bara de hade varit trevliga mot oss och inte kommit ut och skrikit och kört upp en kamera i nyllet. Men kommer man ut och bara säger negativa saker så är det väl rätt förståeligt att alla inte tar det ordentligt.

Viktor kör själv moped, men umgås gärna med kompisarna med A-traktor.

– Vissa vuxna är trevliga, men vissa blir bara jättearga. Kommer man och är hotfull så är ju inte vi så trevliga tillbaka heller.

undefined
Efter artiklarna i Corren säger Elsa Nyander att folk har börjat titta mer efter dem när de åker med sina A-traktorer. "Nu vågar man ju inte ens åka förbi med musik längre, då blir man bara filmad", säger hon. Med på bilden är också Hugo Sörsjö som ibland åker från Vikingstad för att umgås med kompisar med A-traktorer.

De har flera historier om dispyter det senaste året. Hugo Sörsjö ansluter till kompisarna där de lutar sig mot sina fordon. Han berättar hur en man i våras kört efter honom då han trott att Hugo körde en annan A-traktor som hade kört för fort.

– Han slet mig ur bilen och ville ta mina bilnycklar.

Händelsen polisanmäldes och utreds nu som försök till rån och misshandel.

Elsa demonstrerar på vår uppmaning hur det kan låta när musiken går igång. Men hon tvekar lite när kameran filmar – hur högt får man spela egentligen? "För när jag känner trash vid sitt sanna namn, då kan jag flasha bröst som ingen annan kan..." ljuder från högtalaren i baksätet och Elsas läppar rör sig till texten med Fröken snusk.

De skrattar och tar en colanapp till. Diskuterar det höga dieselpriset. Kostnaden gör att de inte är så sugna på att åka långt och därför lockar inte heller den plats nära 34:an som polisen anvisat dem till.

– Man vill ju ofta gå in och handla nåt också. Här är ju egentligen perfekt...om det inte vore för de boende..., säger Hugo Franzén.

undefined
Ungdomarna som vi pratat med säger sig ha bra kontakt med trafikpolisen Joakim Stenman som genomfört en del trafikinsatser i Ljungsbro. Viktor Berglund visar upp en bild på när han fick sitta bak på trafikpolisens motorcykel.

De ungdomar som vi pratar med önskar ett eget ställe de kan vara på. Vid Preem-macken är alla portade fast det inte är alla som har förstört saker, säger de. På senare tid har de hängt vid Vretaskolan. Det finns plats även vid husen som ska rivas, men dit kommer väktare. Ibland är de vid naturreservatet, men där klagas det också. En idé är vid aktivitetsparken.

– Men där finns bara en vändplan och det blir för trångt om alla åker dit. Kan man inte bygga ut parkeringen på gräsmattan där? Där kanske vi inte stör så många, säger en i gruppen.

Några tycker att de borde tillåtas spela hög musik på dagtid i alla fall. Och kanske lite på kvällen.

Viktor föreslår ett möte mellan ungdomar och boende i Ljungsbro. Han tror att ett sånt samtal skulle gå bättre än de som har varit framåt midnatt under sommaren.

– Du, det kommer inte gå bra..., inflikar Hugo Sörsjö.

– Men vaddå, man vill ju ha ett gott rykte! kontrar Viktor.

Polisen och Linköpings kommun kommer att till onsdag i nästa vecka bjuda in ungdomar till ett dialogmöte på Vreta utbildningscentrum. Där hoppas man kunna fånga upp deras åsikter och starta det nu påbörjade arbetet med att hitta lösningar framåt. 

undefined
Flera av A-traktorerna lämnar parkeringen med musiken igång. Tio minuter efter att vi sagt hejdå till ungdomarna kommer de tillbaka till samma plats igen för att fortsätta umgås.
Vår granskning

I ett reportage från Ljungsbro har vi berättat om grannar som anmält "stök" på en parkering över 120 gånger till kommun och polis. Även handlare vittnade om en utbredd problematik kopplad till viss A-traktorburen ungdom.

Polisen berättade om vilka insatser som gjorts och att en platssamverkan med kommun och fastighetsägare är inledd.

Senare har vi berättat att Trygghetskartan lagts i träda sen i våras, samtidigt som nya anmälningar kommer in. Ett omtag av tjänsten är på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!