Soner saktar ner – men vill utöka koncept i Linköping

Han sålde sex av sina krogar i Linköping, men behöll de två han är med och driver i Stockholm. Nu har Johannes Soner släppt trycket på gaspedalen. "Jag ska springa lite långsammare i framtiden", säger han.

Johannes Soner förklarar att han just nu gärna vill dra ned på arbetstemot något, men att han samtidigt är öppen för en utveckling av bland annat det sushikoncept han är involverad i.

Johannes Soner förklarar att han just nu gärna vill dra ned på arbetstemot något, men att han samtidigt är öppen för en utveckling av bland annat det sushikoncept han är involverad i.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-07-26 05:00

Det var i april i år som familjen Soners bolag, S8-gruppen där Johannes Soner är vd, gjorde upp affären med Stockholmsbolaget Comfood AB, som bland annat driver TGI Fridays i Stockholm, om ett övertagande av sex centralt belägna krogar i Linköping.

Det rörde sig om Brasserie Storan, Uteserveringen, Malt & Humle och 1854 med tillhörande takbaren Aperitivo Bar och uteserveringen 18 på torget.

Samtidigt valde Soner att behålla Bierhaus, Biergarten och Gimme Sushi (den senare valde han att starta i pizzerian Helan & Halvans tidigare lokaler i Valla)

Just nu vilar Johannes Soner ut i Stockholm tillsammans med familjen där snart ettåriga sonen Nicholas tar upp mycket av den lediga tiden.

– Det finns en hel del att göra. Det är full fart från morgon till kväll, säger Johannes och fortsätter:

– Men jag älskar papparollen. 

– Att få vara tillsammans med Nicholas på det här sättet betyder oerhört mycket.

Delägarskapet i Stockholmskrogarna Brasserie Nabo (på Tegnérgatan) och Nabo Terrassen (på NK parkadens tak) har Soner inga planer att kliva av ifrån.

– Nej, jag letar ingen affär där. 

Johannes kom in i krogbranschen redan som 16-åring hemma i Linköping.

Två år senare blev han delägare i Storan och efter det har det blivit flera etableringar tillsammans med familjen.

– Jag har hållit på med det här i 30 år nu och det har satt sina spår. 

– Inte för att jag ångrar någonting, absolut inte. 

– Jag har gillat det, och gör så fortfarande. Men jag har sprungit väldigt fort genom yrkeslivet och nu vill jag försöka dra ned något på tempot.

I bakhuvudet smids samtidigt planer på att utöka verksamheten med sushi och då i form av take away och drive in.

– Stället vi driver i Valla snurrar på riktigt bra och det är ett koncept som jag gillar.

– Mindre enheter med hög effektivitet. Målet är att bygga upp flera liknande restauranger i Linköping och i andra städer.

Fastigheter är ett annat spår som drar till sig Johannes nyfikenhet.

– Vi har släktingar i Australien som är i den branschen, både som mäklare och fastighetsägare.

– Vi ska dit i januari nästa år och man vet aldrig.

– Kanske dyker det upp något som jag spinner vidare på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!