Linköpingskrögaren satsar på ny restaurang

Krögaren Johannes Soner tar över pizzerian Helan och Halvan – och startar ny restaurang med fokus på takeaway och drive in. Det gör han tillsammans med Flotts ägare, Fredrik Haglind.

Linköpingskrögaren Johannes Soner tar sig an en ny utmaning. Tillsammans med Fredrik Haglind, restaurangen Flotts ägare, satsar han på ett nytt koncept.

Linköpingskrögaren Johannes Soner tar sig an en ny utmaning. Tillsammans med Fredrik Haglind, restaurangen Flotts ägare, satsar han på ett nytt koncept.

Foto: Pelle Johansson/Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-12-28 21:00

Under mars månad kommer Helan och Halvan, som ligger på Malmslättsvägen vid den stora parkeringen utanför Folkets park, att renoveras för att rymma två nya restauranger: Flott Valla och Gimme Sushi. 

Pizzan ska bort och sushi, poké samt hamburgare ska in. Restaurangen ska också byggas ut och anpassas så att det blir möjligt att beställa maten från parkeringen. Johannes Soner driver redan Storan, Malt och Humle, Arriba, 1854 och Bierhaus som öppnades så sent som förra månaden i lokalen där Johannes kök funnits förr.

undefined
Pizzerian förvandlas till en takeaway och drive in-restaurang med sushi och hamburgare i fokus.

Den här nya restaurangen ser han som ett spännande experiment.

– Människornas beteende har förändrats. Takeaway och drive in-konceptet tilltalar allt fler. Vid Helan och Halvan finns det en stor parkering och det är nära Mjärdevi och universitetet. Vi vill också kunna utveckla vårt sushikoncept. Vår sushikock, som nu jobbar på Arriba, ska starta upp Gimme Sushi, säger Johannes Soner.

Det finns gott om sushioch hamburgarerestauranger i Linköping. Hur ser du på konkurrensen? 

– Här kommer det att finnas valmöjligheter, inte bara hamburgare och inte bara sushi och poké. Det blir också lätt att komma och hämta maten med bilen. Vår kock ska utveckla gimme-sushi-konceptet som kommer från Kalifornien och som passar dem som är lite rädda för rå fisk.                                   

Vad händer med personalen som jobbar nu på pizzerian?

– Personalen kommer att bli erbjuden att stanna kvar.

undefined
Snart försvinner pizzor från Helan och Halvan när menyn ändras och uteserveringen byggs ut.

Blir det några sittplatser kvar inne?

– Ja, några. Vi kommer att bygga ut uteserveringen som redan finns och anpassa så att man kan sitta även när det är kallare. Men vi tar ett steg i taget.

Hur har det gått med den senaste restaurangen Bierhaus?

– Över förväntan. Jag vågade inte hoppas på att det skulle gå så bra. Men den restaurangen är också coronaanpassad så att kunderna känner sig trygga, berättar Johannes Soner.

Situationen inom hela restaurangbranschen är tuff och det är tufft för Soner och familjeföretaget S8-gruppen som han är delägare i. Men detta hindrar honom inte från att planera nya projekt.

– Nu är vi bättre förberedda och kan lättare hantera restriktionerna. Arriba har vuxit ur sina lokaler och vi letar efter en ny central lokal dit vi ska flytta restaurangen. Om sex månader, kanske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!